PDF

Bertrand Russell – Batı Felsefesi Tarihi #1 – Antikçağ PDF Oku indir

Bertrand Russell – Batı Felsefesi Tarihi #1 – Antikçağ PDF Oku indir, e-kitap sitemizde Bertrand Russell – Batı Felsefesi Tarihi #1 – Antikçağ kitabını araştırdık. Ayrıca Bertrand Russell tarafından kaleme alınan Bertrand Russell – Batı Felsefesi Tarihi #1 – Antikçağ kitap özetinin yanı sıra, Bertrand Russell – Batı Felsefesi Tarihi #1 – Antikçağ pdf oku, Bertrand Russell – Batı Felsefesi Tarihi #1 – Antikçağ yandex, Bertrand Russell – Batı Felsefesi Tarihi #1 – Antikçağ e-kitap pdf, Bertrand Russell – Batı Felsefesi Tarihi #1 – Antikçağ PDF Drive, Bertrand Russell – Batı Felsefesi Tarihi #1 – Antikçağ Epub gibi indirme linklerini de bulacaksınızdır.

Bertrand Russell – Batı Felsefesi Tarihi #1 – Antikçağ PDF indir Oku

Çok felsefe tarihi var. Ereğim, yalnızca onlara bir yenisini katmak olmayacak. Felsefeyi toplumsal ve siyasal yaşantının bütünleyicisi olarak gözler önüne sermek istiyorum. Onu, Büyük adamların yalın düşünceleri olarak değil, içinde, değişik sistemlerin geliştiği, değişik toplumların kişiliğine ilişkin neden ve sonuç gibi ele alacağım. Böyle bir erek, felsefe tarihçilerinin verdiğinden daha çok bir genel tarih bilgisi verilmesini gerektirir. Normal bir okuyucunun tanışık olduğu varsayılamayan dönemler için, özellikle gerekli buldum bunu. Skolastik felsefenin büyük çağı, XI. yüzyıl reformlarının bir sonucuydu. O reformlarsa, öncedenki bozuşmaya karşı bir tepkiden doğmuştu. Roma’nın düşüşüyle Ortaçağ Papalığının doğuşu hususunda bazı şeyler bilmeden XII. ve XIII. yüzsenelerın atmosferi güç anlaşılır. Anılan yüzsenelerı ele alırken, öbür zamanlarda olduğu gibi, onları şekilleyen ve onların, şekillenmesine katkıda olduğu zamanlarla alakalı olarak genel tarih bilgisi vermeyi erek edindim. Burada ölçüm, dönemleri daha içten tanıyabilmek. Bu görüş noktasının bir sonucu, filosofa felsefi ortamı (meziyeti) yönünden belki hak etmediği bir önem verilmesidir.

Sözgelimi, Spinoza’yı Locke’tan büyük sayarım. Lakin, Spinoza daha az etki yapmıştır. Dolayısiyle ona, Lock’a ayırdığımdan daha az bir yer ayırdım. Kimi, sözgelişi, Rousseau ve Byron, akademik anlamda filosof değilse de, geçerli felsefe tutumunu büyük ölçüde etkilemiştir. Onlar bir yana bırakılırsa, felsefenin gelişimi kavranamaz. Salt eylem adamları da mühimdir art sıra. Çok az filosof felsefeyi Büyük Alexandros, (İskender), Carolus Magnus (Charlemagne)’veya Napoleon ölçüsünde etkilemiştir. Eğer yaşamışsa Lykurgos bunun belirgin bir örneği sayılabilir. Böylesine geniş bir zamana uzanmaya çalışırken, çok kısa anlatımların, okuyucuya kıymetli bir şey sağlamadığını öğrenmiş yer alıyorum. Sonuç olarak, birkaçı dışında uzun boylu ele almaya değer görmediğim bireylerden söz etmedim. Düşüncelerimi kavga ettiğim bireylerin yaşantıları ve toplumsal çevreleriyle alakalı ne varsa yazdım. Arada bir gerçekten mühim olmıyan ayrıntı kısmı, düşünürü zamanının aydınlatacağını umduğum için görmezlikten gelemedim. Kapsamlı konumun herhangi bir parçasına ilişkin olarak, uzman kişilera, bir açıklama ve bir savunma sözü borçluyum. Alanı daha dar olan bir kişi için ‘her filosof üzerine, bilinebileceklerin tümünü bilmek açıkca olanaksızdır. Leibniz dışında, sözünü ettiğim her filosofu çoğunuzun benden daha iyi bildiğinden kuşkum yok.

Eğer bu, uzman bireylerin bilgisine karşı duyulan saygıdan gelme susuşa yeterli olsaydı, hiç kimse dar bir tarih zamanından ötesini kaleme almaya çalışamazdı. Sparta’nın Rousseau’ya, Platon’un XII. yüzyıla değin Hristiyan Felsefesine, Nestoriusçuların (Nasturilerin) Araplara, sonra Aquino’lu Thomas’a; Sanctus Ambrosius’un, Lombardia kentlerinin doğuşundan günümüze değin siyasal felsefeye yapmış olduğu etki, yalnız kuşatıcı bir tarihin ele alacağı konular içinde. Konunun şu veya bu bölümünde, bilgimi yetersiz bulan okuyucunun hoşgörüsünü dilerim bundan dolayı. “Zamanın kıratlı bir arabadır” dizesini ( 6 ) anımsamam gerekmeseydi, daha doyurucu bilgi edinirdim. Kitap aslen Pennsylvania Barnes vakfında tasarlanıp, kısmen konferanslar şekilinde orada ortaya konduğundan, varlığını Dr. Albert C. Barnes’e borçludur. Son 13 yıllık çalışmalarımın çoğunda olduğu gibi burada da incelemelerim için ve daha birden fazla nedenle eşim Patricia Russell’ın büyük yardımını gördüm.

Bertrand Russell – Batı Felsefesi Tarihi #1 – Antikçağ PDF indir Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu