PDF

Platon Bir Gün Bir Ornitorenkle Bara Girer – Thomas Cathcart – Daniel Klein PDF Oku indir

Platon Bir Gün Bir Ornitorenkle Bara Girer – Thomas Cathcart – Daniel Klein PDF Oku indir, e-kitap sitemizde Platon Bir Gün Bir Ornitorenkle Bara Girer – Thomas Cathcart – Daniel Klein kitabını araştırdık. Ayrıca Platon tarafından kaleme alınan Platon Bir Gün Bir Ornitorenkle Bara Girer – Thomas Cathcart – Daniel Klein kitap özetinin yanı sıra, Platon Bir Gün Bir Ornitorenkle Bara Girer – Thomas Cathcart – Daniel Klein pdf oku, Platon Bir Gün Bir Ornitorenkle Bara Girer – Thomas Cathcart – Daniel Klein yandex, Platon Bir Gün Bir Ornitorenkle Bara Girer – Thomas Cathcart – Daniel Klein e-kitap pdf, Platon Bir Gün Bir Ornitorenkle Bara Girer – Thomas Cathcart – Daniel Klein PDF Drive, Platon Bir Gün Bir Ornitorenkle Bara Girer – Thomas Cathcart – Daniel Klein Epub gibi indirme linklerini de bulacaksınızdır.

Platon Bir Gün Bir Ornitorenkle Bara Girer – Thomas Cathcart – Daniel Klein PDF indir Oku

DIMITRI: Dünyayı Atlas taşıyorsa, Atlas’ı ne taşıyor? TASSO: Kaplumbağa. DIMITRI: İyi de, kaplumbağa neyin üzerinde duruyor peki? TASSO: Bir diğer kaplumbağanın. DIMITRI: Peki, o kaplumbağa neyin üzerinde? TASSO: Sevgili Dimitri, ondan sonrası ta dibine kadar hep kaplumbağa işte! Bu kadim Yunan diyalog parçası, felsefede sonsuz gerileme adı verilen kavramı ne de güzel örnekliyor. Yaşamın, evrenin, uzay ve zamanın, en mühimsi de bir Yaratıcının ilk nedenini sorduğumuzda kendimizi birdenbire sonsuz bir sürecin içinde buluruz. Sorunun mantığına göre, Yaratıcıyı da bir şey yaratmış olmalıdır; bu neden zincirini ne Yaratıcı durdurabilir ne de kaplumbağa. Her son yaratıcının gerisinde başka bir yaratıcı, her son kaplumbağanın gerisinde başka bir kaplumbağa bulunur. Aşagı yukarı doğru ardı sıra hiç durmadan Yaratıcılar kaplumbagalar) sıralanır. İşte bu sonsuz gerilemedir. yakalar. Daha Morty bir şey demeye kalmadan Lou yataktan fırlar ve “Bir şey söylemeden önce yanıt ver eski dostum” der, “bana mı inanacaksın, gördüklerine mi?” Burada Lou duyusal deneyimin üstünlüğüne meydan okuyarak şu sorularla bizi yüz yüze bırakıyor: Hangi veriler kesindir ve niçin? Dünya ile ilgili bilgi toplamanın bir yoluna (mesela, görmeye) diğerinden (mesela, Lou’nun anlatacağına inanmaya) daha mı fazla güvenmek gerekir? İşte size, bu kez “iki sonuç benzerse nedenleri de benzer olmalıdır” ilkesine göre işleyen Analojiye Dayalı Kanıtlama’veyair bir felsefşaka örneği: Doksan yaşında bir adam doktora gider ve “Doktor,” der, “on sekiz yaşındaki karım hamile” Doktor,“Size bir öykü anlatayım,” der.“Adamın birisi ava gitmiş ama yanma tüfeğini alacağına dalgınlıkla şemsiyesini almış. Birden bir ayı saldırınca adam can havliyle şemsiyesini doğrultmuş, ateş etmiş ve ayıyı vuruvermiş.” “Ama imkânsa bu, doktör!” der ihtiyar adam.“Mutlaka başkası vurmuştur.” Doktor gülümser: “Ben de onu diyordum” Bugünlerde Akıllı Tasarım (mesela, gözbebeği diye bir şey varsa o halde “Göklerde bir Gözbebeği Tasarımcısı” olmalıdır) tartışmalarında kullanılan felsefi numarayı, yani Analojiye Dayalı Kanıdamayı anlatmak için bundan iyi örnek bulmak zordur.

işte böyle sonsuza kadar gidebiliriz -ve gerçekten de Agnostisizmden Zen’e, Yorumsamadan Sonsuzluğa, gideceğiz. Felsefi kavramların şakalerle nasıl aydınlanabileceğini, ne kadar çok fıkranın büyüleyici felsefi içerik barındırdığını göreceğiz 1 dakika… Bu iki kavrayış yolu, yani felsefe ile şaka aynı mı yoksa?Şey, biraz düşünüp sonra söylesek? Felsefe dersine ilk adımını atan öğrenci ne bekler? Öğrenciler hiç de alçakgönüllü değildir. Bir anda her şeyin anlamı üzerine bir bakış açısı kazanma umudu taşırlar. Derken karşılanna biri çıkar, ayn renkte çoraplarıyla biraz çatlak görünüşlü biri, ve “anta’m anlamı üzerine nutuk çekmeye başlayıverir. Her şeyin sırası var, der. Sorular sorular… Küçük büyük fark etmez, bir soruya yanıt vermeden önce sorunun ne anlama geldiğini kavramamız gerekir. Önce gönülsüzce dinleseniz de, bir sûre sonra dile getirdikleri size son derece enteresan gelmeye başlar. İşte böyledir felsefe, ve filozoflar. Sorular soruları doğur Metafizik adıyla bilinen disiplin “Tüm bunlann anlamı nedir?* sorusuyla boğuşurken, Din Felsefesi “Tann var mıdır?” sorusuvla uğraşır.“Kendime karşı nasıl dürüst olabilirim?” varoluşçuluk ekolüne düşerken, “Yanlış sınıfa mı düştük nedir?** „ sorusunu “Felsefe nedir?” sorusunu soran Meta-Felsefe adlı yeni seki %r ek alır. Ve işte bu böyle, her felsefe küresinin farklı soru ve kavramları ele alışıyla devam eder… Kitabımızı zamandizinsel olarak değil, felsefe sınıfına ilk girdiğimizde aklımızda dolanan bu sorulara ve bu sorularla ilgilenen disiplinlere uygun olarak düzenledik. Tüm bu disiplinlerle aynı kavramsal bölgeyi işgal eden bir avuç şakanın varlığıysa ortada… (Tamamen şans mı? Sahiden Akıllı bir Tasanmcı mı var yoksa?) Ve tüm bunların bunca ortada oluşunun kocaman bir nedeni var: O sınıftan çıktığımızda kafamız karmakarışık ve şaşkındık; tüm bu kafa isteyen dalgalan asla sökemeyeceğimize emindik, işte o sırada son sınıf öğrencilerinden birisi karşımıza çıkıp Morty’nm eve gelişi ve en yakın dostu Lou ile kansmı yatakta yakalayışı fıkrasını anlattı, “İşte bu felsefedir!” dedi. Biz felsefşaka dedik. Thomas Cathcart Daniel Klein Ağustos, 2006

Platon Bir Gün Bir Ornitorenkle Bara Girer – Thomas Cathcart – Daniel Klein PDF indir Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu