İsmail Yerguz – Edebiyat ve Sinemada Yasayan Lenin PDF Oku indir
İsmail Yerguz – Edebiyat ve Sinemada Yasayan Lenin PDF Oku indir, e-kitap sitemizde İsmail Yerguz – Edebiyat ve Sinemada Yasayan Lenin kitabını araştırdık. Ayrıca Ismail Yerguz tarafından kaleme alınan İsmail Yerguz – Edebiyat ve Sinemada Yasayan Lenin kitap özetinin yanı sıra, İsmail Yerguz – Edebiyat ve Sinemada Yasayan Lenin pdf oku, İsmail Yerguz – Edebiyat ve Sinemada Yasayan Lenin yandex, İsmail Yerguz – Edebiyat ve Sinemada Yasayan Lenin e-kitap pdf, İsmail Yerguz – Edebiyat ve Sinemada Yasayan Lenin PDF Drive, İsmail Yerguz – Edebiyat ve Sinemada Yasayan Lenin Epub gibi indirme linklerini de bulacaksınızdır.
İsmail Yerguz – Edebiyat ve Sinemada Yasayan Lenin PDF indir Oku
Sovyet sanat ve edebiyatının gelişme aşamalarında sanatçıların ve yazarların Lenin imajına gösterdikleri ilginin toplumsal önemi çok büyüktür. Kültür dünyasının insanları, Lenin’in Partinin rehberi ve dünyanın ilk sosyalist devletinin yöneticisi olarak değerini anlamakla kalmamışlar, Leninizm’in propagandacıları, Lenin’in fikirlerinin ateşli savunucuları olmuşlardır. Yazarlar ve sanatçılar Lenin’le alakalı çok göz alıcı yapıtlar yarattılar. Lenin’in Partiyle, halkla çözülmesi olabilecek olmayan birliğini enteresan biçimde gösterdiler, Lenin’in tarihin çeşitli dönemlerinde çokşekilli etkinliğini gösterdiler, düşünür ve devrimci olarak farklılığını dile getirdiler, Lenin’in bir dahi olarak belirgin ayrıntı kısmını -bir hümanist, sıradışı bir şahsiyet anlammdasergilediler. Lenin konusuna ve imajına gösterilen ilgi şimdilerde çok mühimdir. Sosyalizmin başarılarıyla ilintili olarak ideolojik savaş şiddetlenmektedir. Leninizmi dar ulusal çerçeveler içine sıkıştırma girişimleri olmuş, bu ideoloji tamamen Asya’ya özgü gibi gösterilmek istenmiş, devrimci hareketin temel problemlerinin çözümlenmesi ve sosyalizmin gelişmiş Avrupa ülkelerinde inşası hususunda yetersiz olduğu ileri sürülmüştür; öte yandan Leninizm bir Avrupa olgusu gibi de gösterilmiş, devrimci hareketin poblemlerinı çözmek durumunda olan yöneticilere uygun bir ideoloji olmadığı, Asya kıtasında sosyalizmin inşası için yeterli olmadığı da ileri sürülmüştür. İşte bundan dolayırle Lenin’in edebiyat ve sanattaki imajı çok mühimdir. 7 II Lenin’in edebiyat ve sanat bölgesindeki imajı çok kapsamlı ve gerçekten tükenmez bir konudur. Lenin XX. Yüzyılda Sovyetler Birliği’nde ve bütün dünya çapında görülen bütün büyük değişimlerin tarihiyle ilişkilidir. Ele aldıkları bütün çağdaş temalarda yazarlar, sanatçılar, tiyatro ve sinema adamları Leninist gerçekliğe mutlaka değinirler, yaşamda yaşanan ve Lenin’in dahice öngörülerini doğrulayan değişimlerin tarihsel anlamım kavramaya ve açıklamaya çalışırlar. Bu anlamda Lenin teması, yazar, doğrudan doğruya Lenin imajı çizmese de hemen hemen her büyük yapıtta dolaylı olarak mevcuttur ve onun duygusal yükünü ve ideolojik yansımasını belirler: sözgelimi Vasilyev kardeşlerin “Çapayev”i, G. Kozintsev ve L. Trauberg’in “Maksim üçlemesi”, hatta M.
Şolohov’un ‘Durgun Don”u ve “Uyandırılmış Toprak”!. Biz ilk kez Lenin’in doğrudan doğruya anlatılması sorunuyla ilgileneceğiz. Ama bu çok kapsamlı konunun bir yığm özelliği mevcuttur. Bunları çözümleme bağlamında Lenin’le alakalı yapıtları genel sanat sürecinden ayıramayız ve bunları zamanın ve mekânm dışında irdeleyemeyiz. Sovyet sanat ve edebiyat tarihinde Lenin temasıyla, Lenin imajının temel ilkelerinin özdeşleştirilmesi aşama aşama gerçekleştirilmemiştir -ve çalkantılı olaylar yönünden çok zengin olan zaman yaratıcı çabalara ve sanatçıların incelemelerina damgasını vurmuştur. Aynca Lenin temasıyla ve Lenin imajıyla ilgilenen sanatçılar, yazarlar, dramaturglar, sinemacılar, incelemelerinda Sovyet edebiyat ve sanatının başarılarına dayanıyorlardı ve bu bağlamda genelde ve ilk kez bir pozitif tipler galerisi yaratılması, manevi zenginliğin keşfedilmesi, yeni bir dünya için savaşan devrimcilerin bireysel özgünlükleri söz konusuydu. Bu anlamda şunu aktarabiliriz ki Pudovkin’in “Ana”sı, Vasilyev kardeşlerin “Çapayev”i, G. Kozintsev ve L. Trauberg’in “Maksim üçlemesi” olmasaydı M. Romm ve S. Yukeviç’in Lenin filmleri de olmazdı. Bunun yanı sıra sinemada, tiyatroda, resimde, edebi yapıtlarda Lenin 8 temasının işlenebilmesi, Lenin imajının başarılı bir biçimde yaratılabilmesi olgusu, tüm Sovyet edebiyatının ve sanatının gelişmesini çok büyük ölçüde etkilemiştir. Her sanatçının Lenin konusuna ve Lenin imajına ayrı ayrı, sıra sıra gösterdiği ilgiden de söz etmiyorum burada. ’20’li senelerın bazı sanatçılarının yapıtlarında bu olgu bir dönüm noktası gibi ortaya çıkmış ve sosyalist gerçekçilik yolunda yönlerini belirlemiştir.
İsmail Yerguz – Edebiyat ve Sinemada Yasayan Lenin PDF indir Tıklayın