PDF

Bertrand Russell – Batı Felsefesi Tarihi #2 – Ortaçağ PDF Oku indir

Bertrand Russell – Batı Felsefesi Tarihi #2 – Ortaçağ PDF Oku indir, e-kitap sitemizde Bertrand Russell – Batı Felsefesi Tarihi #2 – Ortaçağ kitabını araştırdık. Ayrıca Bertrand Russell tarafından kaleme alınan Bertrand Russell – Batı Felsefesi Tarihi #2 – Ortaçağ kitap özetinin yanı sıra, Bertrand Russell – Batı Felsefesi Tarihi #2 – Ortaçağ pdf oku, Bertrand Russell – Batı Felsefesi Tarihi #2 – Ortaçağ yandex, Bertrand Russell – Batı Felsefesi Tarihi #2 – Ortaçağ e-kitap pdf, Bertrand Russell – Batı Felsefesi Tarihi #2 – Ortaçağ PDF Drive, Bertrand Russell – Batı Felsefesi Tarihi #2 – Ortaçağ Epub gibi indirme linklerini de bulacaksınızdır.

Bertrand Russell – Batı Felsefesi Tarihi #2 – Ortaçağ PDF indir Oku

Batı Felsefesi Tarihi’nin ilk kitabına yazmış olduğum Çeviri Üzerine başlıklı yazının sonunda şöyle demiştim: «Eskiçağ felsefesini sıradan felsefe tarihlerinden ayırıcı özellikleri olduğuna inandığım için Türkçeye çevirdim. Onun her aydına yararlı bulunacağı umudundayım. Özenlere rağmen, eksik ve yanlış yerler bulunabilir. Bu yerleri bulup çıkaran ve aşağıdaki adrese bildiren okuyucuya şimdiden teşekkürler.» Ve bir de posta kutusu sayısı koymuştum bu satırların altına. Sonuçta, bazı mektuplar aldım. Onların, arı Türkçe dolayısıyle, küfür dolu olan ikisi hariç, mühim noktalara değindiğini ve benden yanıt istediğini söylemeliyim. Bu görevi şimdi yerine getiriyorum: (Önce, yazmak zahmetine giren okuyucunun sorusunu kaydedecek, sonra, soruya yanıt vermeğe çalışacağım.) SORU «Russell’ın mantığından söz ederken, onun paradoksları çözdüğünü dile getiriyor, tipler kuramını anlattıktan sonra «Russell bu biçimde yedi paradoks çözmüştür. Principia Mathematica’nın yayımı üzerinden 58 yıl geçtiği halde, çözümler, değerini korumaktadır» diyorsunuz. Bu paradoksları kısaca anlatamaz mıydınız? İnsan aklını çaresiz bırakan poblemleri merak eder çok kişi.» CEVAP Paradoksların felsefedeki önemine ve tarihinin eskiliğine Batı Felsefesi Tarihi’nin «Antik Çağ» bölümüne yazdığımız önsözde değinmiştik. Bazı soyut sorunlara yanıt ararken kendisini felsefenin ortasında bulan Russell, (Portraits from Memory, Ailen and Unwin, s. 10) daha Leibniz felsefesini eleştirsel açıdan ele aldığı ilk gençlik senelerında, insan aklının takılıp kaldığı paradokslara bir matematikçi ve mantıkçı gözüyle dikkat etmişti. Bunun en rahat belgilenmesini (ispatını) 1902’de matematikçi Frege’ye gönderdiği bir mektupta bulmaktayız.

Yine Antik Felsefe’de sözünü ettiğimiz gibi Russell burada Frege’nin düştüğü bir çelişmeden söz ediyordu. Bu tür düşüncelerin gelişimi için iki yıllık bir süreyi tavan olarak kabul edersek, filozofumuz hiç değilse 1900 senesinden beri, yani 28 yaşından başlayarak paradokslar üzerinde durmuştur demek olur. Leibniz Felsefesinin Eleştirsel Açıklamını 1900 senesinde yayına girdiğina göre hesabımız aşağı yukarı doğrudur. (Zaten onun, Leibniz felsefesinden esinlenerek bulduğu ve paradokslarla alakalı indirgenebilirlik aksiomasına ilerde değineceğiz). 1903 senesinde yayına giren Matematiğin İlkeleri’nde Russell, çelişme hususundaki kendi düşüncelerini ilk kez açığa koymaktaydı. İki yıl sonra J. Richard Cantor’un 1899’da sınırların varlığını kabullenerek bulduğu paradoks’a benzer bir paradoks daha bulunca sorun, felsefede ön plana geçti. Russell-Whitehead ilk basımı 1910 senesinde yapılan Principia Mathematica’nın birinci cildinde, paradoksların çözümünü aşağıda özetleyeceğim biçimde yapıyordu (Giriş. İkinci Konu). Principia ortak bir yapıtsa da felsefe literatüründe, paradoks çözümlerine götüren yolun, Russell’a ait olduğu kabul edilir.)

Bertrand Russell – Batı Felsefesi Tarihi #2 – Ortaçağ PDF indir Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu