Sufi ve Yogi PDF indir
Sufi ve Yogi PDF indir, e-kitap sitemizde Sufi ve Yogi kitabı ile ilgili bilgi vereceğiz. Murat Yurdakök tarafından kaleme alınan Sufi ve Yogi kitabının çevirmenliğini Güneş Tıp Kitabevleri yapmıştır. Yayıncılığını Güneş Tıp Kitabevleri yaptığı Sufi ve Yogi kitap özeti, Sufi ve Yogi pdf oku, Sufi ve Yogi yandex, Murat Yurdakök e-kitap pdf, Sufi ve Yogi PDF Drive, Sufi ve Yogi Epub ile alakalı indirme linkleri makalemizde.
Sufi ve Yogi PDF Oku
Sufi ve Yogi Kitap Açıklaması
Bazı açılardan 2018 senesinde yayına giren “Düşünmeye Çağrı” adlı kitabımın devamı niteliğindeki bu kitap özelde tasavvuf, genel de semavi dinlerle Hint dinleri içindeki benzerlikleri ortaya koymak için hazırlanmıştır. Lakin tarih, felsefe, teoloji alanında her aranılan bulunacağı bir kitap olduğu söylenemez. Bunun yanında konuya yönelik olarak bunların hepsini içermesine uğraşılan bir çalışmadır ve böyle değerlendirilmelidir.
Kitap hazırlanırken “Özgür Düşünce”, “Kutsala Saygı” ve “Eleştirel Düşünme” üçlemesi esas alınmıştır.
Düşünmek için yalnızca bilgi sahibi olmak yeterli değildir. Düşünmeden okumak yalnızca birinin kendi düşünceleri yerine, başka bir birinin düşüncelerini koymaktan başka bir şey değildir. Değişik kafalardan çıkan düşüncelerden hiçbiri kendiliğinden bir düşünce, bilgi, anlayış birliğine ulaşamaz; yabancı düşüncelerle tıka basa dolan zihin sonuçta çözülüp dağılır. Bu nedenle çok okumaya değil, çok düşünmeye öncelik verilmelidir. Lakin düşünme başkalarını sunduğu kalıplar içinde kalmamalı, özgür olmalıdır. İnsanın kendini kuşatan sınırlardan kaçması, onun özgürce davrandığını göstermez. Özgürlük “bir şeyden kaçarak değil, bir şeye yönelerek özgür olma” manasına gelmektedir. Özgürlük kişisel, çevresel veya kültürel sınırları hiçe sayarak; onları tepkici bir yaklaşımla yıkarak aşmayı değil, olumlu bir yaklaşımla davranış alanını genişletmeyi ifade eder.
Her insan bir değerdir. İnsana özgü bir kavram olan değer; söz ve davranışların doğru-yanlış, iyi-kötü, güzel-çirkin şeklinde tanımlanmasını sağlayan temel ölçüttür. Bir toplumda benimsenmiş ve yaşatılmakta olan her türlü duyuş, düşünüş, davranış, kural bir değerdir. Değerlerin toplamı kültürü oluşturur. Lakin her insanın içinde yaşadığı evreni anlamlandırabilmesi bir değer veya anlam dünyası içinde bulunmasını gerekir. İnsan hangi dünya görüşüne yönelirse yönelsin bir değer varlığıdır. İnsana değer vermek, onun kutsalına saygı göstermeyi gerektirir. Düşüncede özgürlük demek, başkalarının kutsalına hakareti doğru ve haklı bulmak değildir. Kutsallığı kabul edilmiş her şeye saygılı davranmak, insanca ve ahlaki bir yaklaşımdır. Ayrıca başkalarının kutsalına saygı göstermemek, kendi kutsalını da tartışmaya açmak ve ona duyulacak saygıyı da zedelemek manasına gelmektedir.
Eleştirel düşünme, bireyin ne yapacağına ve neye inanacağına karar vermesi için çözümleyici ve değerlendirmeye yönelik olarak yargıda bulunması; bu yargıları ifade etmesidir. Eleştirel düşünme ön yargılı, taraflı, tek yönlü ve yıkıcı bir düşünme şekili; kusur bulma çabası; aşağılama veya ötekileştirme; her şeyden süphe etmek, her şeyi reddetmek, her şeye karşı çıkmak değildir. Dileğim bu kitabı eleştirel düşünme ilkeleri ile okumanız; yazılan her şeyi kabul etmeyip araştırmanız; ön yargılarla her şeyi reddetmemeniz; farklı görüşlerin de bize yol gösterebileceğini unutmamanızdır.
Edep her hususta neler yapabileceğini, gücünün ve kabiliyetinin nelere yetebileceğini bilerek onun ötesine geçmemek; sınırı bilmek, ölçülü davranmaktır. Halen yaşamakta olan “Edep Yâ Hû” sözü edebe davet; bunun yanı sıra bir ikazdır. “O’nu bilen, O’nun edebini bilir”, diğer bir deyişle “Ey kardeşim! Edeple karşılık ver; edebi senden öğrensinler” denilmek istenir. Kitaptaki yorumlarda buna uyulmaya çalışılmıştır.
Hepimiz insanız ve müthiş değiliz. Amacım öğrenebildiklerimi sizinle paylaşmak, gelecek kuşakların çalışmalarına ışık tutmak; onlara şimdilerde seslenmek olmuştur. Böyle yapmaya çalışırken bilmeden sınırımı aştığım konular, noksanlıklerim ve yanılmalarım mutlaka olmuştur. Okuyucuların bunları hoşgörüp, düzeltilmeleri için bana ve benden sonrakilere yol göstereceklarını umut ediyorum. Atalarımızın dediği gibi “İlmin ve olgunluğun en yüksek derecesi hoşgörüdür.”
Prof. Dr. Murat Yurdakök
Sufi ve Yogi PdF indir Tıklayın