İbn Battûta – İbn Battuta Seyahatnamesi (2 Cilt ) PDF Oku indir
İbn Battûta – İbn Battuta Seyahatnamesi (2 Cilt ) PDF Oku indir, e-kitap sitemizde İbn Battûta – İbn Battuta Seyahatnamesi (2 Cilt ) kitabını araştırdık. Ayrıca İbn Battûta tarafından kaleme alınan İbn Battûta – İbn Battuta Seyahatnamesi (2 Cilt ) kitap özetinin yanı sıra, İbn Battûta – İbn Battuta Seyahatnamesi (2 Cilt ) pdf oku, İbn Battûta – İbn Battuta Seyahatnamesi (2 Cilt ) yandex, İbn Battûta – İbn Battuta Seyahatnamesi (2 Cilt ) e-kitap pdf, İbn Battûta – İbn Battuta Seyahatnamesi (2 Cilt ) PDF Drive, İbn Battûta – İbn Battuta Seyahatnamesi (2 Cilt ) Epub gibi indirme linklerini de bulacaksınızdır.
İbn Battûta – İbn Battuta Seyahatnamesi (2 Cilt ) PDF indir Oku
Ortaçağın en büyük seyyahı ve Rıhletü İbn Battûta diye bilinen seyahatnâmenin sahibi. Uzun adı; Ebû Abdullah Muhammed b. Abdullah b. Muhammed b. İbrahim Levâtî Tancî. 17 Recep 703/25 Şubat 1304’te Fas’ın Tanca şehrinde dünyaya geldi; 770/1368’de Tâmesna-Merrâkeş kadısı iken vefat etti. Ailesi, Berberî asıllı Levâte kabilesinden olup Berka’dan Tanca’ya göçenlerdendir. Edebiyat, fıkıh gibi dönemin popüler ilimlerinde sivrilmediği için yalnızca üç çağdaşı ondan bahseder. Lakin seyahatnâmesi aracılığıyla dünya tarihinin en fazla tanınan gezginlerinden olmuştur. a) İbn Battûta’ya Temas Eden Tarihî Kaynaklar Kendi çağdaşları içinde yalnızca Lisânüddîn İbnü’l-Hatîb, 1 İbn Hacer 2 ve İbn Haldûn 3 ondan bahseder. Abdülhayy Hasenî 4 ve Makkarî de 5Rıhle’den alıntılarda bulunan tarihçilerdendir. Fas’ta, Sa’dîler zamanında Osmanlı başşehrine sefir olarak (1589-1591) gönderilen Temgrûtî 6 eserinde bazı doğu şehirlerini anlatırken İbn Battûta’ya atıfta bulunmuş, ünlü sözlükçü Zebîdî, ansiklopedik sözlüğü Tâcü’l-Arûs’da 7 seyyahımızı tanıtırken “Tı” harfinin Battûta şeklinde şeddeli okunması gerektiğini bildirmiş ve Beylûnî’nin çıkardığı muhtasara değinmiştir. Muhammed b. Fethullah b. Mahmud Beylûnî (ö: 1085/1674), gerek Avrupa’da gerekse İslâm dünyasında Rıhle’nin tanınmasında mühim bir duraktır; onun sunduğu Münteka, yani özetin Doğu kütüphanelerinde çeşitli nüshalarına ulaşılmış, 8 Avrupa’da ilk İbn Battûta çevirilerine de onun özetiyle başlanmıştır.
9 Dolayısıyla DefrémerySanguinetti neşrinden önce Rıhle’nin Doğu İslâm âleminde hiç bilinmediğini savunmak abartılı bir iddiadır. Fotokopisi Faslı diplomasi tarihi uzmanı A. Tâzî tarafından neşredilen bir mektubundan da anlaşıldığı üzere 10 ünlü biyografi uzmanı edebiyatçı İbnü’l-Hatîb aslında İbn Battûta’yı çok iyi tanımaktadır; fakat ya onu ciddiye almadığından yahut kıskanç davrandığından dolayı ünlü eseri İhâta’da ona pek yer ayırmamış, birkaç cümlecik malûmatı da hocası Ebu’l-Berekât Bilfîkî’den naklederek vermiştir. 11 İbn Hacer Askalânî de İhâta’yı kaynak göstererek bir-iki cümleyle geçiştirmiş 12 İbn Haldun ise gerçekleşmesi imkânsız görülen hadiseleri hemen inkâr etmenin yanlışlığı hususunda Vezir İbn Vudrâr Haşemî’nin ikazsını naklederken İbn Battûta’dan bahsetmiştir. 13 Bu kaynaklardaki kısa değinilerden anlaşılacağı üzere İbn Battûta, dinî ilimlerde biraz ilerlemiş lâkin herhangi bir alanda derinleşememiş bir genç olarak başlar seyahatlerine. Yıllar sonra Merinî hükümdarı Ebû İnân Fâris zamanında (749-759/1348-1354) yurduna döndüğünde gezdiği uzak ülkelerden, gördüğü garip olaylardan bahsedince kelimeleri alayla karşılanmış ve birden fazla şeyi uydurduğu sanılmıştır. Misal verilecek olursa Ebu’l-Berekât Bilfîkî, Gırnata’da görüştüğü gezginin her şeyi çok abarttığını savunmuştur. Kuşkusuz; bilge siyasetçi Vezir İbn Vudrâr olmasaydı İbn Haldun da alaycılar kervanına katılacaktı. Seyyahın yola çıkarken derin bir kültüre sahip olmadığı savunulsa bile, gerek seyahat esnasında aldığı icâzetler ve her sahada öğrendiği yeni gelişmeler; gerekse önceki yazarların anlattıklarını güncelleştirme çabası bize şunu göstermektedir ki; yurduna döndüğünde artık işinde uzman bir bilgin ve seçkin bir danışman olarak Merinî sultanının meclisinde yerini almıştır. Elimize ulaşamasa da İbn Sûde bize İbn Battûta’nın el-Vasît fî Ahbâri Men Halle Timentıt başlığıyla ikinci bir kitabı olduğunu bildirmektedir. 14 b) İbn Battûta’yı Tanımak İsteyenler İçin Ana Kaynak: Rıhle Literatürde Rıhletü İbn Battûta diye bilinen Tuhfetü’n-Nuzzâr fî Garâibi’l-Emsâr ve Acâibi’lEsfâr başlıklı muazzam seyahatnâme, İbn Battûta’nın ne kadar zengin tecrübelerle yurduna döndüğünü gösterir. Türklerin, Moğolların, Maldivlilerin hükümdarlarıyla karşılaşmış; Arapça bilmesi ve derviş gibi giyinmesi sebebiyle bir çok ülkede kadılık makamına getirilmiştir. Herhalde Farsçayı iyi bildiği, Türkçeden de epey anladığı için değişik zamanlarda diplomatik vazifelerde bulunması da istenmiştir. Lakin İbn Battûta’yı halk ve ulemâ nezdinde sempatik kılan özellik; Lisânüddîn İbnü’l-Hatîb’in de dile getirdiği gibi daima dervişçe giyinmesi; derviş gibi davranmasıdır.
İbn Battûta – İbn Battuta Seyahatnamesi (2 Cilt ) PDF indir Tıklayın