PDF

Bertrand Russell – Batı Felsefesi Tarihi #3 – Modernçağ – Yeniçağ PDF Oku indir

Bertrand Russell – Batı Felsefesi Tarihi #3 – Modernçağ – Yeniçağ PDF Oku indir, e-kitap sitemizde Bertrand Russell – Batı Felsefesi Tarihi #3 – Modernçağ – Yeniçağ kitabını araştırdık. Ayrıca Bertrand Russell tarafından kaleme alınan Bertrand Russell – Batı Felsefesi Tarihi #3 – Modernçağ – Yeniçağ kitap özetinin yanı sıra, Bertrand Russell – Batı Felsefesi Tarihi #3 – Modernçağ – Yeniçağ pdf oku, Bertrand Russell – Batı Felsefesi Tarihi #3 – Modernçağ – Yeniçağ yandex, Bertrand Russell – Batı Felsefesi Tarihi #3 – Modernçağ – Yeniçağ e-kitap pdf, Bertrand Russell – Batı Felsefesi Tarihi #3 – Modernçağ – Yeniçağ PDF Drive, Bertrand Russell – Batı Felsefesi Tarihi #3 – Modernçağ – Yeniçağ Epub gibi indirme linklerini de bulacaksınızdır.

Bertrand Russell – Batı Felsefesi Tarihi #3 – Modernçağ – Yeniçağ PDF indir Oku

Einstein’ın hakkımda böyle bir yazı yazmasını onur sayarım. Onun beni övmesi sevinç verici. Lakin denemenin özü hususunda kuvvetliğe düştüğümü söylemek isterim: Albert Einstein, öylesine mühim birden fazla neni (şeyi) öylesine kısaca anlatıyor ki tek tümceyle mi, yoksa bir cilt yazıyla mı karşılık vereceğimi, dahası kendisiyle ne ölçüde uzlaşıp ne ölçüde uzlaşmadığımı kestiremiyorum. «Metafizik korkusu çağdaş bir hastalıktır» kelimeleriyle uyuşmaya eğilimliyim. Hiç bir nenin güç olmadığı yolunda alınan bir kararla, sorunlarda derinliğine bir sondaj yapmaya karşı bir isteksizlikle karşılaşıyorum sürekli olarak. Aynı zamanda, birden fazla sorunun birden fazla kişi yönünden, içeriğin ayrıntılı bir incelemesiyle değil de yan tutan bir anlayış temelinde karara bağlandığını da görüyorum. Bilhassa kendini empiriklik olarak ortaya koyan her şey, artamları (meziyetleri) dolayısiyle değil, empiriklik moda olduğundan yaygın bir onam (kabul) görmek durumundadır. Kendi payıma, eğilimim empiriklik yönündedir. Lakin doğruluğun, ne olursa olsun bütünüyle tek bir yanda bulunmadığı kanısındayım. Umarım, Einstein, gelecek bir fırsatta, benimle alakalı denemedeki düşüncelerini genişletecektir. Söz gelimi: «Düşüncelerimizde yaşanan kavramlar —mantıksal olarak gözden geçirildiklerinde— duyu tecrübelerinden tümdengelimsel olarak sağlanamayacak özgür düşünce yaratımlarıdır» tümcesindeki düşünce, açıklanması gerekenler içindedır. Aktardığım cümledeki düşünceye misal olarak, sayı verilmiştir. Gerçekten, sayı kavramını yaratmakta deneyimimizle ikazlmışıktır. Ondalık sisteminin on parmağımızla uyuşkunluğu bunu ispat eder Eğer her nenin gaz halinde olduğu güneşte yaşayan bazı zeki varlıklar düşünülürse onlar belki «nen» (şey) kavramından daha çok sahip olmayacaklardır sayı kavramına. (Yani güneşte katı nesnelerin bulunmaması dolayısıyle, orada bulunan varlıklarda nen kavramı olmaması ölçüsünde sayı kavramı da olmayacaktır.

Çünkü sayı kavramına nesnelerden varılır. Çev.) Güneştekilerin de matematiği olabilirdi. Lakin en ilkel dal topoloji olacaktı. Güneşte de bir Einstein çıkıp aritmetiği keşfedebilir ve onun uygulanacağı bir dünya tasavvur edebilir. Lakin konu, okul çocuklarına çok gelirdi. (Nesneleri bir yerle çağrıştırarak belleğe (hafızaya) yardım etme san’atı’dır topoloji. Russell, güneşte cisim olmadığından, orada bulunan matematiğin kavramları cisimlere değil belli yerlere dayandıracağını ifade etmektedir. Çev.)

Bertrand Russell – Batı Felsefesi Tarihi #3 – Modernçağ – Yeniçağ PDF indir Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu