PDF

İlber Ortaylı – Cumhuriyet’in İlk Yüzyılı PDF Oku indir

İlber Ortaylı – Cumhuriyet’in İlk Yüzyılı PDF Oku indir, e-kitap sitemizde İlber Ortaylı – Cumhuriyet’in İlk Yüzyılı kitabını araştırdık. Ayrıca İlber Ortaylı tarafından kaleme alınan İlber Ortaylı – Cumhuriyet’in İlk Yüzyılı kitap özetinin yanı sıra, İlber Ortaylı – Cumhuriyet’in İlk Yüzyılı pdf oku, İlber Ortaylı – Cumhuriyet’in İlk Yüzyılı yandex, İlber Ortaylı – Cumhuriyet’in İlk Yüzyılı e-kitap pdf, İlber Ortaylı – Cumhuriyet’in İlk Yüzyılı PDF Drive, İlber Ortaylı – Cumhuriyet’in İlk Yüzyılı Epub gibi indirme linklerini de bulacaksınızdır.

İlber Ortaylı – Cumhuriyet’in İlk Yüzyılı PDF indir Oku

“Cumhuriyetimize Dair” söyleyeceklerimiz var. “Cumhuriyet muhabbetleri”nden bir araya gelen elinizdeki bu kitap, klasik bir tarih çalışması değil, akademik eser ise hiç değil. Sadece bir dizi Cumhuriyet sohbeti… Ülkemize, devletimize, kendimize ve yakın tarihimizin son asrına bakış… İlber Hoca ile muhtelif zaman ve mekânlarda seneler boyu bir araya gelişlerimizin her biri, tadına doyum olmaz tarih, kültür, edebiyat, şehir ve yaşam sohbetleriyle dopdoluydu. Kitaplarıyla bize Osmanlı’yı sevdiren bilge tarihçimizden bu kez Cumhuriyetimizi, onun kurucusu büyük Atatürk’ü, devletimizin şimdiye kadarki macerasıni dinleme şansına nail oldum. Bu, bunun yanı sıra ülkemizin zor bir coğrafya etrafında şekillenen ve dünya tarihiyle etkileşen en zorlu macerasınin hikâyesiydi. Ben merakla sordum, o da sabırla anlattı. Bazı zaman İstanbul’da uzun bir akşam yemeğinde, arada bir bir Urfa, Mardin gezisinde, kimi zaman hafta sonu buluşmalarında yahut saray ziyaretlerinde “biz Türkleri” konuştuk… Yakın tarih anlatılarındaki egemen boşlukların ve kesintilerin farkındaydım. Uzun sohbetlerimiz bu eksikliği gidermeye yönelikti. Söyleşiler gelişip derinleştikçe kendimi bu açıdan daha da şanslı hissetmeye başladım. Keza 2008 senesinde yayına giren Cumhuriyetimize Dair isimli kitabımın hareket noktasını da o boşlukları doldurma çabası oluşturuyordu. Kitap çok ilgi görmüştü. Biz sohbetlerimize hiç ara vermeden sürdürmekteduk. Zaman akıyordu, yeni bir kitap için kolları sıvadık. Kendisiyle derinlemesine bir Cumhuriyet incelemesi yaptık. Yetinmedik, geleceğe ışık tutarak, 2023’ü de konuştuk.

Çalışmanın bu yönü, bir tarihçinin gelecek okuması bağlamında enteresanti ve inanıyorum ki İlber Hoca için de heyecan verici bir deneyim oldu. Çünkü biliyorduk ki, tarihsel süreçlere yalnızca devrini tamamlamış, kapalı ve ölü zamanlar olarak bakamazdık. Çabamız, geçmişle günümüz içindeki iç içe geçmiş bağlantıları görebilmek adına kıymetliydi. Tarihe yalnızca entelektüel merak ve ilgiyi gidermek için değil, bugünü daha doğru bir bakışla kavramak için bakıyorduk. Evet, nitekim öyleydi… Tarih aslında görkemli, yıkıcı, yakıcı veçheleriyle hemen yanı başımızda bizimle yaşamaya devam edendi. Ama ne idealize edilmiş bir Osmanlı tarihi anlatısı ne de idealize edilmiş Cumhuriyet okuması bu tarihsel boşlukları doldurabilirdi. Birbirinden yalıtılmış, birbirinden koparılmış veya birbirini itham eden tarihsel redlerin yarattığı bilinç kaybı ne yazık ki yabancılaşmamızı daha da ağırlaştırmaktan başka bir işe yaramıyordu. Hâlbuki “Türk çağdaşlaşmasında” Osmanlı döneminin sahip olduğu otokratik ve mekanik mantığın Cumhuriyet tarafından da sürdürilmesi bir tesadüf değildi. Osmanlı seçkinlerinden Cumhuriyet elitlerine geçen siyasal araçların kullanımındaki sosyal mühendislik benzerliği de… Kısa olaraksı, Cumhuriyet’i içtenlikle seven, ona gönülden bağlı, Atatürk’e derin minnet duyan kuşaklar olarak bu eksik ve kendi gerçekliğimize yetmeyen, zeminsiz bakışın dışına çıkmak zorundaydık. Tarih sürekli olarakliktir, kopamaz. Kesintiye uğramış gibi görünse bile akmaya devam eder. Tarihimiz bir bütün ve onu anlamak için kopuş-sürekli olaraklik ilişkisi içinde ona bakmak zorundayız. Biz onu görmesek, yokmuş gibi davransak bile o kendi mekanizmasını çalıştırır. Bu kitabı yapmamızın temel sebebi budur. Bizi her daim geçmişle diyaloga çağıran İlber Hoca, düşünce dünyamızın kıymetli entelektüelidir.

Kültürümüzün bütün yelpazesine aşina bir tarihçi… Dünyanın tarihsel koşullarıyla bizim geçmişimizin paralel okumasını eşzamanlı olarak yapar. Hem mukayeseli hem de senkronize değerlendirebilen bir zihin berraklığına sahiptir. Bunlar bizim ihtiyacımız olan geleceği kurma bilgi ve yönteminin anahtarıdır. Elbette Cumhuriyet de Osmanlı da bizimdir ve Türklerin tarihidir. Yıkılan imparatorluğun ardından Cumhuriyet’i kurarken tarihte ilk defa devletimizin adına ‘Türkiye’ dedik. O güne kadar Batılılar bizi öyle tanımlıyordu ama biz kendimize hiç ‘Türkiyeli’ dememiştik… Ta ki Cumhuriyete kadar… Osmanlı Türklerin imparatorluğuydu ama öte yandan da birden fazla kavmi ve milleti içinde içinde yer alıyordu. Şüphesiz Cumhuriyet, 20. asrın çağdaşlaşma ve refah yaratma idealiyle kurulmuş, “ulus devlet” olarak Türk devlet geleneğinin devamıdır. Osmanlı’yı cihan imparatorluğuna taşıyan ve modern cumhuriyeti kuran öz aslında aynıdır. Cumhuriyet’in İlk Yüzyılı’na yeni devletimizin yapı taşlarının döşendiği Osmanlı İmparatorluğu’nun modernleşme zamanından başladık. Bir yandan Atatürk ve silah dostlarının yetiştiği II. Abdülhamid’in modernlik arayışı içinde geçen senelerını, ama bunun yanı sıra istibdad günlerini ve buna karşı isyan edip hürriyet arayan genç Osmanlı subaylarını ele aldık. Millî Mücadele dönemini, özgürlük havasının egemen olduğu Cumhuriyet’in ilk iki yılını ve tek partili zorlu zamanları, ardından gelen fazla partili siyasal yaşamın başladığı 1946-1950’li senelerı… 1913 Babıali Baskını’yla başlayan darbeler tarihini… Yeni devletin ilk gününden bu yana çözmeye çalıştığı kadim problemleri; Kürt Sorunu’nu, “irtica” meselesini ve eğitim konusunu…

İlber Ortaylı – Cumhuriyet’in İlk Yüzyılı PDF indir Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu