PDF

Jheni Osman – Dünyayı Değiştiren 100 Fikir PDF Oku indir

Jheni Osman – Dünyayı Değiştiren 100 Fikir PDF Oku indir, e-kitap sitemizde Jheni Osman – Dünyayı Değiştiren 100 Fikir kitabını araştırdık. Ayrıca Jheni Osman tarafından kaleme alınan Jheni Osman – Dünyayı Değiştiren 100 Fikir kitap özetinin yanı sıra, Jheni Osman – Dünyayı Değiştiren 100 Fikir pdf oku, Jheni Osman – Dünyayı Değiştiren 100 Fikir yandex, Jheni Osman – Dünyayı Değiştiren 100 Fikir e-kitap pdf, Jheni Osman – Dünyayı Değiştiren 100 Fikir PDF Drive, Jheni Osman – Dünyayı Değiştiren 100 Fikir Epub gibi indirme linklerini de bulacaksınızdır.

Jheni Osman – Dünyayı Değiştiren 100 Fikir PDF indir Oku

25 Mayıs 1961’de JFK cesur bir açıklama yaparak, Ay’a astronot göndermenin on yılı bulmayacağını açıklamayordu. Sekiz yıl sonra Apollo 11 ay kapsülü Ay’a indiğinde Neil Armstrong’un ağzından şu sözler çıkmıştı: “Houston, burası Sessizlik Denizi. Kartal kondu.” Bu unutulmaz an binlerce yıllık teknolojik gelişmenin vardığı aşamayı gözler önüne sermişti. Birisinin banyodan dışarı fırlayıp, “Evraka!” diye bağırdığı keşiflere az rastlanır. Daha çok döneminin bilimsel bilinci içinde zihinler ve fikirler buluşur, ardından da matbaa makinesi gibi teknolojik gelişmeler kaydedilir. Isaac Newton’ın dile getirdiği gibi, “Daha uzağını görebildiysem devlerin omuzlarında durduğum içindir.” Çoğu kez doğru zaman ve doğru yerin çakışması gerekir. Bazı zaman sırf şans devreye girer, Alexander Fleming’in penisilini bulduğunda olduğu gibi. Kimi zaman tutulmayan bir fikir yahut akla hayale sığmaz görünen bir düşünce işe yarayabilir, Kopernik’in dünyanın güneşin yörüngesinde döndüğünü ileri sürmesi gibi. Aslını söylemek gerekirse bir gün torunlarımız belli bir kurama inandığımız için yahut belli bir fizik yasasını kanıksadığımız için bizlere gülebilirler. Bu kitabı yazarken dünyayı değiştiren en büyük düşüncesin ne olduğunu kendi kendime sordum. Örnek olarak verilebilecek çok sayıda olağanüstü keşif ve dahiyane icat var, ama kim nasıl karar verebilir ki? Genç bir kızken duvarımda iki poster vardı. Posterlerden biri Doğal Tarih Müzesi’nden aldığım, dinozorlardan 1980’lere kadar uzanan tarihi, A3 kağıdı büyüklüğündeki bir poster ne kadar kapsamlı olabilirse o kadar işleyen resimli bir şiirdi. Diğeri ise Uzay Mekiği’nin bir resmiydi.

Astronotların bu mekiğin içine girip uzaya gidecekleri düşüncesi o çocuk aklıma durgunluk veriyordu. Bundan dolayı uzay yolculuğunu büyük fikir olarak, Ay’a inmeyi de tarihimizdeki en unutulmaz an olarak seçtim. Bu kitabı yazarken röportaj yaptığım alanlarında uzman bireylerin her biri dünyayı adamakıllı değiştirdiğine inandıkları bir icat, keşif yahut kuramı seçti. Bu kitap benim tarafımdan yazıldı, fakat uzman kişilerın seçtikleri şeylerin neden o kadar devrimci olduğuna dair açıklamalarını kendi cümleleri ile aktarmayı tercih ettim. Uzmanlar arada bir seçtikleri icat, keşif ve kuramlarla beni şaşırttılar, ama seçimlerini ne kadar araştırdıysam kararlarının gerekçesini ve o şeyin toplum üzerindeki tesirini o kadar iyi anladım. Tam karşı sayfada bu kitabı hazırlarken kayda değer bulduğum konuları anlattım. Umarım bu kitabı yazarken aldığım zevki, siz de okurken alırsınız. Bu Kitabı Hazırlarken Öğrendiklerim ~ Uluslararası Uzay İstasyonu’nda, geri dönüşüm ile idrardan içme suyu elde ediliyor. Böylelikle uzay istasyonu galon başına 40.000 dolarlık su taşıma masrafından kurtuluyor. ~ Bir insan hücresindeki bütün DNA’ları çıkarıp kromozomları uç uca eklerseniz, hemen hemen iki metrelik bir zincir elde edersiniz. ~ Isaac Newton’ın bir ağaçtan düşen elmayı seyrederken yerçekimi kavramını bulduğu yönündeki ünlü hikaye kesinlikle doğru değil. ~ Britanya’da evlerde kullanılmayan 90 milyon civarında cep telefonu var ve bunlar toplam 11.250 ton ağırlığında olup ünlü dönme dolap London Eye’dan beş kat daha ağır. ~ 2004’te Noel armağanlerinin verildiği ilk günde, mega basınçlı bir deprem yüzünden boyu 30 metreyi bulan dev dalgalar Hint Okyanusu’nun etrafındaki kıyı şeridini yuttu.

9,3 şiddetindeki bu deprem şuana dek kaydedilmiş üçüncü büyük depremdi ve yerkabuğunun bir değil, iki yerde çatlamasına yol açtı. 30 km3 suyu yerinden ederek 40 saatte dünyayı dolaşacak kadar kuvvetli bir dizi dalga yarattı. ~ Büyük bir okul otobüsü büyüklüğündeki Hubble, dünya çapından 570 km yukarıda bulunan yörüngesinde saniyede 8 km gibi olağanüstü bir hızla yol almaktadır. Gezegenin yörüngesini tamamlaması yalnızca bir buçuk saati alır ve her yörünge turu 96 dakika boyunca 28 ampulün tükettiği enerjiyi tüketir. ~ İki farklı metal çeşidi ufak bir elektrik akımı yaratır, bundan dolayı dişlerinizle metal bir dolgu arasına bir parça folyo sıkıştırırsanız, hissedeceğiniz elektrik akımı sizi rahatsız eder.

Jheni Osman – Dünyayı Değiştiren 100 Fikir PDF indir Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu