PDF

Douglas Down – Kapitalizm ve Kapitallizmin İktisadı PDF Oku indir

Douglas Down – Kapitalizm ve Kapitallizmin İktisadı PDF Oku indir, e-kitap sitemizde Douglas Down – Kapitalizm ve Kapitallizmin İktisadı kitabını araştırdık. Ayrıca Douglas Down tarafından kaleme alınan Douglas Down – Kapitalizm ve Kapitallizmin İktisadı kitap özetinin yanı sıra, Douglas Down – Kapitalizm ve Kapitallizmin İktisadı pdf oku, Douglas Down – Kapitalizm ve Kapitallizmin İktisadı yandex, Douglas Down – Kapitalizm ve Kapitallizmin İktisadı e-kitap pdf, Douglas Down – Kapitalizm ve Kapitallizmin İktisadı PDF Drive, Douglas Down – Kapitalizm ve Kapitallizmin İktisadı Epub gibi indirme linklerini de bulacaksınızdır.

Douglas Down – Kapitalizm ve Kapitallizmin İktisadı PDF indir Oku

Yirminci yüzyıl bittiğinde iki iktisadi gerçeklik alanı keskin ve rahatsız edici bir zıtlık içindeydi. Bir yandan, mevcut kaynakların ve teknolojinin bir araya gelmesi, tarihte ilk kez, yeryüzündeki 6 milyar insanın –halihazırda veya bir kuşak boyunca– hiç değilse yeterince beslenmesini, barınmasını, giyinmesini, eğitim almasını ve sağlıklı yaşamasını olanaklı kılıyordu. Bunun yanı sıra, aynı nüfusun yarısından fazlası, bunun tam tersine, kötü besleniyor, kötü barınıyor, gereğince giyinemiyor, kötü eğitim görüyor ve tehditkâr sağlık koşulları altında, sanayi devriminin –nüfusun 2 milyarı aşmadığı– o ilk dönemlerindeki bebek ölüm oranlarında ve hemen hemen ömür düzeylerinde yaşıyordu. Fiili durum ile olanaklar içindeki bu uçurum, yüzyılın utanç veren gerçeklerini ortaya koyuyor. Ne var ki, bu satırlar yazılırken, kapitalizm –“piyasa mekanizması”– ve onun iktisadi teorisi, bu çirkinlikler karşısında aymaz ve kayıtsız, kol kola selâma çıkıyor, müşterek zaferlerini kutluyorlar. Oysa aynı gerçekler, kapitalist yahut iktisatçı olmasa da, durumu bilen veya sezenlerde zafer hissinden başka hisler uyandırıyor. Bu insanlar olup biten karşısında tetikte, ufukta beliren karşısında korku dolu, kafaları karışık, sersemlemiş, iktisadi akıl diye anlatılan şeye karşı öfke içindeler. İşte, huzursuz, önem verilmeyen bu insanlar, yalnızca sezgileriyle, günümüz kapitalizminin doğanın ve insanın tepesine binmeye hazır tehlikeler ürettiğinin farkındalar. Şunu fark etmeleri de uzak değil: İktisatçılar toplumun ekonomi doktorları olarak değil, iş ve finans dünyasının amigoları olarak hizmet vermektedir. Kapitalizm ile iktisat teorisi içindeki enerjik bağın eleştirel analizini yapan bu kitap, bu çoğunluğun haklı olduğu savındadır ve bunun nedenlerini ortaya koyma amacı gütmektedir. Bu da, iki sürecin –yani, kapitalizmin tarihsel gerçekleri ve kapitalizmi destekleyen iktisat teorisi– içindeki enerjik etkileşimin incelenmesini gerektiriyor. Bu çerçevede, her iki alanda uzun senelerdır yapılan çalışmalar, konuların akışı içinde, yeri geldikçe ele alınacaktır. Bizim ilgimiz, iki süreci sıra sıra veya birlikte inceleyen çoğu çalışmanın pek de dikkate almadığı bir noktaya, aralarındaki etkileşime yöneliktir. İki sürecin birlikte ele alındığı çalışmalarda bile, söz konusu etkileşimin şimdilerdeki haliyle uygunluğu yönünden mühim bir boşluk söz konusudur. Diğer tarih çalışmaları gibi, bizim çalışmamız da, mevcut meselelerin etkisindedir.

Nitekim bu iki süreci birlikte ele almanın en çarpıcı yönlerinden biri, kapitalizmi şu veya bu biçimde kutsayan iktisatçıların ideolog olarak tasnif edilip, layık oldukları yere konulmasını olabilecek kılmasıdır. Kitaptaki sosyo-ekonomik ve analitik tartışmalar, kapitalist tarihe ve alakalı iktisat kuramlarına yönelik amaçlar yönünden özetleyici ve seçici olmayı zorunlu kılmıştır: Makul bir kalınlığı aşmayacak kadar özetleyici; incelenecek ülkeler ve iktisatçılar bağlamında da seçici. Zaten yazımında ansiklopedik bir inceleme olma amacı güdülmemiştir. Kaldı ki başarısı da “büyük çoğunluğu” hâkim ideolojinin ve iktisat kuramının hipnotik etkisinden kurtarmaya olan katkısıyla ölçülecektir. Sınai kapitalizmin getirdiklerini başarı olarak görmek pekâlâ olabilecekdür. Bunlar, çalışmamızın ele aldığı zamanda, örnek olabilecek az sayıda iktisatçının dikkate değer çözümlemeleri olarak yer bulmuştur. Lakin bizim incelememiz, formel kültürümüzün bilimsel standartları ve sosyal değerleri yönünden kapitalizmin trajedi, hatta çoğu durumda suç olarak değerlendirilmesi gereken geçmişini ve bugününü ortaya koymaktadır.

Douglas Down – Kapitalizm ve Kapitallizmin İktisadı PDF indir Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu