PDF

Bertolt Brecht – Me-Ti Tarihte Diyalektik (1977) PDF Oku indir

Bertolt Brecht – Me-Ti Tarihte Diyalektik (1977) PDF Oku indir, e-kitap sitemizde Bertolt Brecht – Me-Ti Tarihte Diyalektik (1977) kitabını araştırdık. Ayrıca Bertolt Brecht tarafından kaleme alınan Bertolt Brecht – Me-Ti Tarihte Diyalektik (1977) kitap özetinin yanı sıra, Bertolt Brecht – Me-Ti Tarihte Diyalektik (1977) pdf oku, Bertolt Brecht – Me-Ti Tarihte Diyalektik (1977) yandex, Bertolt Brecht – Me-Ti Tarihte Diyalektik (1977) e-kitap pdf, Bertolt Brecht – Me-Ti Tarihte Diyalektik (1977) PDF Drive, Bertolt Brecht – Me-Ti Tarihte Diyalektik (1977) Epub gibi indirme linklerini de bulacaksınızdır.

Bertolt Brecht – Me-Ti Tarihte Diyalektik (1977) PDF indir Oku

Her türlü bilgilendirmeden önce, belki de şu soruyu sormak gerekiyor: Brecht neyi ispatlar Me-ti’yle? Me-ti, bütünüyle kendine özgü, yöntemi alışılmamış bir felsefe yapıtı, çok enteresan bir düşünce ürünüdür. Brecht, bu çağa, günümüze, çağımızın büyük toplumsal değişimlerine ilişkin çok mühim şeylerden söz açarken, İsa’dan epey önce doğmuş bir Çin filozofundan yararlanır. Zamanı geçmişe kaydırır, ama irdelediği sorunlar çağımızı ilgilendirmektedir. Çin filozofu Mo ti (Me-ti), «bilimsel çağ»da yaşamaktadır artık; üstelik Lenin’le, Engels’le, Rosa Luxemburg’la ve daha bir çok kişiyle konuşur, tartışır; Brecht kendi düşüncelerini, görüşlerini bu filozofun ağzından dile getirir. Bu davranışın nedeni nasıl açıklanabilir? Sürekli değişimin sanatçısı Brecht, belli bir çizgiye, dizgeye ve kalıpçı düşünceye bağlı kalamazdı şüphesiz. Onun bakış açısında, diyalektik çağlar boyu nasıl bir gelişim gösterdiyse öylece ve bütünsellik içinde yansıtılmalıdır. Dolayısıyla söz konusu zaman kaydırması, temel bir anlamı içermektedir. En kısa deyişle, Brecht’in bu yapıtı insanoğlunun aydın düşünceye ulaşma ve insanca yaşama savaşını tarihsel boyutuyla ispatlar. Brecht’in yer yer düşüncelerinden yararlandığı, yer yer de çağımızın düşüncelerinin, eylemlerinin sözcüsü yaptığı Çin filozofu Mo Ti, eldeki bilgilere göre, İ.ö. 479-381 senelerı içinde yaşamıştır. Mo Ti tutucu okullar karşısında en büyük ve kuvvetli seçenek durumundaydı. Mo Ti’nin tutuculuk zıtı olması, sanırız, her şeyden önce ilgisini çekmiştir Brecht’in. Bunun yanı sıra, Çin filozofu, Konfüçyüs düşüncesine ve bunun yanı sıra bu okulun yandaşlarına karşı daha özgür bir dünyayı, sınıf farklılaşmalarının elden geldiğince ortadan kalktığı, eşitlik düzeninden temellenen tanrısal yazgıya inançsızlığı savunmuş ve mohizm okulunu kurmuştu. Konfüçyüs okulu, bütünüyle, eski derebeylik toplum düzenine bağlıydı; birkaç zorunlu yenilikle yetiniyor, yürürlükteki düzeni açıkça benimsiyordu.

Mo Ti’nin dünya görüşü ise bu düzeni, hemen hemen, bütünüyle değiştirmeğe yöneliktir. Mo Ti, çağma göre, ilerici bir düşünce dizgesi geliştirmiş, savaşların ve barışların nedenlerini gözüpeklikle araştırmış, yoksulluğun toplumsal açıklamasına girişmiş, ortaklaşa yaşamın koşullarını, olanaklarını irdelemiştir. Böylelikle toplumsal alandaki aksaklıklar, egemenlerin düzen anlayışına ve yanılgılarına bağlanmaktadır. Bu, ilk elde, bireylerin birleşmesi temeline dayanan bir felsefedir. Aynı meslekten bireylerin, özellikle çalışanlar’ın birleşmesi, loncalar kurması gerekir. Bireyler, birbirlerine akraba, arkadaş gibi davranmanın eğitiminden geçmelidirler. Dolayısıyla mohistler, apayrı bir öbekleşmede buluşmuşlar ve yardım etme düzeninin en büyük savunucuları olmuşlardır. Çin felsefesiyle, aşağı yukarı Marksizm’e eğildiği senelerda yoğun biçimde uğraşan Brecht, uzak doğu uygarlık tarihinde böyle bir diyalektik düşünce yanlışıyla karşılaşınca, onu günümüze değin yaşatmıştır. Bu, Brecht’in tiyatrodaki tutumuna çok bezer: Ortaya çıkarılan metin, fakat çağı içinde ilerici sayılabilecek Mo Ti’ninkinden hem apayrı, hem tarihsel boyutunu onda bulan, hem de bizimkisine andıran bir dünya çapında yansılanmış bir oyun gibidir.

Bertolt Brecht – Me-Ti Tarihte Diyalektik (1977) PDF indir Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu