Felsefe Kitapları

Arı Usun Eleştirisi PDF indir

Arı Usun Eleştirisi PDF indir, e-kitap sitemizde Arı Usun Eleştirisi kitabı ile ilgili bilgi vereceğiz. Immanuel Kant tarafından kaleme alınan Arı Usun Eleştirisi kitabı 112 sayfadan oluşup, Ciltsiz kapak olarak yayınlanmıştır. Arı Usun Eleştirisi kitabını 9772146123004 numarası ile kontrolünü yapabilirsiniz. Arı Usun Eleştirisi kitap özeti, Arı Usun Eleştirisi pdf oku, Arı Usun Eleştirisi yandex, Immanuel Kant e-kitap pdf, Arı Usun Eleştirisi PDF Drive, Arı Usun Eleştirisi Epub ile alakalı indirme linkleri makalemizde.

Arı Usun Eleştirisi PDF Oku

Arı Usun Eleştirisi Kısa Özet

Immanuel Kant (1724-1804) tüm yaşamını dünyaya geldiğu ve hiç ayrılmadığı Prusya kenti Königsberg’de geçirdi. Orada tanrıbilim okudu, 1755’te öğretmenlik görevine başladı, 1770’te mantık profesörü oldu, ve hiç evlenmedi. En mühim yapıtı olan Arı Usun Eleştirisi’ nde bilme yetimizin bilmeye kabiliyetli olup olmadığını bilmemiz, yani bilmeden önce bilmemiz gerektiğini göstermeye çalıştı. Kişisel bilincini Gerçeğin saltık yargıcı sayarak “Arı Us” dediği sıradan derin düşünme yetisini yargıladı, ve onu bilginin sınırlarını aşması zemininde eleştirdi. Buna ispat olarak herhangi bir çıkarsama veya tanıtlama sunmayı gerekli görmeksizin, tüm belirlenimlerden boşaltılmış ve bundan dolayı bilinmesi özel olarak olanaksızlaştırılmış ve gereksizleştirilmiş bilinemez bir kendinde-Şey soyutlamasını gösterdi. Bilme yetisi gerçek Varlık ile, kendinde-Şey ile ilişkisiz olarak salt kendi düşüncelerini bilebilirdi. Bilmenin bilincinin ötesine, nesnelliğe geçmesi yasaklandı.

Kant’ın tanıtlamaları sıradan bilincin olağan tasım işlevleridirler, her içeriğe eşit ölçüde açık olarak herhangi bir yöntemsel karakter göstermezler. Bu seçme özgürlüğü içinde, Eleştirel Felsefe Realiteyi bilginin alanından dışlar ve Fenomenin öznelliği içine yerleşerek yalnızca bilincin kendisinin bilginin nesnesi olabileceğini savunur. Yine, eğer Kant’ın felsefesini düzeltmeden alırsak, insan için olanaklı olan yalnızca fenomenal bir ‘bilim,’ bilginin yerini alan inancın temelinde fenomenal bir ahlak ve törellik, ve kişisel-öznel beğeniler temelinde fenomenal bir estetiktir.

Bilhassa ‘aşkın/transzendent’ olanla ilgilenmeyen felsefesine keyfi olarak ve paradoksal olarak ‘Aşkınsal/Transzendental Felsefe’ adını veren Kant kuşkucu eğilimi ile Aufklärung filozofları içinde bir onur yeri doldurdu. Tüm zamanlarda kendisini dinlemeye ve izlemeye hazır eşit ölçüde kuşkucu eğilimli geniş bir bilinç alanının duygudaşlığını kazandı. Kişisel olarak bir nihilist olmasa da, “insanın yamuk tahtasından düzgün hiçbirşey yapılamaz” diyordu.

Arı Usun Eleştirisi PdF indirmek için Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu