PDF

Çağrı Mert Bakırcı – Evrim Kuramı ve Mekanizmaları (evrimin temelleri ve nasıl işlediği üzerine) PDF Oku indir

Çağrı Mert Bakırcı – Evrim Kuramı ve Mekanizmaları (evrimin temelleri ve nasıl işlediği üzerine) PDF Oku indir, e-kitap sitemizde Çağrı Mert Bakırcı – Evrim Kuramı ve Mekanizmaları (evrimin temelleri ve nasıl işlediği üzerine) kitabını araştırdık. Ayrıca Çağrı Mert Bakırcı tarafından kaleme alınan Çağrı Mert Bakırcı – Evrim Kuramı ve Mekanizmaları (evrimin temelleri ve nasıl işlediği üzerine) kitap özetinin yanı sıra, Çağrı Mert Bakırcı – Evrim Kuramı ve Mekanizmaları (evrimin temelleri ve nasıl işlediği üzerine) pdf oku, Çağrı Mert Bakırcı – Evrim Kuramı ve Mekanizmaları (evrimin temelleri ve nasıl işlediği üzerine) yandex, Çağrı Mert Bakırcı – Evrim Kuramı ve Mekanizmaları (evrimin temelleri ve nasıl işlediği üzerine) e-kitap pdf, Çağrı Mert Bakırcı – Evrim Kuramı ve Mekanizmaları (evrimin temelleri ve nasıl işlediği üzerine) PDF Drive, Çağrı Mert Bakırcı – Evrim Kuramı ve Mekanizmaları (evrimin temelleri ve nasıl işlediği üzerine) Epub gibi indirme linklerini de bulacaksınızdır.

Çağrı Mert Bakırcı – Evrim Kuramı ve Mekanizmaları (evrimin temelleri ve nasıl işlediği üzerine) PDF indir Oku

Evrimsel biyoloji Charles Darwin’e çok şey borçlu şüphesiz. Lakin Türlerin Kökeni’nin yayımlanması ardından geçen 150 yılı aşkın süre boyunca gelinen noktada, yüzyılın bilimi sıfatını hak etmesi yanında evrimsel biyolojinin uzman olmayanlarca bilinmesinın güçleşmesinin yarattığı sıkıntılar da cabası. Evrimin bilinmesinı güçleştiren temel neden ise, evrimsel biyolojinin popülerleştirilemeyecek denli karmaşık ve dağınık bir kuramsal yapısının bulunuşu değildir. Asıl sorun, evrimi bir anlatı olarak avamlaştıran iki görünüş saygınlığıyla zıt fakat sonuç saygınlığıyla aynı bilgi kirliliğine çıkan tarihsel çatışmadan kaynaklanmakta. Bunlardan birincisi, evrimi anlatmak adına, biyolojik indirgemeciliği esas alan bir tür avam evrimcilik olup canlı çeşitliliğini esas alan evrimsel biyolojik argümanları “dünya sahnesindeki pençeleri kanlı bir var olma savaşı” şeklinde ilan eden hikâyeler toplamıdır. Diğeri ise, herhangi bir bilimsel tarafı bulunmayıp inancın kötüye kullanılmasını düstur edindiği açıkça görülen, tarihsel sosyolojik nedenleri yönünden inceleme konusu olabilse de, bilim iddiası safsatalar toplamından ibaret evrim zıtlığıdır. Birbirine zıt gözüken bu iki bilgi kirliliği kaynağının sonuç olarak yarattığı ise evrimin doğru biçimde bilinmesina ket vurmak olmuştur. Türkiye’de ise bu iki kutbun sözde duayenleri ve uzman kişilerı da hayli bolca bulunmaktadır ne yazık ki. Çağrı Mert Bakırcı’nın elinizde tuttuğunuz Evrim Kuramı ve Mekanizmaları: Evrimin Temelleri ve Nasıl İşlediği Üzerine adlı kitabı ise, bu bulanıklığı aralamaya çalışan ve bunu yaparken de evrimsel biyolojinin birden fazla yönünü başarıyla popülerize eden bir eser. Günlük hikâyeler üzerine kurulu başlangıçlarıyla Çağrı, evrimi yalın bir biçimde aktarmaya çalışıyor okura ve bunu da gayet başarılı bir biçimde yapıyor. Türkiye’de bilimin yaygınlaştırılması hususunda çok mühim çalışmalar yürüten Evrim Ağacı’nın da kurucusu olan bu genç bilim tutkununun ve bilim insanı adayının elinden çıkan bu güzel eser keyifle okunuyor. Kitabın Türkiye’deki evrimsel biyoloji yazını içinde müstesna bir yeri bulunacağına eminim. Charles Robert Darwin; ilk kez 24 Kasım 1859 tarihinde basılan kitabı Türlerin Kökeni’nde, bilim tarihinin şimdilerdeki en kuvvetli kuramlarından birisi olan Evrim Kuramı’nı ve mekanizmalarını geniş bir şekildeca işleyip açıkladıktan sonra, kelimelerini şu sözcüklerle bitiriyordu: “Bir veya birkaç biçimde başlayan yaşamı böyle anlayan ve bu gezegen, çekimin değişmez yasasına göre dönüp dururken, böylesine basit bir ilk etaptan en güzel, en müthiş şekillerin evrimleşmiş ve evrimleşmekte olduğunu kavrayan bu yaşam görüşünde gerçekten ihtişam mevcuttur. ” Darwin, doğanın ve buna bağlı olarak canlıların değiştiğini fark eden ne ilk bilim insanıydı ne de son olacaktı. Lakin Darwin’den önceki insanlar, bu değişim gerçeğini detaylandırılmamış bir düşünce düzeysinde bırakmışlar ve birçoğu, konunun özünü ve ana ilkelerini ıskalamıştır.

Darwin, işte bu doğa gerçeklerini alıp, kendi gözlem ve keşifleriyle bir araya getirip zenginleştirmiştir ve yaptığı deneyler, incelemeler ve açıklamalarla sarsılmaz ve bir çok değişik açıdan desteklenecek bir yapıya sokmuştur. Doğadaki gerçekler ile ilgili verdiği örnekler aracılığıyla kendi çağını aşacak bir başyapıt görülmektedirmıştır. Darwin, kuramını geliştirdiği süre zarfında sayısız başarılı keşfe imza atmış ve bunlar aracılığıyla çağının hep birkaç adım ötesinde yer almıştır. Genç yaşından beri hep doğanın ihtişamına heyecan duymuş, bu heyecan onu denizler aşırı yolculuklara itmiş, gerçeğe ulaşma merakı onu bilimin içerisine çekmiş ve sonunda, binlerce yıllık bir soru olan “Biz nereden geldik?” sorusuna ilk defa bilimsel yanıt verebilmemizi sağlamıştır. Darwin, canlılığın doğal süreçlerle başlayıp çeşitlenebileceğini, canlılığın nesiller içinde değişebileceğini fark eden son bilim insanı da değildir. Darwin’den sonra gelen yüzlerce, binlerce evrimsel biyolog, Darwin’in net bir biçimde ileri sürdüği kuramı ele alıp geliştirmiş, hatalarından ayıklamış, eksik kısımlarını tamamlamış, fazla kısımlarını yontmuş ve hatta bilimin dört bir yanından, yüzlerce farklı disiplinle birleştiği noktaları görülmektedirarak, modern bilimin hızla ilerlemesini ve güçlenmesini sağlamışlardır. Evrimsel Biyoloji’nin doğuşu, hiç şüphesiz ki modern bilimin gidişatını etkilemiş, şimdilerdeki bir çok bilimin temellerini atmış yahut en azından zaten var olan bilimlere hiç edinemedikleri bir bakış açısı kazandırmıştır. Bu, dünya çapında çalışmalar yürüten yüz binlerce bilim insanının tutkulu emeklerinin bir ürünüdür.

Çağrı Mert Bakırcı – Evrim Kuramı ve Mekanizmaları (evrimin temelleri ve nasıl işlediği üzerine) PDF indir Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu