PDF

Oğuz Tekin – Eski Yunan Tarihi PDF Oku indir

Oğuz Tekin – Eski Yunan Tarihi PDF Oku indir, e-kitap sitemizde Oğuz Tekin – Eski Yunan Tarihi kitabını araştırdık. Ayrıca Oğuz Tekin tarafından kaleme alınan Oğuz Tekin – Eski Yunan Tarihi kitap özetinin yanı sıra, Oğuz Tekin – Eski Yunan Tarihi pdf oku, Oğuz Tekin – Eski Yunan Tarihi yandex, Oğuz Tekin – Eski Yunan Tarihi e-kitap pdf, Oğuz Tekin – Eski Yunan Tarihi PDF Drive, Oğuz Tekin – Eski Yunan Tarihi Epub gibi indirme linklerini de bulacaksınızdır.

Oğuz Tekin – Eski Yunan Tarihi PDF indir Oku

Günümüz Batı uygarlığını anlayabilmek için önce eski Yunan tarihini ve uygarlığını bilmemiz gerekmektedir. Lakin şu da bir gerçektir ki, eski Yunan medeniyetinin filizlenmeye başladığı yer Batı Anadolu , özellikle Ionia’dır. Kent-devletlerinin ortaya. çıkışı, sikkenin icadı, ilk doğa filozoflarının yurdu ve bilimsel düşüncenin temeli lonia’ dadır. Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgai’ın dediği gibi,”: . yeryüzünde, özgür düşünce, müspet bilimler, felsefe, epos ve lyrik şiir gibi alanlarda Ege bütün dünyaya öncü” lük etmiş, üç bin yıl boyunca Doğu ‘nun öncülüğünde olan kültür önderliği M. Ö. 650 tarihlerinde Ege ‘ye geçmiş ve orada bugünkü Batı Uygarlığının temelleri atılmıştır.” Bu kitapta, eski Yunan tarihi kronolojik bir düzen içinde ana çizgileriyle ele alınmaktadır. İlk bölümde, Ege dünyasının tarihöncesi dönemi, yani Yunanlıların gelişinden önceki dönem kısaca anlatılmakta; ardından ikinci binyılda bölgeye Yunanca konuşan Akhaların gelmesi ile Yunan tarihine girilmektedir. İ.

Ö. 5. ve 4. yüzyılın büyük savaşlarından sonra ele alınan Hellenistik Dönem, Büyük İskender’in imparatorluğu ve onun ölümünden sonraki “diadokhlar” savaşını kapsamaktadır; Hellenistik Krallıklar -bir başka çalışmanın konusunu oluşturmak üzere- kitabın kapsamının dışında bırakılmıştır. Kuşkusuz, hemen hemen bin yıllık bir tarihi bu hacimde bir kitabın içine tüm ayrıntı kısmı ile sığdırmak imkansızdır. Bu nedenle fakat Yunan tarihinin temel konuları üzerinde durulmuştur. Kitabın, bu içeriği 1 ile, üniversitelerin tarih, arkeoloji, klasik filoloji ve sac nat tarihi gibi eskiçağ bilimleri ile alakalı bilim dallarında öğrenim gören öğrenciler ile konunun uzmanı olmayan okuyucular için bir ilk adım bulunacağını düşünüyoruz. Kitapta kişi ve yer adlarını yazarken, Esk} Yunanca formuna uygun, özgün şekillerini kullanmaya özen gösterdik. Bunu yaparken, Eski Yunanca sözcükler Latin harflerine çevrilmiştir. Lakin Türkçe yazımlarda, Latince yazımdaki ‘c’ harfi yeride, Eski Yunancadaki ‘k’ (kappa) harfi kullanılmıştır. Keza, Latince •yazımda -us, -um şeklinde biten sözcükler, -os, -on şeklinde yazılmıştır. Misal verilecek olursa, Cyzicus yerine Kyzikos, Croesus yerine Kroisos gibi. Aynı biçimde, içerisi:r:ı.de ‘ou’ çift seslisinin olduğu Eski Yunanca sözcükler de, -okunuşu değiştirmedİğİ için- ‘u’ şeklinde verilmiştir. Misal verilecek olursa, Thoukydides yerine Thukiydides; boule yerine bule gibi. Herkesçe bilinen bazı kişi ve bölge adlarını ise (örneğin İskender, Asya, Tesalya, Trakya, Makedonya, Suriye, Filistin) Türkçeleşmiş şekilleriyle kullandık.

Latince sözcükler ise hiç değiştirilmeden, olduğu gibi kullanılmıştır. Eski Yunanca ve Latince sözcüklerin Türkçedeki yazılışları ile alakalı yeterli bilgi B. İplikçioğlu’nun Eskibatı Tarihi kitabında (s. 803 vd.) bulunmaktadır. · Kitabın ilk baskısının hemen hemen 2.5 yıl içinde tükenmesinden sonra yeni baskısının yapılması kararlaştırıldığında, kitap yeniden gözden geçirilmiş, gerekli düzeltme ve ilaveler yapılmış; ele alınan konuları açıklayıcı nitelikte resimler konmuştur. Bunun yanı sıra, olabildiğince yeni yayınlara ulaşılmaya çalışılmış ve bibliyografya yenilenmiştir. Eski Yunan tarihinin bir özeti niteliğini taşıyan elinizdeki kitap hazırlanırken, olaylar olabildiğince açık ve anlaşılır bir biçimde verilmeye çalışılmıştır. Konu ile yakında zamandan alakalı olan bazı kıymetli eskiçağ tarihçilerinin görüşlerine başvurulmuş ve onların öneri ve ikazlap da· göz 8 önüne alınmıştır. Kitabın birinci baskısındaki metni Prof. Dr. M. Taner Tarhan, Prof. Dr.

Veli Sevin, Prof. Dr. Mehmet Özsait ve Doç. Dr. A. Vedat Çelgin; elinizdeki genişletilmiş ikinci baskının metnini ise Doç. Dr. A. Vedat Çelgin gözden geçirmiştir; haritaları ise Erkan Konyar hazırlamıştır; kendilerine teşekkür ederim. Yararlı olması dileğiyle …

Oğuz Tekin – Eski Yunan Tarihi PDF indir Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu