PDF

Alan Woods, Ted Grant – Aklın İsyanı – Marksist Felsefe ve Modern Bilim PDF Oku indir

Alan Woods, Ted Grant – Aklın İsyanı – Marksist Felsefe ve Modern Bilim PDF Oku indir, e-kitap sitemizde Alan Woods, Ted Grant – Aklın İsyanı – Marksist Felsefe ve Modern Bilim kitabını araştırdık. Ayrıca Alan WoodsTed Grant tarafından kaleme alınan Alan Woods, Ted Grant – Aklın İsyanı – Marksist Felsefe ve Modern Bilim kitap özetinin yanı sıra, Alan Woods, Ted Grant – Aklın İsyanı – Marksist Felsefe ve Modern Bilim pdf oku, Alan Woods, Ted Grant – Aklın İsyanı – Marksist Felsefe ve Modern Bilim yandex, Alan Woods, Ted Grant – Aklın İsyanı – Marksist Felsefe ve Modern Bilim e-kitap pdf, Alan Woods, Ted Grant – Aklın İsyanı – Marksist Felsefe ve Modern Bilim PDF Drive, Alan Woods, Ted Grant – Aklın İsyanı – Marksist Felsefe ve Modern Bilim Epub gibi indirme linklerini de bulacaksınızdır.

Alan Woods, Ted Grant – Aklın İsyanı – Marksist Felsefe ve Modern Bilim PDF indir Oku

Aklın İsyanı’nın Türkçe basımını büyük bir mutlulukla selamlıyorum. İngilizce ve İspanyolca yapılan ilk basımından bu yana geçen süre içinde kitap, dünyanın bir çok yöresinden bi hayli olumlu tepkiler aldı. Ardından kitap İtalyanca ve Urducaveya çevrildi. İsveç, ABD ve Brezilya’da çeşitli üniversitelerde fikirlerimize ilgi duyuldu. Ayrıca kitabın üçüncü kısmının, Sao Paulo Üniversitesinde verilen evrim konulu bir lisans üstü dersin temeli olarak kullanılması için iznimiz istendi. Bilhassa Marksizme karşı dünya çapında yürütülen ve bir kısım bilimcinin desteğini de kazanmayı başaran eşi görülmemiş ideolojik saldırı düşünüldüğünde, bilim camiası içinde Marksist fikirlere bu derece ilgi duyulması son derece tatminiyet vericidir. ABD’de genetik adına yayına giren gerici ırkçı sahte-bilimsel materyalin miktarı gün geçtikçe artmaktadır. Diğer yandan, ne yazık ki, görelilik teorisi ve kuantum mekaniğinin belirli bir yorumundan mistik ve dinsel sonuçlar çıkarmaya çalışan bazı teorik fizikçi ve kozmologların doğrudan göz yummasıyla, büsbütün yeni bir edebi tür boy vermiştir. İki bin yıldan uzun zamandır bilimin ilerlemesine karşı bir yıpratma savaşı veren din, insanlığın kendisini cehalet ve batıl inanç batağından kurtarma ve evrenin ve onun içindeki yerimizin doğru bir kavranışına ulaşma çabasına inatla karşı durmuştur. Lakin bilimin son iki yüz yılda kaydettiği gözalıcı başarılar, dini teker teker her alanda geri çekilmeye zorlamıştır. Ama şimdi kapitalist sistem kendi tarihsel sınırlarına ulaşmış yer alıyor. Toplumun içine düştüğü açmaz, kendisini yalnızca üretici güçlerin durgunluğunda, organik kitlesel işsizlikte ve yaşam standartlarının tahrip edilmesinde dile getirmiyor. Toplum yirminci yüzyılın son on senesinde, değerler, kültür ve ahlâk alanında derin bir krizle yüz yüze kalmıştır. Bu çalışmanın amacı, bu krizin kaynaklarının izini sürmek ve bilim dünyasını bile nasıl etkilemeye başladığını göstermektir. Tanınmış fizikçi Paul Davies’in kaleme aldığı Madde Efsanesi ve Tanrı ve Yeni Fizik adlı yapıtlar, bazı yazarların bilime mistisizmi sokma çabalarının en çarpıcı emsallaridir.

Paul Davies Avustralya’da Adelaide Üniversitesinde Doğa Felsefesi Profesörüdür ve sürekli olarak basına bilim yazıları yazmaktadır. Davies, başka şeylerin yanı sıra, “bilimin tanrıya dinden daha güvenilir bir yol sunduğu” (Tanrı ve Yeni Fizik, s. ix) ve “modern bilimin bir çok durumda eski dinsel düşünceleri çürütmekten ziyade aştığı” sonucuna varıyor. Başka deyişle, bilimi yeni bir dine çevirmek istiyor: aklı başında hiçbir insanın artık inanmadığı, gözden düşmüş eski efsanelere nazaran “tanrıya giden daha güvenilir bir yol.” Bugün hangi eğitimli insan, Tekvin kitabında anlatılan Yaratılış efsanesine, yani tanrının evreni yedi günde hiçlikten yarattığına (en azından bir gün tatil yaptığı doğrudur, ki bu da şimdilerde bir çok işçinin mahrum olduğu bir şeydir), insanı kendi suretinde yarattığına ve aklına sonradan gelen kadını Adem’in boş kaburgasından yarattığına (besbelli ki, günümüzün kapitalistleri gibi tanrı da o günlerde iktisatlı davranıyordu) inanır? Tüm türlerin kâdir-i mutlak tarafından ayrı ayrı yaratıldığına şimdilerde kim inanır? Oysa bilim, gerçeği görülmektedirmak için kiliseye karşı, bir çok şehitler veren ve bugün de halen sürmekte olan uzun bir savaş vermek zorunda kaldı. Ama kapıdan kovulan din, şimdi Paul Davies gibiler tarafından gönüllü biçimde açık bırakılan pencereden içeri tırmanmaktadır. Davies inandırıcı olmaya çalışarak bize, artık Tekvin kitabına inanmaya gerek olmadığını dile getiriyor. Yeni Fizik (Paul Davies’in yorumuyla) evrenin gerçekten de 18 milyar yıl önce “Büyük Patlama”yla hiçlikten yaratıldığını söylemektedir. Elinizdeki çalışma bu iddialarada birsıra yanıt vermek ve modern bilimin tüm temel buluşlarının, tam tersine, felsefi materyalizmin doğruluğunu vurgulamaya hizmet ettiğini göstermek için yola koyulmuştur.

Alan Woods, Ted Grant – Aklın İsyanı – Marksist Felsefe ve Modern Bilim PDF indir Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu