PDF

Şerif Paşa – Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi – 39 PDF Oku indir

Şerif Paşa – Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi – 39 PDF Oku indir, e-kitap sitemizde Şerif Paşa – Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi – 39 kitabını araştırdık. Ayrıca Ansiklopedi tarafından kaleme alınan Şerif Paşa – Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi – 39 kitap özetinin yanı sıra, Şerif Paşa – Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi – 39 pdf oku, Şerif Paşa – Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi – 39 yandex, Şerif Paşa – Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi – 39 e-kitap pdf, Şerif Paşa – Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi – 39 PDF Drive, Şerif Paşa – Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi – 39 Epub gibi indirme linklerini de bulacaksınızdır.

Şerif Paşa – Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi – 39 PDF indir Oku

Türk siyaset adamı. 13 Ocak 1865’te İstanbul’da dünyaya geldi. Kürt Şerif Paşa adıyla da bilinir. Babası Hariciye Nâzırı ve Şûrâ-yı Devlet Reisi Kürt Said Paşa’dır. İlk öğrenimini bitirdiktan sonra girdiği Galatasaray Mektebi Sultânîsi’ni bitirmeden ayrıldı. Ardından Fransa’ya giderek Paris Saint-Cyr Harp Okulu’ndan mezun oldu (1884). Burada okurken Paris Sefâreti ikinci kâtipliğinde memuriyete başladı (1882). 1888’de Brüksel Sefâreti ataşemiliterliğine getirildi. İstanbul’a dönünce Sadrazam Said Halim Paşa’nın kız kardeşi Emine Halim Hanım’la evlendi (1890). Ferikliğe yükseltilip (1896) Stockholm ortaelçiliğine tayin edildi (1898). Avrupa’daki Jön Türkler’e yardımda bulundu. 1.Meşrutiyet’in ilânı üzerine (1908) İstanbul’a döndü. İttihatçılar tarafından iyi karşılandığı halde kendisine mühim bir görev verilmedi; teklif edilen ıstabl-ı âmire müdürlüğü görevini de kendisi kabul etmedi. İttihat ve Terakkî Cemiyeti’nin Pangaltı Kulübü reisliğini yaptı.

Kürt Teâvün ve Terakkî Cemiyeti kurucuları içinde yer aldı. Londra’ya yahut Paris’e büyükelçi olma arzusu gerçekleşmeyince İttihat ve Terakkî Cemiyeti’nden ayrılarak Paris’e gitti (1909). İttihatçılar’ın eski devrin adamı ve jurnalci diye suçladığı Mehmed Şerif Paşa, babasının bıraktığı ve hanımının sahip olduğu büyük servetle Paris’te İttihatçılar’a karşı neşriyata başladı. Bir taraftan yurt dışına kaçan muhaliflere para veriyor, bir taraftan da İttihat ve Terakkî aleyhindeki neşriyatı destekliyordu. Mevlânzâde Rifat’ın çıkardığı Serbestî gazetesinde ve Paris’in ünlü dergilerinden La Revue’de yazılar yazdı. Bunun yanı sıra aylık Meşrutiyet mecmuasını yayımladı. Islâhât-ı Esâsiyye-i Osmâniyye Fırkası’nı kurup (Aralık 1909) neşriyatını bu fırka adına yaptı. Paşanın muhalifleri, yakışıklılığından dolayı kendisine takılan Fransızca “Beau Şerif” (güzel şerif) lakabını “boş herif”e çevirerek onu yermek için kullandılar. Süleyman Nazif, Boş Herif adıyla bir de kitap yazdı (İstanbul 1910). Mahmud Şevket Paşa’nın katlinden (11 Haziran 1913) sonra gıyabında idama mahkûm edildi ve iki defa öldürülmek istendi. Yayımladığı bütün dergi, risâle ve kitapların Türkiye’ye sokulması yasaklandı. I. Dünya Savaşı başlayınca siyasî faaliyetine ve yayınlarına son verdiği halde İttihatçılar tarafından sürekli olarak izlendi.

Şerif Paşa – Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi – 39 PDF indir Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu