Felsefe Kitapları

Öznenin Diyalektiği: Hegel, Sartre ve Lacan PDF indir

Öznenin Diyalektiği: Hegel, Sartre ve Lacan PDF indir, e-kitap sitemizde Öznenin Diyalektiği: Hegel, Sartre ve Lacan kitabı ile ilgili bilgi vereceğiz. Mutluhan İzmir tarafından kaleme alınan Öznenin Diyalektiği: Hegel, Sartre ve Lacan kitabı 501 sayfadan oluşup, Ciltsiz kapak olarak yayınlanmıştır. Öznenin Diyalektiği: Hegel, Sartre ve Lacan kitabını 9789755337296 numarası ile kontrolünü yapabilirsiniz. Öznenin Diyalektiği: Hegel, Sartre ve Lacan kitap özeti, Öznenin Diyalektiği: Hegel, Sartre ve Lacan pdf oku, Öznenin Diyalektiği: Hegel, Sartre ve Lacan yandex, Mutluhan İzmir e-kitap pdf, Öznenin Diyalektiği: Hegel, Sartre ve Lacan PDF Drive, Öznenin Diyalektiği: Hegel, Sartre ve Lacan Epub ile alakalı indirme linkleri makalemizde.

Öznenin Diyalektiği: Hegel, Sartre ve Lacan PDF Oku

Öznenin Diyalektiği: Hegel, Sartre ve Lacan Kısa Özet

Özne kavramı bir tiyatro sahnesine karşılık gelseydi; bilinç, sahne ışığının aydınlattığı kısıma, bilinçdışıysa sahne ışığının aydınlatmadığı karanlık kısıma karşılık gelirdi. Bilinçli kendiliğimiz, yani ego, sahnelenen oyunun yönetmeninin ışıklandırılmasını istediği sahne parçası gibi, yaşamda içinde olduğumuz gerçekliği yöneten Öteki’nin icra etmemize izin verdiği kadarıyla bir kendilik parçasıdır. Ama nasıl ki sahne ışığı sahnede gezinerek, oyuna katılacak sahne parçalarının sürekli olarak değişmesine neden olmaktadırsa, bugün bilinçdışı kalan bir alan, başka bir günün değişen gerçekliği içinde değişik bir ego görünümü olarak sahneye kendini koyabilecektir. Sağlıklı bir kişilik, bu farklı ego görünümlerinin birbirlerine entegre edilip edilememesi sorunudur. Sahnedeki oyuncu egodur, oyunu yazan ve ışıkları yönetense Öteki’dir, fakat ego da Öteki de öznenin yapısının içinde yer alırlar. Özne, bu unsurları içeren diyalektik bir bütündür.

Bu nedenlerle, Hegel’den Sartre’a, Freud’dan Lacan’a uzanan özne kuramında kendilik, bilinçle bilinçdışının birlikte oluşturduğu bir bütünü ifade eder. Bu bütünün içindeki hangi kısmın bilinçli kendilik olarak ortaya konulacağını, öznenin Öteki’yle kurduğu diyalektik ilişki belirler. Bu ilişki diyalektik bir ilişkidir çünkü yaşamımızın konusunu tespit eden, içinde olduğumuz toplumun kaidelerinı koyan Öteki, kendiliğimizin ötekileşerek dokunduğu bir uğrak olarak yine öznenin yapısının içinde yer alır. Yani özne, kendi yaşamında sahnenin ışıklarını da kendisi yöneterek, nereyi aydınlatacağını ve kendisinin hangi parçasını bilinçli kendilik olarak ortaya koyacağını da bu diyalektik ilişki içinde yine aslında kendisi belirleyecektir.

Çünkü Lacan’ın dile getirdiği gibi, ben bir ötekidir.

Öznenin Diyalektiği: Hegel, Sartre ve Lacan PdF indirmek için Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu