PDF

Özlem Kumrular – İslam Korkusu – Kökenleri ve Türklerin Rolü PDF Oku indir

Özlem Kumrular – İslam Korkusu – Kökenleri ve Türklerin Rolü PDF Oku indir, e-kitap sitemizde Özlem Kumrular – İslam Korkusu – Kökenleri ve Türklerin Rolü kitabını araştırdık. Ayrıca Özlem Kumrular tarafından kaleme alınan Özlem Kumrular – İslam Korkusu – Kökenleri ve Türklerin Rolü kitap özetinin yanı sıra, Özlem Kumrular – İslam Korkusu – Kökenleri ve Türklerin Rolü pdf oku, Özlem Kumrular – İslam Korkusu – Kökenleri ve Türklerin Rolü yandex, Özlem Kumrular – İslam Korkusu – Kökenleri ve Türklerin Rolü e-kitap pdf, Özlem Kumrular – İslam Korkusu – Kökenleri ve Türklerin Rolü PDF Drive, Özlem Kumrular – İslam Korkusu – Kökenleri ve Türklerin Rolü Epub gibi indirme linklerini de bulacaksınızdır.

Özlem Kumrular – İslam Korkusu – Kökenleri ve Türklerin Rolü PDF indir Oku

Sevgili okur, bu kitapta başrollerini Türklerin ve Arapların oynadığı, Ortaçağ başından Yeniçağ’a uzanan sürede Avrupa’daki İslam korkusunun hikâyesini bulacaksın. Büyük bir kısmı beni de şaşkına çeviren sürpriz bilgileri, hep dünyanın öbür ucunda buldum. Küçük bir ipucunun peşinden gidip hikâyenin eksik parçalarını bir araya getirdim. Beyrut’ta bir kitapçıda, Sardinya Adası’nda bir arşivde, Cezayir’de bir kütüphanede, Ljubljana’da bir sahafta, Zagreb’de bir sokak satıcısından alınan bir eserde, yakın bir dostun özel arşivinde, Atina’da bir arşiv-kütüphanede, Brüksel’de kitap yığınları altında kalmış özel bir yapıtta bu yap-bozun parçalarına rastladım ve resmi elimden geldiğince bitirdim. Bu bir imgebilim kitabıdır. Arap, Osmanlı veya Türk tarihi üzerine bir kitap değildir. İmgebilim çalışmalarının gerektirdiği biçimde düzenlenmiş, kurgulanmış ve bu çerçevede araştırılmıştır. Müslüman toplumların dışarından nasıl göründüklerini, Avrupa’nın İslam’la istemsiz bir biçimde tanışmasının ardından yaşadığı travmayı, korkuyu ve buna karşı uygulamaya koyduğu antipropagandayı incelemeyi amaçlamaktadır. Dolayısıyla içerideki gerçeklerden ziyade, dışarıdan görülen, çoğu zaman çarpık algıyı işlemektir esas olan. Bu eser Osmanlı devleti veya başka bir İslam devletini incelemeyi değil, yarattığı tepkiyi incelemeyi hedeflediğinden kaynakları da bu doğrultuda seçilmiştir. Bu kitapta kahramanlarımız sınırlar içinde gidip gelen, çoğunun adı bile hatırlanmayan ufak insanlar. Hikâyemi onlar üzerine kurdum. Çünkü ne de olsa hayat ayrıntılarda gizlidir ve aslolan bu ufak hayatlara sıkışan ve önemsiz gibi duran ufak olaylardır. Son senelerda dünyanın dört bir yanında İslam korkusu üzerine geniş bir külliyat çıktı. Ben bu korkunun kaynaklarını büyük akımlar üzerinden değil de, işte bu sıradan bireylerin hayat hikâyeleri ve edebiyattan parçacıklarla baştan kurgulamayı seçtim.

Cezayir doğumlu yazar Y. B. (Yassir Benmiloud) 2003 senesinde Paris’te çıkan Allah Süperstar adlı eserinde “şimdi durumu size açıklığa kavuşturacağıma söz veriyorum” der ve şöyle devam eder: “Önce şunu söylemek lazım, İslamcıları Müslümanlarla karıştırmamak gerekir, çünkü onların İslam’la alakası yok, çünkü Allah köktendincilere karşıdır. Özetliyorum: İslam insanın Tanrı tarafından sömürülmesidir, İslamcılık da tam tersi.” [1] Bu sert söylem kitabın neden Cezayir’de değil de Paris’te yayımlandığını yeterince açıklar. Paris’in kuzey varoşlarının diliyle, Fransa örneği üzerinden Avrupa’nın İslam korkusunu hicveder ve “Mesela ben Müslüman’ım, ama fark etmez, çünkü sana bir şey yapacak değilim. Babam da günde beş kez namaz kılarken kıbleye dönüyor, sana değil. Ne demek istediğimi anlıyor musun?” derken de adeta hicvi sertleştirir. [2] Diğer bir taraftan Bernard Lewis de Müslüman olmayan bir İslam tarihçisi olarak “farklı ırklardan insanlara kardeşçe, farklı inançlardan insanlara ise yan yana makul bir hoşgörüyle yaşamayı öğreten bir dinin” zaman içinde olumsuz birden fazla kavramla eş tutulduğunu anlatan makalesinde İslam’ın modern dünya çapında nasıl algılandığını özetler. [3] Salamanca Üniversitesi’nin saygın Arap dili ve İslam çalışmaları profesörü ve İspanya’nın İslam üzerine en verimli külliyatının sahibi, harika akademisyen Felipe Maíllo Salgado’nun Acerca de la conquista árabe de Hispania (İspanya’nın Araplar tarafından fethine dair) adlı çalışmasına yazdığı önsözde, onca senedir dillerine, tarihlerine, kültürlerine emek verdiği Müslümanlar hususunda zıvanadan çıkmış yorumlarda bulunmasının altında yatan ne olabilirdi? “Ahlakın sekülerleşmesine karşı çıkan ve seküler sağduyuyu demokrasilerin medeni temeli olarak kabul etmeyen” bir ümmeti bu denli hararetle tenkit etmesinin sebebi neydi? [4] İspanya’ya gelip “uğruna hiçbir savaş vermedikleri [İspanyolların] özgürlüklerimizin tadını” çıkarmalarını da şiddetle kınıyordu. Bugün İspanya’da yaşayan, camileri devletin bütçesinden yapılan Müslümanların sonunda “kendilerini konuk eden topraklarda geleneklerini alenen yerleştirmeye çalışmalarını” protesto ediyordu. 2010 Nisanı’nda bir grup Müslüman, eskiden cami olan Córdoba (Kurtuba) Katedrali’nde Paskalya’nın göbeğinde toplu bir dini ayin yapmaya kalkışmışlardı. Oysa nisan ve mayıs ayları boyunca yüzlerce Hıristiyan Fas’ta dinlerini yaymaya çalışmakla (proselitismo) suçlanarak ülkeden atılmışlardı. [5] Özetle, elinizdeki bu kitabın işlerin bu noktaya nasıl varmış olduğunu/olabileceğini anlatmaktan başka bir iddiası yoktur. İslam’ın başta Hıristiyan dünyasıyla aynı alanda mesken tutmasıyla/tutmaya çalışmasıyla yaşanan, yüzsenelerca sürecek bir çatışmanın kaynaklarına mütevazı bir giriş yapmak dileğim.

2008 senesinde yine Doğan Kitap’tan çıkan Türk Korkusu adlı kitabımda Türkler üzerinden İslam korkusuna geniş olarak yer vermiştim. Avrupa’nın İslam ve Müslüman algısı konusunu o eserde tüm ayrıntı kısmıyla incelediğim için, o sayfalarda işlenmiş noktalara yeniden değinmedim. Bu kitaptaki eksikler orada mevcuttur. Bu kitap başta İspanyolca, İtalyanca ve İngilizce olmak üzere, Katalanca, Fransızca, Portekizce, Yunanca ve Almanca kaynaklardan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kaynakların bir kısmına ulaşmamı sağlayan dostlara sonsuz teşekkürler. Öncelikle kitabın ilk halini büyük bir sabır ve özenle okuyan, hatalarımı tespit eden dostum Derya Tulga’ya sonsuz teşekkürlerimi iletlemeliyim. İyi ki var! En yakın dostum ve biricik hocam Yusuf Eradam’ın kitap yazma süreci boyunca eline geçen her veriyi ve kitabı, kitabın atölyesine getirdiğini söylemeliyim. Kitaba son anda hakkınca sığdıramadığım bir Hırvat destanı olan Osman’ın metnini Girit’e kadar elleriyle getiren Hırvat tarihçi dostum Vjeran Kurşar’a ne kadar teşekkür etsem az. Bir sonraki çalışmada hak ettiği yeri alacak eser. Benimle Alexandroupolis’te (Dedeağaç) kitapçı kitapçı dolaşarak danışmanlık yapan, birden fazla kitap armağan eden biricik Yunan arkeolog dostum Dimitris Merkouris ise yaşamımın tadı tuzu. İspanya’dan konuyla alakalı kitaplarımı bulup gönderen en yakınlarım Ana Carabias Torres, Emilio Sola Castaño, Fernando Fernández Lanza’ya; her yeni çıkan kitabını bıkıp usanmadan sevgiyle gönderen akademisyen/yazar Felipe Maíllo Salgado ile Hırvat arkadaşım Lovro Kunčević’e bunun yanı sıra teşekkürler. Zorlu Almanca metinler hususundaki yardımı için biricik Almanca hocam Nurten Bilenoğlu’na ve dini terimler hususunda sabırla destek olan dostum Vagarşak Seropyan’a da şükran borçluyum. Canım arkadaşım Adolfo Muñoz García’nın verdiği yarım milenyumluk Salamanca türküleri kitabı renklendirdi. Bunun yanı sıra sevgili hocalarım Nilüfer Narlı ve Nebi Ceylan, sevgili dostlarım Aslı Niyazioğlu, Levent-Deniz Safalı, İrini Dimitriadis, Giorgios Koutzakiotis, Niça-Antonio Filipuçi ve bana az kalsın unutacağım bir eseri armağan eden Mehmet Burak Çetintaş’a da sevgiler. Telaştan katkılarını unuttuğum dostlarıma bunun yanı sıra teşekkürler.

Ve en mühimsi en sona… Ben fazla şanslı bir insanım. Çünkü Halil İnalcık ve Ercüment Atabay gibi iki muhteşem hocanın yakınında olma lüksünü verdi hayat bana. Kutb-ül müverrihin Halil Hocamız her türlü desteği, varlığıyla, tüm nezaketiyle gönderdiği kitaplarıyla, gösterdiği yolla, sohbetiyle bu kitabı olabilecek kıldı ve elinizdeki kitabın bazı bölümlerini okuyup sabırla düzeltti. Onun şefkatine layık olmaya çalışacağım. Ercüment Hocam dünyanın diğer ucuna da gitsem bulamayacağım sayısız kitabı ve yakın arkadaşı Bernard Lewis’in seneler yılı kendisine gönderdiği of -print’leri bana “yerini buldu” deyip armağan ederek, hayat boyu her hususta cesaret verip destekleyerek, yalnız olmadığımı hatırlatarak bu kitaba tam anlamıyla can verdi. Allah onlara sağlık ve huzur dolu daha nice seneler versin! Lütfen sonuna kadar okuyun.

Özlem Kumrular – İslam Korkusu – Kökenleri ve Türklerin Rolü PDF indir Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu