PDF İndir

Arapgir İlçesinin Tarihçesi ve Kültür Varlıkları PDF indir

Arapgir İlçesinin Tarihçesi ve Kültür Varlıkları PDF indir, e-kitap sitemizde Arapgir İlçesinin Tarihçesi ve Kültür Varlıkları kitabı ile ilgili bilgi vereceğiz. Korkmaz Şen tarafından kaleme alınan Arapgir İlçesinin Tarihçesi ve Kültür Varlıkları kitabı 304 sayfadan oluşup, Ciltsiz kapak olarak yayınlanmıştır. Arapgir İlçesinin Tarihçesi ve Kültür Varlıkları kitabını 9786052582084 numarası ile kontrolünü yapabilirsiniz. Arapgir İlçesinin Tarihçesi ve Kültür Varlıkları kitap özeti, Arapgir İlçesinin Tarihçesi ve Kültür Varlıkları pdf oku, Arapgir İlçesinin Tarihçesi ve Kültür Varlıkları yandex, Korkmaz Şen e-kitap pdf, Arapgir İlçesinin Tarihçesi ve Kültür Varlıkları PDF Drive, Arapgir İlçesinin Tarihçesi ve Kültür Varlıkları Epub ile alakalı indirme linkleri makalemizde.

Arapgir İlçesinin Tarihçesi ve Kültür Varlıkları PDF Oku

Arapgir İlçesinin Tarihçesi ve Kültür Varlıkları Kısa Özet

Malatya il sınırları içinde bulunan Arapgir ilçesi tarihi anlamda kadim bir ilçedir. Tarih öncesi zamanlardan başlamak üzere günümüze kadar kesintisiz bir yaşam sunmuştur. Barındırdığı nüfusu, tarihi değeri ve tarihi eserleri ile Anadolu’da bunun bunun yanındalıklı bir yere sahiptir. Bilhassa Osmanlı döne­minde sarayda ve Osmanlı ordusunda mühim görevlerde bulunan Arapgirli paşa ve diğer saray gö­revlilerinin çokluğu dikkat çekicidir. Bu bağlamda, saray kültürünün Arapgir’i etkilediğini görmek olabilecekdür. Arapgir İlçesi; kendine özgü müziği, yemekleri, dokuma sanatı ve misafir ağırlama usulü çevre ilçe ve illerden ayrılmaktadır. Arapgir; paleolitik zamandan başlamak üzere Neolitik, Kalkolitik ve Tunç Çağına kadar kültür verilerini kesintisiz sürdürmiştir. Tarihin farklı dönemlerinde farklı yoğunluklarda yerleşim alanı olarak kullanılan Arapgir, Hurri kökenli göç dalgalarına maruz kalmış, devamında Hititler, İşuvalılar, Melidi Prensliği, Asur Devleti, Urartular, Medler, Persler, Pontus Kral­lığı, Roma, Bizans, Pavlikanlar, Ermeniler ve Türk-İslam fetihleriyle birlikte XI. yy. sonlarına doğru Türk kimliğini kazanmaya başlamıştır. Arapgir Roma zamanından başlamak üzere Selçuklu, Beylikler, İlhanlı, Akkoyunlu ve Osmanlı Dönemi’nde günümüze ulaşan eserlerin varlığı adeta Arapgir’i açık hava müzesine dönüştürmüştür. Çalışmaya konu olan eserler Roma dönemine kadar geriye gitmekte­dir. Arapgir’de günümüze ulaşan eserler Roma, Selçuklu, İlhanlı, Akkoyunlu ve Osmanlı dönemlerine tarihlenmektedirler. Lakin yoğunluklu olarak eserler Osmanlı dönemine aittir. Bilhassa ilk kuruluş yeri olan Eskişehir mevkisinde; cami, han, hamam, çeşme ve sivil yapı grupları olmak üzere mimari yapılar yoğunluk elde etmiştir. 18.yy.dan bu yana de Yeni Arapgir adı verilen bugünkü mevkide imar faa­liyetleri yoğunluk elde etmiştir. Arapgir ilçe sınırları içinde bulunan Roma zamanından kalma bir köprü ve antik yol ile birlikte, Türk-İslam dönemi eserleri ilk defa bir bütün olarak bu çalışmada in­celenmiştir. Çalışmada 2 kale kalıntısı, 13 cami, 4 zaviye, 2 türbe, 2 kilise, 3 han, 21 köprü, 5 hamam, 43 çeşme, 1 değirmen, 8 konut olmak üzere toplam 104 eser incelenmiştir. Planı anlaşılamayan kalıntı düzeyinde ulaşan yahut yalnızca arşiv belgelerinde adı geçip günümüze ulaşamayan eserler de ayrı bir bölüm olarak düzenlenmiştir. Bunlar; 9 cami, 4 hamam, 4 kilise, 7 Ermeni okulu, 2 ibtidai mektebi, 2 medrese, 2 kütüphane, 2 boyahane ve bir debbağhane olmak üzere toplam 33 eser daha konu edinmiş­tir. Bunlarla birlikte kitapta toplam 137 eser ile ilgili bilgi verilmiştir. Bu kitap ile Arapgir’in tarihi ve tarihi eserleri tanıtılmaya çalışılmıştır. Umarım gün geçtikçe tahrip olan yahut yok olmaya yüz tutmuş tarihi değere sahip eserler hak ettikleri kıymeti bulurlar.

*Arapgir İlçesinin Kültür Varlıkları* başlıklı doktora tezi revize edilerek kitap durumuna gelen bu çalış­mada emeği geçen başta danışmanım Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş olmak üzere Prof. Dr. Haldun Özkan, Prof. Dr. Süleyman Çiğdem ve diğer jüri üyelerine teşekkür ederim. Ayrıca Arapgir ile alakalı arşivini benimle paylaşan Prof. Dr. İsmail Aytaç’a çalışmalarımda gerekli kolaylığı sağlayan Arapgir İlçesi Be­lediye Başkanı Haluk Cömertoğlu’na ve başkanın kişiyinda misafirperver tüm Arapgir halkına teşek­kür ederim. Çalışmamda, eserlerin çizimlerini kullanmama izin veren Prof. Dr. Kutgün Eyüpgiller’e, Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Malatya Müze Müdürlüğü personeline, arazi çalışmamda mih­mandarlık yapan Mustafa Gürbüz Bulut’a, Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğünde çalışan Sanat Tarihi Uzmanı Selda Ardıç’a Sanat Tarihi Uzmanı Veli Baçaru’ya özellikle de bu esnada ihmal ettiğim ve bana desteklerini esirgemeyen, sabır gösteren eşime ve kızıma bunun bunun yanında teşekkür ederim. Daha isimlerini zikredemediğim fakat yardımlarını aldığım bütün herkese en kalbi şükranlarımı sunarım.

Arapgir İlçesinin Tarihçesi ve Kültür Varlıkları PdF indirmek için Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu