PDF

James Joyce – Oda Müziği PDF Oku indir

James Joyce – Oda Müziği PDF Oku indir, e-kitap sitemizde James Joyce – Oda Müziği kitabını araştırdık. Ayrıca James Joyce tarafından kaleme alınan James Joyce – Oda Müziği kitap özetinin yanı sıra, James Joyce – Oda Müziği pdf oku, James Joyce – Oda Müziği yandex, James Joyce – Oda Müziği e-kitap pdf, James Joyce – Oda Müziği PDF Drive, James Joyce – Oda Müziği Epub gibi indirme linklerini de bulacaksınızdır.

James Joyce – Oda Müziği PDF indir Oku

Sanatçının Bir Şair Olarak Portresi , İrlandalı yenilikçi yazar James Joyce’un şair yönü ülkemizde pek bilinmez. Halbuki, yazarın ilk yayımlanan kitabı, Chamber Music (Oda Müziği) (1907) adlı şiirler toplamıdır. Gerçi, Joyce’un düzyazısının yenilikçiliği de, Ulysses ile Finnegans Wake’i İngilizce orijinalinden okuma şansını bulamamış okurlar için kulaktan dolmadır, denilebilir. Bilinçakışı yönteminin doruğuna çıktığı bu eserlerin Türkçeye çevrilmeleri de hemen hemen imkânsızdır. Durumlar bu şekilde idrak edince, Joyce, ülkemizde, etrafında örülü mitsel ışık halesinin içine hapsolmuş, dokunulmaz ve deyim yerindeyse, gerçekdışı bir yazar konumundadır. Bu bakımdan, Joyce’un yayımlanan bütün şiirlerinin olduğu bu çeviri kitabın, onun sanatçı kişiliğinin eksik bilinen yönlerinin tanınmasında yararlı bulunacağını ümit ediyoruz. Çelişkilerle dolu bir sanatçıdır Joyce. Şair yönü Dante, Blake, Shelley ve D’Annunzio gibi lirik şairleri izlerken, yazarlığının kökleri de Aristoteles, Aquinas, Flaubert ve Oscar Wilde’a uzanır; yazıda kalem hâkimiyetini, iktisatı, kontrollü duygusallığı ve zekâveyayalı tekniği gözetir. Joyce, bir çok edebiyat eleştirmeninin ilgi merkezi olan bu “geçimsizliğin bileşimi”ni, bu çelişkiyi UIysses’te Stephen Dedalus’un ağzından şöyle yanıtlar: “Kendimle mi çelişiyorum? İyi öyleyse, kabul, kendimle çelişiyorum.” Joyce’un kişiliğinde köklerini bulan bu çelişiklik, onun tüm yazısının itici gücüdür. 1907’de yayımlanan Chamber Music’te Jacobean tarzda yazılmış lirik şiirler yer alır. Çok iyi şarkı söyleyebilen Joyce, 36 şiirden bir araya gelen kitabına Chamber Music adını vererek şiirlerin müzikal ayrıntı kısmını öne çıkarır. Gerçi şiirler, yalnızca müzideğeriyle değil, aşktaki tensel şehvetle duygusallığı birleştirebilmesiyle de ilgi çekicidir. Joyce, seneler sonra, bu şiirlerin yayımlanmış olmasından utanç duyduğunu söyler. 1904’te yazdığı “The Holy Office” (Kutsal Görev), “rol kesen kumpanya” dediği ve W.

B. Yeats, George Russell, John Synge, Lady Gregory, George Moore, Padraic Colum ve Edward Martyn gibi yazarların oluşturduğu Irish Literary Revival (İrlanda Edebi Uyanışı) çevresi ve kendisiyle alakalı bir yergidir. Keskin zekâsını görülmektediran bu çatal dilli yergide Joyce, bu yazarları “ayaktakımı” ve Mammon’un köleleri olarak nitelerken, kendisini zeki Aristoteles ile çelik gibi Aquinas’ın yolunu izleyerek doruklara çıkan bir sürgün olarak görür. “The Holy Office”i Dublin’de bastırır, ama basımcı ödemeyi nakit isteyince yerginin sevkiyatı yapılamaz. 1912’de son kez gittiği İrlanda’dan dönerken, bir diğer öfkeli yergisini, “Gas from a Burner”ı (Yakıcı Gaz) trende yazar. Kitabını basmayan yayımcı George Roberts’ı hicvettiği bu yergide, Roberts, sürekli olarak, ne kadar cesur bir yayımcı olduğunu söyleyerek kendini savunmaya çalışır. Joyce, bu şiiri, Trieste’de bastırır ve Dublin’de dağıtması için kardeşi Charles’a gönderir. Bu tarihten sonra Joyce, yaşamının sonuna kadar İrlanda’ya gitmeyecektir. Chamber Music’ten bu yana yazdığı şiirleri bir araya getiren ve 1927’de Paris’te yayımlanan Pomes Penyeach farklı çizgidedir. Joyce, bu şiirlerde, ruhunu gözler önüne sermekten çekinmez. Kitapta bulunan şiirler, Joyce’un ruhundan halen tam şekillenmeden koparılmış gibidir. Düzyazısında ritm, ses, anlam ve yapı endişeları yüzünden tam serbest bırakamadığı hassaskları, içinden geldiği gibi, ket vurmadan sergiler. 1932’de, torunu Stephen James Joyce’un dünyaya geldiğu gün yazdığı “Ecce Puer”de ise diğer şiirlerinde pek görülmeyen bir barışıklık ve huzur duygusu mevcuttur. Şiirde, yalın bir söyleyişle babasını, oğlunu, torununu ve bir ölçüye kadar da kendini anlatır. Joyce’un şiirleriyle karşılaşan okurlar, düzyazılarındaki yenilikçi tavrın şiirlerinde görülmediğini fark ederek şaşıracaktır.

Bu şiirlerde, yazının girişinde de dile getirdiğimiz gibi, Joyce’un kontrole gerek duymadığı duygusal yönü yansır; sanatçı kişiliğinin Türkiye’de pek de bilinmeyen yönü…

James Joyce – Oda Müziği PDF indir Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu