PDF

Henryk Sienkiewicz – Muzıkacı Yanko ve Kamyonka PDF Oku indir

Henryk Sienkiewicz – Muzıkacı Yanko ve Kamyonka PDF Oku indir, e-kitap sitemizde Henryk Sienkiewicz – Muzıkacı Yanko ve Kamyonka kitabını araştırdık. Ayrıca Henryk Sienkiewicz tarafından kaleme alınan Henryk Sienkiewicz – Muzıkacı Yanko ve Kamyonka kitap özetinin yanı sıra, Henryk Sienkiewicz – Muzıkacı Yanko ve Kamyonka pdf oku, Henryk Sienkiewicz – Muzıkacı Yanko ve Kamyonka yandex, Henryk Sienkiewicz – Muzıkacı Yanko ve Kamyonka e-kitap pdf, Henryk Sienkiewicz – Muzıkacı Yanko ve Kamyonka PDF Drive, Henryk Sienkiewicz – Muzıkacı Yanko ve Kamyonka Epub gibi indirme linklerini de bulacaksınızdır.

Henryk Sienkiewicz – Muzıkacı Yanko ve Kamyonka PDF indir Oku

Türk edebiyat tarihinin anıt isimlerinden Orhan Şaik Gökyay, “Ahmet Rasim’in sözlüğünü yapmak Türkçe’nin yarı sözlüğünü yapmaktır” der. Gökyay’ın maksadı açıktır. Ahmet Rasim’in farklı kaynaklardan beslenen kelime hazinesi, yalnızca Türkçeyi değil Türkiye’nin toplumsal hafızasını da beslemiştir. Ahmet Rasim İstanbul sokaklarının zengin argosundan, klâsik kültürün kavramlarına, seyyar satıcıların jargonundan, saray ediplerinin terkiplerine kadar ömrü boyunca bir lisan yolculuğunda yaşamıştır. Bu haliyle Rasim Türkçenin her daim seferî olmuş bir işçisiydi. Ahmet Rasim, Kıbrıs’tan Ermenek’e göçmüş, oradan da Fatih’e (İstanbul) yerleşmiş bir ailenin evladı olarak 1864’te dünyaya gözlerini açtı. Babası daha doğmadan ailesini terk etmişti. Rasim’in aile macerasınden gelen kültürel arka planı, talihsiz yetimliği ve zaruretler, ihtimal, kaleminin gücünü de belirlemişti. Tanzimat ve Meşrutiyet içinde doğmuş ve dünya çapından ayrıldığı 1932 yılına kadar bütün tarihsel dönemeçleri ve mühim anları içinde yaşamıştı. I. ve II. Meşrutiyetler, II. Abdülhamit istibdadı, Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı ve Cumhuriyetin ilanı Ahmet Rasim’in yaşamının fonuydu. Edebiyat ve yazı anlamında yaşamını kesen derin çizgiler oldu.

Yazmaya, Hace-i Evvel [ilk öğretmen] Ahmet Mithat Efendi’nin Tercüman-ı Hakikat’inde başladı. Türkiye’nin düşünce ve edebiyat yaşamında tartışmalı ama şüphesiz mühim bir yeri olan Servet-i Fünûn dergisinde yazdı. Rasim’in yazı macerasınde Saadet, İkdam, Sabah, Malûmat, Servet, Tanin, Hak ve Tasvir-i Efkâr gazeteleri de mevcuttur. 68 yıllık ömrünün 50 senesinden fazlasını yazarak geçirmiştir. Adeta kaleme, kağıda, tefekküre ve lisana adanmış bir ömür… Fatihli bir yetim olarak Rasim’in eğitim adresi tabi ki Darüşşafaka olmuştur. Buradaki eğitimin ardından Posta Telgraf İdaresi’nde memurluğa başlamıştır. Tanzimat’tan bu yana bir yazar/edebiyatçı/mütefekkir geleneği olarak devlet kapısından, yani her iki anlamıyla Babıâli’den yolu geçmiştir. Cumhuriyet zamanında de bu aydın geleneği memuriyet ve mebusluk olarak devam etmiştir. Ahmet Rasim, Cumhuriyet senelerını mebus olarak geçirmiştir. Hayatı boyunca dahil olduğu bu makamlar belki düşüncelerinin ifadesine (bunu bilemiyoruz) engel olmuşsa bile kaleminin gücünü ve üretkenliğini etkilememiştir. Rasim, şenlikli üslubuyla ve balakayla dolu yazılarına her dönem devam etmiştir. Çok da uzun sürmeyen memuriyet yaşamının ilk aylarında Sadberk Hanım ile evlenen Rasim’in 1902’de eşinin ölümüne kadar süren bu evlilikten dört oğlu, iki kızı olmuştur. Torunlarından biri ise bestekâr Osman Nihat Akın’dır (ölümü 1959). Torununa da sirayet eden Rasim’in müzik sevgisi, olabileceken Darüşşafaka’da bestekâr Mehmet Zekai Dede’den aldığı müzik derslerine dayanıyordu. Hocası aracılığıyla müziğe bağlanmış ve kültür dünyamıza onlarca beste armağan etmiştir.

Rasim bunun yanı sıra kendi kendine Fransızca öğrenmişti. Harika tercümeler yapacak kadar hem de… Zaten ilk yazısı da Tercüman-ı Hakikat‘te “Yolcu” adıyla yayına giren bir tercümeydi. Daha sonra popüler bilim yazıları kaleme almaya başladı. Memuriyeti bırakmış fakat bir süre Mekteb-i Behrami’de ve Komonto Musevi okulunda öğretmenlik yapmıştı. 1885’ten sonra ise yegâne uğraşı gazetecilik ve yazarlık oldu. Tarihten bilime, edebiyattan ilahiyata geniş bir yelpazede eserler vermiştir. Yayın yaşamına 1891’de başlayan Servet-i Fünûn’da fen konularındaki yazılarının yanında, tefrika halinde romanlarını da çıkarma olanağı buldu. Servet-i Fünûn’un ilk sayısında mecmua şöyle tarif edilmişti:

Henryk Sienkiewicz – Muzıkacı Yanko ve Kamyonka PDF indir Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu