PDF

André Breton – Sürrealist Manifestolar PDF Oku indir

André Breton – Sürrealist Manifestolar PDF Oku indir, e-kitap sitemizde André Breton – Sürrealist Manifestolar kitabını araştırdık. Ayrıca Andre Breton tarafından kaleme alınan André Breton – Sürrealist Manifestolar kitap özetinin yanı sıra, André Breton – Sürrealist Manifestolar pdf oku, André Breton – Sürrealist Manifestolar yandex, André Breton – Sürrealist Manifestolar e-kitap pdf, André Breton – Sürrealist Manifestolar PDF Drive, André Breton – Sürrealist Manifestolar Epub gibi indirme linklerini de bulacaksınızdır.

André Breton – Sürrealist Manifestolar PDF indir Oku

Hayattaki -demek istediğim, gerçek hayattaki- en kırılgan şeylere dair inanç öylesine kuvvetlidür ki, en sonunda bu inanç kaybolup gider. Her geçen gün kaderinden daha çok hoşnutsuz olan müzmin hayalperest insanoğlu kullanmaya yöneltildiği nesneleri, kayıtsızlığının yoluna çıkardığı yahut en azından şansını (veya şans dediği şeyi!) denemeyi reddetmeyip çalışmayı kabul ettiğinden, aşağı yukarı her zaman kendi çabalarıyla kazandığı nesnelere değer biçme sıkıntısını yaşar. Bu noktada, kendisini son derece alçakgönüllü hisseder: Ne gibi kadınlara sahip olduğunu, ne aptalca ilişkilere karıştığını bilir; yoksulluğu yahut zenginliği onu etkilemez, bu anlamda o hâlâ yeni doğmuş bir bebektir ve vicdanının onayına gelince, size onsuz da gayet iyi idare ettiğini itiraf edebilirim. Eğer içinde hâlâ bir parça sağduyu kalmışsa, tek yapabileceği yol gösterenleri ve akıl hocaları her ne kadar mahvetmiş olursa olsun, yine de ona bir biçimde büyüleyiciymiş gibi gelen çocukluğuna dönüp bakmaktır. Oradayken, bilinen tüm sınırlamaların yokluğu aynı anda yaşanan birkaç yaşamın bakış açısına sahip olmasına olanak tanır; bu yanılsama içinde iyice kök salar ve artık tek ilgilendiği her şeyin faniliği, aşırı derecede kolay oluşudur. Çocuklar her güne dünya çapında hiçbir endişeleri olmadan başlarlar. Her şey yakında zamanda, ellerinin altındadır, en kötü maddi koşullar bile güzeldir. Ormanlar ya beyaz ya siyahtır; insan hiç uyumasa da olur. Lakin, o kadar uzağa gitmeyi göze alamayacağımız doğrudur; yalnızca mesafe ile alakalı bir mesele değil bu. Tehdit tehdit üstüne biner ve insan teslim olarak arazinin bir kısmını istilaya terk eder. Hiçbir sınır tanımayan bu hayal gücünün o andan sonra zalim bir faydacılığın kaidelerina sıkı sıkıya bağlı kalarak işlemesine izin verilir; hayal gücüyse bu alt düzeydeki rolü çok uzun süre sürdüremeyeceğinden genelde yirmi yaş civarında insanoğlunu ışıksız yazgısına terk etmeyi tercih eder. Her ne kadar ağır adımlarla yaşamak adına tüm nedenleri kaybettiğini, aşk gibi olağandışı bir durumun katına yükselebilmekten aciz duruma geldiğini hissederek farklı zamanlarda kendini toplamaya çalışsa da, pek başarılı olamayacaktır. Bunun nedeni, artık ruhen ve bedenen sürekli olarak dikkatini vermesini talep eden zorunlu bir pratik gerekliliğe ait olmasıdır. Hareketlerinden hiçbiri taşkın olmayacak, fikirlerinden hiçbiri cömert yahut ileriye yönelik olmayacaktır. Ruhunun gözünde, gerçek yahut hayal edilen olaylar yalnızca kendisinin dahil olmadığı, ölü doğmuş olaylardan mürekkep benzeri bir olaylar bütünüyle ilişkili oldukları biçimde görülecektir.

Söylemek istediğim şu: Bunları, sonuçları diğerlerine kıyasla daha güven verici olaylardan biriyle olan ilişkisine göre yargılayacaktır. Onları hiçbir durumda kendi kurtuluşu olarak göremeyecektir. Sevgili hayal gücü, senin en fazla sevdiğim tarafın merhametsizliğin.

André Breton – Sürrealist Manifestolar PDF indir Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu