PDF

Francis Bacon – Yeni Atlantis (MEB) PDF Oku indir

Francis Bacon – Yeni Atlantis (MEB) PDF Oku indir, e-kitap sitemizde Francis Bacon – Yeni Atlantis (MEB) kitabını araştırdık. Ayrıca Francis Bacon tarafından kaleme alınan Francis Bacon – Yeni Atlantis (MEB) kitap özetinin yanı sıra, Francis Bacon – Yeni Atlantis (MEB) pdf oku, Francis Bacon – Yeni Atlantis (MEB) yandex, Francis Bacon – Yeni Atlantis (MEB) e-kitap pdf, Francis Bacon – Yeni Atlantis (MEB) PDF Drive, Francis Bacon – Yeni Atlantis (MEB) Epub gibi indirme linklerini de bulacaksınızdır.

Francis Bacon – Yeni Atlantis (MEB) PDF indir Oku

Cumhuriyet’le başlayan Türk Aydınlanma Devrimi’nde, dünya klasiklerinin Hasan Âli Yücel öncülüğünde dilimize çevrilmesinin, şüphesiz mühim payı mevcuttur. Cumhuriyet gazetesi olarak, Cumhuriyetimizin 75. senesinde, bu etkinliği yineleyerek, Türk okuruna bir “Aydınlanma Kitaplığı” kazandırmak istedik. Bu çerçevede, 1940’lı senelerdan başlayarak Milli Eğitim Bakanlığı’nca yayına giren dünya klasiklerini okurlarımıza sunmaya başladık. Büyük ilgi gören bu etkinliği Milli Eğitim Bakanlığı’nca yayınlanmamış -fakat Aydınlanma Devrimi yarıda kalmasaydı yayınlanacağına kesinlikle inandığımız-dünya klasiklerini de katarak sürdürüyoruz. Bütün yanlışlarına karşın Bacon, yeni bir dönemi müjdeliyordu. Başkaları geçmişe özlemle bakıp batan bilgi güneşinin son ışıklarında ısınmaya çalışırken, o yeni ve daha da göz alıcı bir çağın yaklaşmakta olduğunu sezmişti. Ona göre insanlığın özlediği cenneti, geçmişte değil, gelecekte aramalıydı. Platon’un ünlü benzetmesinde olduğu gibi karanlık bir mağarada arkalarını ışığa çevirmiş oturan ve önlerinde yalnızca gerçeğin gölgelerini seyredenlerin gözlerini ışığa çevirdi. Eleştirileriyle geçmişin kurduğu dizgeleri yıktı, insan aklında doğmaya başlayan yeni düşünceleri dile getirerek bilgide yeni hareketin başarılı olmasına neden oldu. Lakin Bacon, büyük ve tam bir felsefi dizge kurmuş bir kişi değildir, daha çok kendisinden sonra geleceklere felsefe ve bilim yolunu göstermiştir. Kendi zamanında bilimin bazı dallarındaki gelişmeleri bile iyice izleyememişti. “Dünyayı harekete getiren zihinleri o harekete geçirdi.” Kendisi, “Ben yalnızca diğer zekâları bir yere toplamak için çanı çaldım” demektedir. Diğer bir yapıtında da “daha iyi ellerin çalabilmeleri için müzik cihazlarıni akort etmekle yetindiğini” dile getiriyor.

Bacon’ın ilk işi, zamanında egemen olan skolastik felsefeyi yıkmak olmuştur. 11’inci yüzyıldan 15’inci yüzyıla kadar egemen olan bu felsefe dizgesine göre gerçek zaten bulunmuş, İncil’de ve kilise toplantıları kararlarında bütün açıklığıyla yazılmıştı. Skolastik dizge bu dinsel inançları kabul ediyor, mantık yoluyla bunları usa uygun bir şekile dönüştürmek, onlara bilimsel bir şekil vermek istiyordu. Amacı dinsel düşünceyi tümüyle mantığa uygun bir duruma getirmekti. Bunun yanında, bilgiye ilerleyen bir şey olarak bakmıyor, denemelere dönerek yeni gerçekler araştırmaya çalışmıyordu. O dönem üzerinde yetkenin ağır baskısı duyuluyor, skolastik dizgenin temelini oluşturan varsayımların doğruluğu ile ilgili hiçbir soru sorulmuyordu. Onlar ile ilgiliki tartışmalar hep bir daire etrafında dönüyor, gerçeklerle hiçbir ilgisi yer almıyordu. Bacon, yalnızca “bilimin örümcek ağlarını ortaya koyduğını, bu ağların ipliklerinin ve işlerinin inceliği yönünden hayran olunmaya değer olduğunu, fakat hiçbir cevher ve yararı olmadığını” dile getiriyordu. Bacon’ın amacı düşünmeyi somut deneylerle verimli bir ilişkiye sokmaktı. Bu hedefe varmak kolay bir iş değildi. Tembellikten doğan araştırma isteksizliği yüzünden, zamanın yargısı bütün tartışmalarda son söz oluyordu. Bacon, özellikle bunu belirtmek istiyordu. Bu nedenle eskilerin akıl ve bilgisini tümüyle yadsımak zorunda kaldı. Gerçekten inançlarının çoğunun kaynağı var olan boş inançlara karşı duyduğu tepkidir. Saldırdığı boş inançlar unutuldukları zaman, onun görüşleri de boş ve yanlış bir duruma gelmişlerdir.

Francis Bacon – Yeni Atlantis (MEB) PDF indir Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu