Baltasar Gracián – Akıllı Yaşama Sanatı PDF Oku indir
Baltasar Gracián – Akıllı Yaşama Sanatı PDF Oku indir, e-kitap sitemizde Baltasar Gracián – Akıllı Yaşama Sanatı kitabını araştırdık. Ayrıca Baltasar Gracián tarafından kaleme alınan Baltasar Gracián – Akıllı Yaşama Sanatı kitap özetinin yanı sıra, Baltasar Gracián – Akıllı Yaşama Sanatı pdf oku, Baltasar Gracián – Akıllı Yaşama Sanatı yandex, Baltasar Gracián – Akıllı Yaşama Sanatı e-kitap pdf, Baltasar Gracián – Akıllı Yaşama Sanatı PDF Drive, Baltasar Gracián – Akıllı Yaşama Sanatı Epub gibi indirme linklerini de bulacaksınızdır.
Baltasar Gracián – Akıllı Yaşama Sanatı PDF indir Oku
Baltasar Gracián veya tam adıyla Baltasar Gracián y Morales ile ilgili bildiklerimiz çağdaşı diğer bazı yazarlara göre nispeten fazla aslında. Bunu da Gracian’ın Cizvit tarikatına mensup bir keşiş olmasına ve Cizvitlerin de “kardeş”lerinin eserlerini bir dilden bir çok dile çevirmeye ve yaymaya çok meraklı olmalarına borçluyuz. Bu kitapta okuyacağınız üç yüz aforizma felsefe alanında değer taşımalarının dışında bir de aforizma türü içinde özel bir yere sahip; çünkü aforizma türünün günümüze ulaşan ilk yetkin emsallari içinde sayılabilecek düşünceler bunlar. İspanyolcada agudeza (nükte) denen bu kısa ve özlü sözler sonraları yaygınlaşsa da ilk yetkin emsallari içinde elinizde tuttuğunuz bu kitap yer alıyor. Baltasar Gracián 8 Şubat 1601 tarihinde Aragon Krallığı topraklarında bulunan Calatayud kentinin Belmonte bölgesinde dünyaya gelir. Adından da anlayabileceğiniz gibi, bir Mağribi kenti olan Calatayud (asıl adı olan Kalat Ayub “Eyüb’ün Şehri” demektir zaten) bi hayli kuzeyde olmasından dolayı Avrupa kültürüyle Mağribi kültürü içinde bir geçit niteliğindedir o zamanlar, Lakin 17. yüzyılın başına denk gelen Gracián’ın doğumundan sonra kent tamamen İspanyol ve Hıristiyan kimliğindedir artık. Soylu bir doktorun oğlu olarak dünyaya gözlerini açan düşünür-yazarın önünde de dönemin tüm soylu erkekleri gibi yalnızca iki seçenek mevcuttur: Ordu veya kilise. Yazarın kendi ile ilgili dile getirdiklerinden anladığımız kadarıyla anne ve babası o ufakken ölmüş; Gracián çocukluğunu Toledo’da yaşayan zanaatkâr amcası Antonio Gracián’ın yanında geçirmiştir. 1619 senesinde İsa’nın hizmetkârlarına katılan Gracián’ın yaşamı ile ilgili kesinlikle bildiğimiz tek şey, bir Cizvit rahip olduğu ve öğretmenlikle geçirdiği uzun seneler ardından Tarragona’daki Cizvit Koleji’nde rektörlük yaptığı. Bir başka bilgimiz de yazarın yaşamı boyunca yakın bir dost olarak kaldığı Don Vincencio Juan de Lastanosa’nın eserlerinin basımı hususunda kendisine büyük destekler sağladığı; yani o günlerin deyişiyle hamilik, bugünkü deyişle sponsorluk yaptığı. Arkeolojiye meraklı, eski para, heykel vs. biriktiren bu soylu adamın yardımıyla sorunsuz bir hayat geçiren Baltasar Gracián, Madrid, Zaragoza gibi yerlerde çalıştıktan sonra Tarragona’ya yerleşiyor ve 6 Aralık 1658 tarihinde orada bulunan Cizvit Koleji’nin rektörlüğü görevini sürdürirken hayata gözlerini ybekliyor. Yazar öldükten uzun seneler sonra dünyaya geldiğu Belmonte de Catalayud kasabasının adının Belmonte de Gracián olarak değiştirilmesi de sanata ve sanatçıya verilen değerin hoş bir ifadesi olarak hatırlanmaktadır şimdilerde… Don Vincencio’nun bir mektubundan anlaşıldığı kadarıyla, bir kez Kral III. Philip’in de sofrasına konuk olan Gracián, zamanında verdiği ateşli vaazlarla ünlenen ve konuştuğu zamanlar dinleyicileri kendisinden geçiren bir hatipmiş.
İlk kitabı El Héroe’yi (Kahraman) 1630 senesinde Don Vincencio’nun desteğiyle yayımlatan yazarımız, o zamanlar akıllı uslu adamların, hele de bir Cizvit rahibinin kitap yazmasının hoş karşılanmayacağını düşünerek kitabında Lorenzo Gracián mahlasını kullanmış. Bu kitabı okumadık diye üzülmeye gerek yok; çünkü kitabın tamamı parçalar halinde elinizde tuttuğunuz kitapta var.