PDF

Erol Özmen – Geçinilmesi Zor İnsanlarla Geçinme Sanatı PDF Oku indir

Erol Özmen – Geçinilmesi Zor İnsanlarla Geçinme Sanatı PDF Oku indir, e-kitap sitemizde Erol Özmen – Geçinilmesi Zor İnsanlarla Geçinme Sanatı kitabını araştırdık. Ayrıca Erol Özmen tarafından kaleme alınan Erol Özmen – Geçinilmesi Zor İnsanlarla Geçinme Sanatı kitap özetinin yanı sıra, Erol Özmen – Geçinilmesi Zor İnsanlarla Geçinme Sanatı pdf oku, Erol Özmen – Geçinilmesi Zor İnsanlarla Geçinme Sanatı yandex, Erol Özmen – Geçinilmesi Zor İnsanlarla Geçinme Sanatı e-kitap pdf, Erol Özmen – Geçinilmesi Zor İnsanlarla Geçinme Sanatı PDF Drive, Erol Özmen – Geçinilmesi Zor İnsanlarla Geçinme Sanatı Epub gibi indirme linklerini de bulacaksınızdır.

Erol Özmen – Geçinilmesi Zor İnsanlarla Geçinme Sanatı PDF indir Oku

Psikoloji & Psikiyatri Kitapları dizisi, insanın psikolojik ve sosyal gelişimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Bu dizide insanın kendisini, diğer insanları ve insanlar içindeki ilişkileri tanımasına ve anlamasına yol gösterecek bilgiler sunulacaktır. Kitapların hem toplumsal, hem bireysel gelişime katkıda bulunacağı umulmaktadır. İnsanlarla iyi geçinmek isteyen bir kişi ilk kez “herkesle iyi geçinmek olabilecek müdür?” ve “herkesle iyi geçinmek zorunda mıyız?” sorularına yanıt aramalıdır: İyi geçinmeye çok değişik anlamlar yüklenebilecek olması sebebiyle bu sorulara yanıt ararken ilk kez iyi geçinmenin ne anlama geldiği belirlenmeye çalışılmalıdır. İyi geçinme bir uçta “dost olma, iyi arkadaş olma”, diğer uçta ise “iş (veya başka bir zorunluluk) gereği (birbiriyle dost veya iyi arkadaş olmadan) bir arada uyumlu çalışma” anlamında kullanılabilir. Görüldüğü gibi iyi geçinmeye yüklenen anlam “herkesle iyi geçinmek olabilecek müdür?” sorusuna verilecek yanıtı açık biçimde etkilemektir. Bu nedenle “iyi geçinme” kavramına kitabın amacına uygun ve günlük yaşamda kullanışlı bir tanım bulunması gerekmektedir. Aile yaşamı, iş yaşamı ve sosyal yaşam dikkate alındığında iyi geçinmeyi “farklı zamanlarda çatışma yaşansa bile her iki tarafın da birbirinin varlığını birbirini değiştirmeye çalışmadan kabullenerek bir arada olabilme” şeklinde tanımlayabiliriz. Yalnız burada vurgulanması gereken nokta iyi geçinmenin insanın kendi görüşlerinden, istek ve gereksinimlerinden tümüyle vazgeçmesi ve karşıdakinin her istediğini yerine getirmesi manasına gelmediğidir. Yalnız karşı tarafın istek ve gereksinimlerine göre davranmak iyi geçinmek değil, teslim olmaktır. İnsanlarla iyi geçinmek isteyen kişi ilk kez geçinmek istemeli ve geçinmeye gönlü olmalıdır. Başkaları ile iyi geçinmek isteyen insan her şeyin yalnız kendi istediği biçimde gerçekleşmesini beklememeli, en az kendisi kadar geçinmek istediği insanı da dikkate almalı; onun kişilik yapısını, sosyal ayrıntı kısmını, beklentilerini sezebilmeli ve bunlara uygun tutum ve davranış gösterebilmelidir. Çok bilinen masallardan birisinde tilki ile leylek arkadaş olurlar. İlk olarak tilki leyleği evine yemeğe davet eder. Daveti büyük bir sevinçle kabul eden leylek, davet günü büyük bir hayal kırıklığına uğrar.

Tilki sofraya düz bir tabak koyduğu için, leylek tabağına konan yemeği yiyemez. Bunu en baştan düşünen kurnaz tilki, planladığı gibi bütün yemeği tek başına yer. Leylek ise aç kaldığını hiç belli etmeden yemeğe davet ettiği için tilkiye teşekkür eder ve o da tilkiyi yemeğe davet eder. Bu kez aç kalma sırası tilkidedir. Leyleğin yemeklerini koyduğu kap leyleğin gagasına göredir; ağzı dar ve derin. Aç kalma sırası tilkidedir. Tilki de ne kadar uğraşırsa uğraşsın böyle bir kaptan hiç yemek yiyemez. Hem kendi evinde, hem leyleğin evinde tüm yiyecekleri yemeyi planlayan tilkinin planları suya düşer. Leyleğin kurnazlığını anladığını gören tilki, leylekten özür diler. Masallar şüphesiz çok değişik biçimde yorumlanabilir. İnsanlarla geçinmek yönünden bakınca “Tilki ile Leylek” masalının iletisi basit ve açıktır: birileriyle iyi geçinmek istiyorsanız, onun fiziksel, sosyal ve psikolojik ayrıntı kısmını dikkate almanız gerekmektedir. Çok bilinen başka bir masalda ise iki keçi bir köprüde karşılaşırlar. Köprü ikisinin yan yana geçemeyeceği kadar dardır. Her ikisi de ilk kez kendisinin geçmesi gerektiğini düşünür Birbirine yol vermez. İki keçi inatlaşarak köprünün ortasında toslaşmaya başlarlar.

Lakin ikisi de kaybeder. Her ikisi de suya düşer ve boğulurlar. “İki İnatçı Keçi” masalının da iletisi çok açık ve basittir. Yüzeysel olarak bakıldığında herkesin bunun farkında bulunacağı ve benzer biçimde davranmayacağı düşünülebilir. Lakin günlük yaşamda benzer biçimde inatlaştıkları için iki tarafın da kaybettiği çatışmalar düşünüldüğünden fazla daha fazla yaşanmaktadır. İnatlaşmanın aşılabilmesi ve inatçı iki birinin birbiri ile iyi geçinebilmesi için “inatlaştığının farkında olması”, “gerektiğinde inatlaşmayı bırakabilmesi”, “karşı tarafın inadını arttıracak biçimde davranmaması”, “inatlaşmadan kaynaklanan duygularla baş edebilmesi”, “iki tarafta da kaybettiği duygusu yaratmadan uzlaşma yolunun bulması” gerekmektedir.

Erol Özmen – Geçinilmesi Zor İnsanlarla Geçinme Sanatı PDF indir Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu