Felsefe Kitapları

Devlet Adamı PDF indir

Devlet Adamı PDF indir, e-kitap sitemizde Devlet Adamı kitabı ile ilgili bilgi vereceğiz. Platon (Eflatun) tarafından kaleme alınan Devlet Adamı kitabı 120 sayfadan oluşup, Ciltsiz kapak olarak yayınlanmıştır. Devlet Adamı kitabını 9786050200706 numarası ile kontrolünü yapabilirsiniz. Devlet Adamı kitap özeti, Devlet Adamı pdf oku, Devlet Adamı yandex, Platon (Eflatun) e-kitap pdf, Devlet Adamı PDF Drive, Devlet Adamı Epub ile alakalı indirme linkleri makalemizde.

Devlet Adamı PDF Oku

Devlet Adamı Kısa Özet

.product-desc p,li{ line-height:20px!important}

Devlet Kitabı Satın Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nedir?

Devlet veya Politeia, Antik Yunan filozofu ve bilgesi Platon (MÖ 427-347) tarafından kaleme alınan ve Sokrates ile yanındakiler içindeki diyaloglar aracılığıyla Sokrates’in sağlıklı ve mutlu bir toplum yaşamı için düşündüğü devlet modelini anlatan eserdir. Adaletin tanımı, adil kentin ve adil insanın niteliklerini konu alan eser bir Sokratik diyalogdur. Devlet felsefesinin temel kaynaklarından birisi olan “Devlet” kitabı, mutluluk felsefesi üzerine yazılmış bir eser olma niteliğini de taşımaktadır. Platon eserinde ideal devletin nasıl bulunacağını anlatırken bu devletteki insanları çalışanlar, bekçiler ve yöneticiler şeklinde üç sınıfa ayırmıştır. Kadın-erkek eşitliğinin mevcut olduğu bu toplumda her sınıfın bir erdemi bulunmaktadır. Hem Doğu hem de Batı felsefesi ve siyaset kuramını etkilemiş olan “Devlet” eseri Platon’un en ünlü eseridir.

Platon veya Eflatun, dünya çapında üniversite düzeyindeki ilk kurumlardan birisi olan Akademi’nin kurucusu, felsefe ve bilim tarihindeki en mühim filozof ve bilgelerden biri olma özelliğini taşır. Sokrates’in öğrencisi olan Platon’un en ünlü öğrencisi Aristoteles’tir. Dönemindeki diğer isimlerin aksine bir çok eseri günümüze ulaşmış olan Platon çoğunlukla kendi etrafından karakterlerin olduğu, zamanı ve mekanı belirli olan, kurgusal diyaloglar kaleme almıştır. Birçok eserinin ana kişiliği Sokrates’tir ve eserlerinde etik, estetik, metafizik, politika gibi farklı konular işlemiştir. Politik felsefenin kurucusu kabul edilmektedir ve gerçek bilginin temelinin fakat idealar dünyasında bulunabileceği temeline dayanan İdealar teorisini ortaya atan kişidir.

Devlet Kitabının Fiyatı Nedir ve Nasıl Belirlenir?

Devlet kitabının fiyat aralığı 12 TL ve özel baskılar dahil 52 TL içinde değişiklik göstermektedir. Devlet kitabının fiyatını tespit eden etkenler aşağıda listelenmiştir.

  • Devlet kitabını yayımlayan yayıncının büyüklüğü
  • Devlet kitabı yayımlayan yayıncının hedeflediği pazar
  • Kitabın yayım tarihi
  • Devlet kitabı yayıma hazırlanırken kullanılan malzemeler
  • Kitabının kapak tasarımını yapan kişi yahut bireylerin ünü
  • Kitap için tespit edilen satış stratejisi
  • Kitabının kaç sayfa olduğu

Devlet Kitabının Yazarı Kimdir?

Devlet kitabının yazarı Platon’dur. Platon yahut İslami literatürde kullanılan ismiyle Eflatun, MÖ 428/7 yahut 424/423’te Atina’da doğmuştur. Platon’a doğumunda dedesi Aristo’nun adı verilmiştir fakat ardından omuzunun veya alnının geniş olmasından dolayı “geniş” manasına gelen Platon denmiş ve tarih boyunca bu adla anılmıştır.  Antik Yunan filozofu ve bilgesi olan Platon’un adının İslami literatürde Eflatun, Felatun yahut Felatun şeklinde kullanılmasının nedeni Arapça’da “p” sessizinin bulunmaması ve yan yana iki sessiz harfin telaffuzunun zor olmasıdır.

Platon, Atina’nın köklü ve asil ailelerinden birinde dünyaya gelmiştir. Gençliğinde iyi bir güreşçi olan Platon’un babası Ariston, annesi Perictione, kardeşleri ise Adeimantus, Glaukon ve Potone’dir. Platon’un gençlik dönemi Peloponez savaşlarının yapıldığı döneme denk gelmiştir. Gençliğinin savaş senelerına denk gelmesinden dolayı filozof, hem siyasi hem de iç çekişmelere yakında zamandan tanıklık etmiş, hocası Sokrates’in Atina devleti tarafından suçlu bulunup idam edilmesinin acısını yaşamıştır. Sokrates’in Savunması isimli eserinde Sokrates’in ağzından ölümüne karar verildiği davada yaptığı konuşmayı ifade etmektedir. Tüm bu yaşadıkları sebebiyle de Platon’un felsefesinin merkezinde sosyal düzen ve insanın saadeti bulunmaktadır.

Platon yaşamı boyunca 2 mühim seyahate çıkmıştır. Birinci seyahatinin Sicilya ve Güney İtalya’daki Yunan şehirlerine, ikinci seyahati ise İskenderiye yahut Antik Mısır’a olmuştur. Megara, Kirenea, Sicilya, Mısır ve İtalya gibi şehir ve ülkelere seyahat eden Platon buralardaki ilim ve fikir insanlarıyla tanışmış, onardan dersler almış ve fikir alışverişinde bulunmuştur. Seyahatlerini tamamlayıp Atina’ya döndüğünde 40 yaşında olan Platon’un ilk seyahatinde Pisagor ve Parmenides felsefesinden etkilendiği, ikinci seyahatinde ise kozmoloji, astroloji ve Museviliğin tanrı ve yaradılış anlayışlarından etkilendiği kanısına varılmaktadır.

Platon’un en mühim ilham kaynağı ve hocası Sokrates’tir. Sokrates dışında Kratilos, Timaios ve Arkitas, Elealı Parmenides, şair Homeros ve Hesiodos gibi isimler de onun fikir ve ilham kaynakları içinde bulunmaktadır. Seyahatlerini tamamlayıp Atina’ya döndükten sonra Akademos bahçesinde, düşünce tarihinde “Akademi” olarak anılan okulu kurmuş ve yaşamına burada ders vererek, kitap yazarak devam etmiştir. Bu okula geldiğinde 17 yaşında olan ve 20 yıl boyunca okulda kalan Aristoteles ise Platon’un en ünlü öğrencisidir. Aristoteles dışında ünlü fikir bireylerindan Speusippos ve Ksenokrates de onun öğrencileri içinde yer almıştır. Platon, hemen hemen 80 yaşlarında iken yani 347/8 senesinde vefat etmiş ve Akademi’nin bahçesine defnedilmiştir. Vefatından sonra da Akademi’nin başına yeğeni geçmiş, Aristoteles de Akademi’den ayrılarak kendi okulunu kurmuştur.

Platon’un felsefesinin merkezinde insan, insanın saadeti bulunmaktadır. Duyuların aldatıcı olduğunu söyleyen filozof, asıl meselenin bilginin özünü tespit etmek olduğunu ve bilginin hedefinin varlık olduğunu belirtmektedir. Platon’a göre ruh bu dünya çapından öncede mevcuttur ve ruhun meydana geldiği bir alemden söz etmektedir. Ruhların yaşadığı bu aleme de “ideler (örnekler) alemi” demektedir. Bu alem, görünen aleme gelmeden önce her şeyin aslının olduğu gerçekler alemidir. Lakin ruh bedene bürünüp görünen aleme geldikten sonra bildiklerini unutmuştur. Bu nedenle de bilme faaliyeti aslında ruhun derinliklerinde gizlenmiş olan bilgileri görülmektedirmaktır. Platon, varlık kademelerinden ve bu kademeler bağlı olarak bilgi derecelerinden söz etmektedir. Alemi önce ikiye ayıran Platon, bu alemlerin birine “akledilir alem” diğerine ise “duyulur alem” ismini vermiştir. Platon, politik felsefenin kurucusu kabul edilmektedir. İdealar teorisi tarih boyunca akıl, ruh, beden, tümeler, ahlak ve devlete dair tartışmalarda bi hayli etkili olmuş bir teoridir.

Platon bir çok eser kaleme almıştır. Platon’a ait olduğu düşünülen eserler şunlardan oluşmaktadır: Sokrates’in Savunması, Alkibiades, Protagoras, İon, Lakhes, Lysis, Kharmides, Euthyphron, Gorgias, Menon, Euthydemos, Küçük Hippias, Büyük Hippias, Kratylos, Meneksenos, Şölen, Phaidon veya Güzellik Üzerine, Devlet, Phaidros, Theaitetos, Parmenides, Sofist, Devlet Adamı, Philebos, Timaios, Kriton yahut Ödev Üzerine, Yasalar ve Mektuplar. Platon’un “Mektuplar” ve “Sokrates’in Savunması” eserlerinin dışındaki tüm eserleri karşılıklı konuşmalar halinde yazılmıştır. Bu nedenle de eserlerden her birine “diyalog”, toplamına ise “diyaloglar” denilmektedir.

Devlet Kitabının Sayfa Sayısı Kaçtır?

Devlet kitabı 372 sayfadan buluşmaktedir. Devlet kitabının sayfa sayısı yayımlandığı yayınevi ve özel baskılara göre değişiklik göstermektedir.

Devlet Kitabının Türü Nedir?

Devlet kitabı ütopik bir kurgudur. Ütopya, dizayn edilmiş ideal toplumu ifade eden bir kelimedir. Olumlu bir tasarım olan ütopya, özünde gerçek olma ihtimali olmayan toplum yapısı, yaşantısı ve düzenidir. Thomas More’un 1516 senesinde kaleme aldığı “Utopia” isimli eseri ile kullanımı yaygınlaşan ütopya kelimesinin olumsuzu ise distopyadır. Distopya, ütopyanın zıttı olarak olumsuz bir kurgudur ve totaliter ve baskıcı toplumları ifade etmektedir.

Ünlü ütopyalardan bazıları aşağıda listelenmiştir.

  • Etienne Cabet – Icaria’ya Yolculuk
  • Campanella – Güneş Ülkesi
  • Edward Bellamy – Geçmişe Bakış
  • William Morris – Hiçbir Yerden Haberler
  • Charlotte Perkins Gilman – Kadınlar Ülkesi
  • Francis Bacon- Yeni Atlantis
  • Farabi – İdeal Devlet
  • Ursula K. Le Guin – Mülksüzler

Devlet Kitabının Konusu Nedir?

Devlet kitabı, Sokrates’in sağlıklı ve mutlu bir toplum yaşamı için düşündüğü devlet modelini ifade etmektedir. İdeal devletin nasıl bulunacağının altı çizildiği metin devlet felsefesinin temel kaynaklardan biridir ve bunun yanı sıra mutluluk felsefesi üzerine de yazılmıştır. Eserinde ideal devletteki insanları çalışanlar, bekçiler ve yöneticiler şeklinde üç sınıfa ayırmıştır. Kanaatkar olma erdemine sahip olan işçi sınıfı, çalışıp üretimde bulunarak devletin maddi gereksinimlerini karşılayan sınıftır. Cesaret erdemine sahip olan bekçi sınıfı ise toplum içinde güvenliği ve devletin dışarıya karşı varlığını savunmaktadır. Devleti yöneten yöneticiler sınıfının erdemi ise bilgeliktir.

Devlet kitabı birden fazla bölümden buluşmaktedir ve bu bölümler 1. Kitap, 2. Kitap şeklinde isimlendirilmiştir. Kitap Sokrates’in anlatıcılığı ile başlamaktadır. İlk kitapta yaşlılığın avantajları ve dezavantajları ile zenginliğin faydaları üzerine bir sohbet bulunmaktadır. Bu sohbetin sonunda adaletin ne olduğu üzerine gidilmektedir. 2. kitapta ise adalet konusu üzerine konuşulmaya devam edilmekte ve Sokrates tarafından çeşitli iş gruplarının ortaya çıkışı ve ortaya çıkış nedenleri anlatılmaktadır. 3. kitapta bekçi yani savaşmak için eğitilecek bireylerin eğitimleri ele alınmaktadır. Adalet konusu 4. kitapta da işlenmektedir. Bilgelik, cesaret, ihtiyat ve adalet uygun bir devlet için mühim erdemler olarak açıklanmıştır. Sokrates, bilgelerin yönetici olması gerektiğini söylemektedir. 5. kitapta ise arkadaşlar içinde her şeyin ortak olması, aile yaşamının ortadan kalkması ve cinsiyet ile ilgili konuşulmaktadır.

Devlet eserinin içinde bulunan 7. kitapta geçen Mağara alegorisi bi hayli ünlüdür. Sokrates’in ağzından anlatılan alegoriye göre karanlık bir mağarada sağa ve sola dönemeyecek biçimde zincirlenmiş birkaç insan bulunmaktadır. Sadece karşılarını görebilen bu insanlar dünyaya geldiklarından beri bu mağarada oldukları için nesnelerin yalnızca gölgelerini görmüş ve bunları gerçeklikleri olarak algılamışlardır. Zincirlenmiş insanlardan birisi zincirinden kurtulup mağarayı terk ettiğinde yeni bir gerçeklikle tanışmıştır. Bu gerçeklikle birlikte gölgelerini gördüğü nesnelerin gerçeklik olmadığını anlayan bu kişi bunu mağaradaki dostları ile paylaşmak istemiş ve mağaraya geri dönmüştür. Lakin zincirlerinden kurtulamamış olan bu diğer bireyler mağaranın dışında değişik bir gerçeklik olduğuna inanmamaktadır.

Devlet kitabının içinde bulunan bu alegori Platon’un düşüncesini şekillendirmektedir. Bu alegoriye göre zincirini kıran kişi, gerçek hakikati arayan bir filozofu ve sorgulayan insanı temsil etmektedir.

Devlet Kitabının Karakterleri Kimlerdir?

Devlet kitabının karakterleri aşağıda listelenmiştir.

  • Sokrates: Başkahramandır. Eserin anlatıcısıdır.
  • Thrasymachus: Sofist’tir. Platon’un abisidir ve Devlet kitabında bulunan Mağara alegorisi bölümünü dinleyen bireylerdendir.
  • Glaukon: Devlet eserinin 7. kitabında bulunan mağara alegorisini dinleyen bireylerden biri olma özelliğini taşır ve Platon’un abisidir.
  • Polemarkhos: Eserin ilk kitabında bulunmaktadır. Dostlara faydalı, düşmana zararlı olmak gerektiğini savunmaktadır.
  • Cleitophon
  • Charmantides
  • Lysias
  • Euthydemus
  • Niceratus
  • Kephalos
  • Adeimantus

Devlet Kitabı Kimler İçin Uygundur?

Devlet kitabı bir çok kitapseverler için uygundur. Devlet, ideal devletin nasıl bulunacağını anlatan ve dünyanın bir çok ülkesinde okurların beğenisini kazanmış bir eserdir. Devlet kitabını okuyabilecek yaş grupları aşağıda listelenmiştir.

  • 16 – 24 yaş arası
  • 25 – 33 yaş arası
  • 34 – 42 yaş arası
  • 43 – 51 yaş arası
  • 59 – 67 yaş arası
  • 68 – 76 yaş arası

Devlet Kitapları Kişisel Gelişime Nasıl Katkı Sağlar?

Devlet kitabının okurların kişisel gelişimine sağladığı katkılar aşağıda listelenmiştir.

  • Devlet kitabı okurların hafızasını güçlendirmektedir.
  • Devlet kitabı hayal gücünün gelişmesine katkıda bulunmaktadır.
  • Devlet kitabında yaşanan olaylar okurların empati kabiliyetini geliştirmektedir.
  • Okurların analitik düşünme kabiliyetini geliştirmektedir.
  • Platon’un Devlet kitabı entelektüel birikimi yükseltmektadır.

Devlet Kitabı için Kapak Fotoğrafı Nasıl Çizilir? 

Basılı yahut el yazılı kâğıt yaprakların ciltli veya ciltsiz olarak bir araya getirilmiş şekiline kitap denilmektedir. İnsanlar için bilgilenme ve kültürel gelişme aracı olan kitaplar, görsel ve içerik yönünden sanat yapıtı olarak kabul edilmektedir. Kitapların muhafaza edilmesi için fazla ışık almayan, fazla ısı ve nem barındırmayan yerlerde saklanması gerekmektedir. Sanat yapıtı olarak kabul gören kitapların kapak tasarımları eserin konusuna uygun olmalıdır. Kitap kapakları içerikle uyumlu olmalı, görseli ve yazıyı birbiri ile birleştiren bir düzen barındırmalıdır. Kitap kapakları, bir çok okurun kitap ile ilgiliki ilk izlenimini etkilemektedir. Bu nedenle kapakta kullanılan görsel unsurların konunun anlamını görsel açıdan estetik bir biçimde anlatması gerekmektedir. Birçok okurun kitap seçimi esnasında kapaklara dikkat ettiği bilinmektedir. Bu nedenle kapak tasarımının, kitapların satışını etkilediği bilinmektedir. Okuyucuya hitap eden, kitap ile ilgili olumlu izlenim oluşturan kapaklar tasarlanmalıdır.

Kitap kapaklarını illüstratör, tasarımcı yahut grafik tasarımcılar tasarlamaktadır. Tasarım yapacak birinin kapağını tasarlayacağı kitap ile ilgili bilgi sahibi olması gerekmektedir. Kitap kapağı tasarımı yapmayı bilen ve tasarım hususunda kabiliyetli olan tasarımcıların tasarladığı kitap kapakları, farklı yayınevlerinden çıkan aynı kitapların ön plana çıkmasını sağlamakta, satışını olumlu yönde etkilemektedir.

Devlet kitabı için kapak fotoğrafının çizilme aşamaları aşağıda listelenmiştir.

  • Devlet kitabının konusuna uygun kapak tasarımına karar verilmektedir.
  • Devlet kitabı için tespit edilen görseller uzman kişiler tarafından incelenmekte ve kitap içeriği ile uyumlu olup olmadığı tespit edilmektedir.
  • Karar verilen kapak tasarımının okuyucu kitlesine uygun olup olmadığı incelenmektedir.
  • Karar verilen kapak tasarımı için eskiz çizilmektedir.
  • Kitaba uygun olduğu düşünülen tasarımın yüzey üzerinde kullanılacağı alan ve boyutları kararlaştırılmaktadır.
  • Kitap kapağında kullanılacak renkler ölçülmekte ve kodlanmaktadır.

Devlet Kitabı için Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

Devlet kitabı için kullanılan malzemeler ve malzemeler kullanılırken önemle üstünde durulması gerekenler aşağıda listelenmiştir.

  • Devlet kitabı için kullanılan kâğıdın sağlam ve en az ikinci hamurdan olması gerekmektedir. 2. hamur kâğıdının rengi tam anlamıyla beyaz değildir ve içinde bulunan selüloz ve odun oranı birbirine hemen hemen eşittir.
  • Kitap sayfaları için mat renkli kağıt seçilmelidir. Mat renkli sayfalar okumayı kolaylaştırmaktadır.
  • Kitap sayfaları kopmaya, dağılmaya karşı dayanıklı olmalıdır.
  • Kitap için dayanıklı bir cilt oluşturulmalı ve ardından dayanıklılığı kontrol edilmelidir.
  • Kitabın sayfaları kalın, yırtılmaveyayanıklı ve temizlenebilir olmalıdır.
  • Kitapta kullanılan mürekkebin kaliteli olması gerekmektedir.

Devlet Kitabıyla Benzer Türdeki Diğer Eserler Nelerdir?

Devlet kitabı benzeri diğer eserler aşağıda listelenmiştir.

  • Zamanın Kıyısındaki Kadın
  • Demir Ökçe
  • 1984
  • Cesur Yeni Dünya
  • Ada
  • Toplum Sözleşmesi
  • Tarihsel Kapitalizm ve Kapitalist Uygarlık
  • Devlet Üzerine
  • Kutadgu Bilig
  • Ütopya
  • Güneş Ülkesi
  • Yeni Atlantis
  • Hiçbir Yerden Haberler
  • İdeal Devlet
  • Mülksüzler

Platon Benzeri Diğer Yazarlar Kimlerdir?

Platon benzeri diğer yazarlar aşağıda listelenmiştir.

  • Farabi
  • Aristoteles
  • Yusuf Has Hacib
  • Niccolo Machiavelli
  • Jean-Jacques Rousseau
  • Montesquieu
  • John Locke
  • Thomas Hobbes
  • Immanuel Kant
  • Rene Descartes
  • Ursula K. Le

Devlet Adamı PdF indirmek için Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu