Tarih Kitapları

Osmanlı Dönemi’nde Romence Basın PDF indir

Osmanlı Dönemi’nde Romence Basın PDF indir, e-kitap sitemizde Osmanlı Dönemi’nde Romence Basın kitabı ile ilgili bilgi vereceğiz. Olga Untila Kaplan tarafından kaleme alınan Osmanlı Dönemi’nde Romence Basın kitabı 425 sayfadan oluşup, Ciltsiz kapak olarak yayınlanmıştır. Osmanlı Dönemi’nde Romence Basın kitabını 9786051804705 numarası ile kontrolünü yapabilirsiniz. Osmanlı Dönemi’nde Romence Basın kitap özeti, Osmanlı Dönemi’nde Romence Basın pdf oku, Osmanlı Dönemi’nde Romence Basın yandex, Olga Untila Kaplan e-kitap pdf, Osmanlı Dönemi’nde Romence Basın PDF Drive, Osmanlı Dönemi’nde Romence Basın Epub ile alakalı indirme linkleri makalemizde.

Osmanlı Dönemi’nde Romence Basın PDF Oku

Osmanlı Dönemi’nde Romence Basın Kısa Özet

‘‘Osmanlı coğrafyasında, tüm Balkan halklarının ulusçuluk çağında yaşanan Romen basını, iki farklı çizgiden ilerlemiştir: İlki; Tuna’nın kuzeyinde olan Eflak ve Boğdan prensliklerinde yaşayan Romenlerin basın hareketleridir. İkincisi; Tuna’nın güneyinde, Osmanlı’nın Manastır ve Selanik vilâyetlerinde bulunan Aromenlerin, gazete ve dergi neşretmesiyle yaşanan güney çizgisidir. İki gelişim çizgisinden bir araya gelen ve Balkan ulusları içinde, ana dilde süreli yayın çıkarma hususunda öncülük etmiş bu Romen gazeteciliği, Osmanlı coğrafyasında bir ilktir.

Osmanlı Dönemi’nde Romence Basın (1829-1912) isimli bu kitapta, 19. yüzyılda Osmanlı Dönemi’nde, Tuna’nın iki kıyısında yaşayan Romenlerin ulusal basın hareketleri incelenmiştir. Basın, Romen prensliklerinin bağımsızlık yolunda, özenle kullandıkları en etkili araçlarından biri olmuştur. Bu yolun başında Curierul românesc (1829) ve Albina Româneasca (1829) gazeteleriyle Romen ulusal gazeteciliğinin temelleri atılmıştır. Tuna’nın kuzeyinde yaşamış Romenler, ülkenin bağımsızlığı için savaşırken; güneydekiler, Osmanlı Devleti sınırları içinde, basın aracılığıyla, Aromenlerin bağımsız bir etnik bilinci geliştirmesi, sivil ve sosyal modern bir zihniyet oluşturması için çabalamışlardır. Manastır ve Selanik vilayetlerinde yayına başlayan Fratil’ia (1901), Lumina (1903), Deşteptarea (1908), Lumina (1909), Dreptatea (1911) ve Flambura (1912), Romence ve Romencenin Aromence lehçesinde okurlarına hitap etmiştir.

Yaklaşık 500 yıl Osmanlı hâkimiyetinde yaşamış Romen ulusunun basın hareketlerini aydınlatan kapsamlı bir Türkçe çalışma, halen bulunmamaktadır. Bir tez çalışması neticesinde yaşanan, Osmanlı Dönemi’nde Romence Basın (1829-1912) adlı bu kitabın, Osmanlı dönemi basın tarihi üzerine sürdürülen araştırmalara yeni istikametler açıp, katkı sağlamasını bekliyoruz. ’’
Yrd. Doç. Dr. Olga Untila Kaplan

Osmanlı Dönemi’nde Romence Basın PdF indirmek için Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu