Edward W. Said – Entelektüel Sürgün, Marjinal, Yabancı PDF Oku indir
Edward W. Said – Entelektüel Sürgün, Marjinal, Yabancı PDF Oku indir, e-kitap sitemizde Edward W. Said – Entelektüel Sürgün, Marjinal, Yabancı kitabını araştırdık. Ayrıca Edward W. Said tarafından kaleme alınan Edward W. Said – Entelektüel Sürgün, Marjinal, Yabancı kitap özetinin yanı sıra, Edward W. Said – Entelektüel Sürgün, Marjinal, Yabancı pdf oku, Edward W. Said – Entelektüel Sürgün, Marjinal, Yabancı yandex, Edward W. Said – Entelektüel Sürgün, Marjinal, Yabancı e-kitap pdf, Edward W. Said – Entelektüel Sürgün, Marjinal, Yabancı PDF Drive, Edward W. Said – Entelektüel Sürgün, Marjinal, Yabancı Epub gibi indirme linklerini de bulacaksınızdır.
Edward W. Said – Entelektüel Sürgün, Marjinal, Yabancı PDF indir Oku
1948’de Bertrand Russell’ın başlattığı Reith Konferanslarına Robert Oppenheimer, John Kenneth Galbraith, John Searle gibi bir çok Amerikalı da katılmasına rağmen Amerika’da bu konferansların bir benzeri yok. Arap dünyasında yetişen bir çocukken bunlardan bazılarını radyodan dinlemiştim. Toynbeön’de 1950’de verdiği konferansları hatırlıyorum mesela; o zamanlar BBC yaşamımızın çok mühim bir parçasını oluşturuyordu; bugün bile “bu sabah Londra radyosunda…” nakaratını Ortadoğu’da çok sık duyarsınız. Bu sözler her zaman “Londra radyosu”nun doğruyu dile getirdiği varsayımıyla sarf edilir. BBC’ye yönelik bu bakışın sömürgeciliğin bıraktığı bir izden ibaret olup olmadığından emin değilim, ama BBC’nin ister İngiltere’de ister İngiltere dışında olsun kamusal hayatta Amerika’nın Sesi gibi devlet kuruluşlarının yahut CNN gibi Amerikan televizyonlarının sahip olamadığı itibarlı bir konumu olduğu doğru. Bu saygınlığın nedenlerinden bir diğeride BBC’nin Reith Konferansları’nı ve yer verdiği diğer tartışma programlarıyla belgeselleri, resmi makamların onayladığı programlar olarak değil, seyirci ve dinleyicilerine ciddi, çoğu zaman da seçkin düşüncelerle tanışma olanağı veren vesileler olarak sunması. Bundan dolayı BBC’den Anne Winder 1993 Reith Konferansları’nı benim vermemi teklif edince büyük bir onur duydum. Zamanlama hususunda çıkan bazı sorunlar yüzünden konferansları âdet olduğu üzre Ocak ayında değil de Haziran ayında vermeme karar verildi. BBC 1992’nin sonlarında konferansların açıklamasunu yapmaya başlar başlamaz, kurum çalışanları ilk kez beni davet ettikleri için tek tük de olsa ısrarlı eleştirilere maruz kaldılar. Daha çok Filistin’in bağımsızlık savaşında sürekli olarak yer almakla suçlanıyordum, bundan dolayı de ciddi ve saygın bir platformda söz almamın uygun düşmeyeceği bilgisi yer alıyordu. İleri sürülen düpedüz antientelektüel ve antirasyonel bir dizi argümanın ilkiydi bu; işin enteresan tarafı bütün bu argümanların, entelektüelin bir yabancı, bir “amatör”, statükoyu rahatsız eden biri olarak oynadığı kamusal rolü konu edinen konferanslarımda kelimelerine eklediğim tezi desteklemeleriydi. Aslını söylemek gerekirse bu eleştiriler İngilizlerin entelektüele karşı takındıkları tutumlar ile ilgili bir çok şeyi gözler önüne çıkarıyor. Şüphesiz İngiliz halkına gazetecilerin atfettiği tutumlar bunlar, ama sürekli olarak tekrar edilmeleri bu anlayışların toplumda halihazırda belli bir karşılığı olduğunu gösteriyor. Vereceğim Reith Konferansları’nın temas -Entelektüelin Temsil Ettikleri-açıklamalduğunda, bana sempatiyle bakan bir gazeteci bunun son derece “gayri İngiliz” bir konu olduğunu dile getirdi. “Entelektüel” sözcüğü akla hemen “fildişi kule”, “burnubüyüklük”gibi çağrışımlar getiriyordu.
Raymond Williams da son kitaplarından Keywords’te bu içkapatıcı düşünceyi vurgular. “Yirminci yüzyılın ortalarına kadar entelektüel, entelektüalizm ve enteiijansiya gibi sözcükler” der, “İngilizcede büyük ölçüde olumsuz tınlamalarla kullanılmıştır; bu olumsuz tutumun hâlâ sürmekte olduğu da açıktır. ‘
Edward W. Said – Entelektüel Sürgün, Marjinal, Yabancı PDF indir Tıklayın