Cephe Arkadaşı : Çanakkale Cephesi’nde Bir İstanbullu PDF indir
Cephe Arkadaşı : Çanakkale Cephesi’nde Bir İstanbullu PDF indir, e-kitap sitemizde Cephe Arkadaşı : Çanakkale Cephesi’nde Bir İstanbullu kitabı ile ilgili bilgi vereceğiz. Mehmet Halit Bayrı tarafından kaleme alınan Cephe Arkadaşı : Çanakkale Cephesi’nde Bir İstanbullu kitabı 160 sayfadan oluşup, Ciltsiz kapak olarak yayınlanmıştır. Cephe Arkadaşı : Çanakkale Cephesi’nde Bir İstanbullu kitabını 9786050819311 numarası ile kontrolünü yapabilirsiniz. Cephe Arkadaşı : Çanakkale Cephesi’nde Bir İstanbullu kitap özeti, Cephe Arkadaşı : Çanakkale Cephesi’nde Bir İstanbullu pdf oku, Cephe Arkadaşı : Çanakkale Cephesi’nde Bir İstanbullu yandex, Mehmet Halit Bayrı e-kitap pdf, Cephe Arkadaşı : Çanakkale Cephesi’nde Bir İstanbullu PDF Drive, Cephe Arkadaşı : Çanakkale Cephesi’nde Bir İstanbullu Epub ile alakalı indirme linkleri makalemizde.
Cephe Arkadaşı : Çanakkale Cephesi’nde Bir İstanbullu PDF Oku
Cephe Arkadaşı : Çanakkale Cephesi’nde Bir İstanbullu Kısa Özet
*Ve bu [Çanakkale Müdafaası] öyle mukaddes bir müdafaa ki Müslümanları cidden zîşan eylemektedir. Türbe-i pür-nûr-ı Muhammedî’de uçan meleklerin ağlayarak muavenete koştukları Türk’ün harikalar nevinden icat ettiği [yaptığı] bu müdafaa içinde bulunmak, bundan fedakârane ölmeyi istememek bilmem kâbil olabilir mi?*
– Mehmet Halit Bayrı
Çanakkale Boğazı’na denizden taarruz ilk kez 19 Şubat 1915’te, Boğaz giriş istihkâmlarının bombardımanı ile başlar, 18 Mart 1915’teki nihai taarruz ile sona erer. Artık sıra kara harekâtındadır. 25 Nisan’da etkili olan kara çıkarması çok şiddetlidir. Cepheden acil olarak istenen 16. Tümen’in 125. Piyade Alayı ile bir dağ topçu taburu 4 gemi ile 26 Nisan akşamı yola çıkarılır. 16. Tümen’in diğer 2 alayı ile topçu alayı, Sirkeci Tren İstasyonu’ndan demiryolu ile Uzunköprü’ye, oradan da yürüyerek Keşan üzerinden aynı gün cepheye gönderilir. O gün trenle cepheye sevk edilen askerlerden bir diğeride Lokman Erdemir’in yayına hazırladığı bu anıtın yazarı Mehmet Halit Bayrı’dır.
Türk halkbilimi incelemelerinın öncüsü sayılabilecek isimlerden birisi olan Mehmet Halit Bayrı, Birinci Dünya Savaşı senelerında askerlik görevini yedek subay olarak Çanakkale Cephesi’nde yapar. Bayrı, ardından Cephe Arkadaşı adını vereceği ve farklı zamanlarda gördüklerini çizimleriyle de tasvir ettiği anıtını 16 Mayıs 1915 tarihinde yazmaya başlar. Henüz 19 yaşında bir genç olarak, İstanbul dışında yaşamın nasıl olduğunu bilmeyen Mehmet Halit, bütün yol güzergâhında ve cephede yaşadıklarını en yakın dostu bildiği Cephe Arkadaşı’na anlatır. Hep askerî yönüyle gündeme gelen Çanakkale Savaşlarını, bir de İstanbul sevdalısı bir edebiyatçının kaleminden okumak ister misiniz?
Cephe Arkadaşı : Çanakkale Cephesi’nde Bir İstanbullu PdF indirmek için Tıklayın