PDF

Süreyya Ayçe – Balık Tarifleri – Denizden Gelen Lezzet PDF Oku indir

Süreyya Ayçe – Balık Tarifleri – Denizden Gelen Lezzet PDF Oku indir, e-kitap sitemizde Süreyya Ayçe – Balık Tarifleri – Denizden Gelen Lezzet kitabını araştırdık. Ayrıca Süreyya Ayçe tarafından kaleme alınan Süreyya Ayçe – Balık Tarifleri – Denizden Gelen Lezzet kitap özetinin yanı sıra, Süreyya Ayçe – Balık Tarifleri – Denizden Gelen Lezzet pdf oku, Süreyya Ayçe – Balık Tarifleri – Denizden Gelen Lezzet yandex, Süreyya Ayçe – Balık Tarifleri – Denizden Gelen Lezzet e-kitap pdf, Süreyya Ayçe – Balık Tarifleri – Denizden Gelen Lezzet PDF Drive, Süreyya Ayçe – Balık Tarifleri – Denizden Gelen Lezzet Epub gibi indirme linklerini de bulacaksınızdır.

Süreyya Ayçe – Balık Tarifleri – Denizden Gelen Lezzet PDF indir Oku

Yapacağınız yemeğin tatlı ve sağlıklı olması için balığın alınmasının ve saklanmasının çok iyi bilinmesi gerekir, çünkü kırmızı etlerde olduğu gibi uzun süre dinlendirilmeye ve terbiyeye gelmez. Tazeyken yahut tazeliğini muhafaza ederken tüketilmesi gereklidir. Bu nedenle dondurulacak balığın da satın alınırken taze olması gerekir. Taze balığın görünüşü son derece canlı olur. Taze balık ile bayat balığı aşağıdaki değişiklikları ile anlıyabiliriz. 1.Taze balığın gözleri göz alıcı ve dışa bombeli olur. Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanmaya başlar ve ardından içeri çöker. 2.Taze balığın derisi gergin ve göz alıcı olur. Pulsuz balıklarda bayatlamaya başladıkça derisinin göz alıcılığı azalır ve özellikle karın tarafında buruşmalar meydana gelir. Taze balığa parmakla dokununca yaşanan çukurluk anında düzelir. Halbuki bayatlamış balıklarda bu iz kalır. Balığın göz alıcılığıyla yetinmemek gerekir. Çünkü tezgahtaki balıklara devamlı su serpildiği için göz alıcı görünebilirler.

3.Taze balığı başından tutup kaldırınca kuyruğu aynen tepsideki gibi dimdik kalkar. Halbuki bayat balığı bu biçimde kaldırınca kuyruk kısmı aşağı doğru sarkar. 4.Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur. Balık bayatladıkça bu renk değişir. Lakin bazı balıkçıların solungaçları kırmızı mürekkep ile boyadklarını belirtmek lazım. Solungaçlardan aşağı doğru akan kırmızı sıvıyı çok kişi kan zannedersede aslında bu mürekkeptir. Böyle bir aldatmacaya başvuran tezgahtan kesinlikle balık alınmamalıdır. 5.Taze balık aşağı yukarı kokusuzdur. Bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başlarlar. 6.Pullu balıkların pulları tazeyken vücuda sıkıca yapışıktır. Elimizi kafadan kuyruğa doğru sürtünce pulların gelmemesi gerekir.

Balığın alınması kadar saklanması da çok mühimdir. Balıklar genelde oda sıcaklığında(20oC) 20 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden durabilirler. Bu kış ayları için geçerli olup yaz aylarında klimasız mahallerde bu süre bi hayli kısalır. Eğer bu süre 20 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5oC’lık hacminde 3 gün, tek yıldızlı buzdolaplarının buzluklarında ki, buranın sıcaklığı 0 ila –5oC içindedır, 14 gün saklanabilir. Daha uzun süreli saklamalar muhakkak üç yıldızlı buzdolaplarının –18oC’lık “deep-freeze”lerinde yahut bağımsız “deep-freeze”lerde yapılmalıdır. Deep-freeze”lerde saklama süreleri hamsi, sardalya gibi ufak balıklar için 3 ay, 3 ila 4 adedi bir kilo gelen çipura,lüfer gibi balıklar için 5 ila 6 ay. Beheri 1 kilodan büyük balıklar için ise 6 ila 8 aydır. –25oC’lık “deep-freeze”lerde ise bu süre hemen hemen %50 artar. Balıkların dondurulmadan önce temizlenmesi gerektiğini belirtmiştik. Lakin hamsi, sardalya ve gümüş gibi balıklar bunun istisnasıdır. Bu balıkların temizlenmeden saklanması gerekir. Dondurduğunuz balıkları çözdüğünüz taktirde tekrar dondurmamalısınız bakteri üremesi yönünden sakıncalı olabilir. Bu nedenle donduracağınız balıkları aile nüfüsunuza göre iki yahut üç kişilik porsiyonları içeren öğünlere bölerek dondurmak yukarıdaki sorunun halli için tavsiye edilir. Balığı dondurmadan önce porsiyonlara bölüp aluminyum folyo yahut asetat ile ambalajlamalı, ve üzerine balığın cinsini, dondurulduğu tarihi içeren bir etiket (stiker) yapıştırmalısınız.

Ambalajları önce buzdolabının 0 ila +5oC’lık bölümünce birkaç saat soğutmalı, bilahare derin dondurucuya koymalısınız. Bu işlem esnasında derin dondurucunuzu “şoklama” konumuna getirmelisiniz.Balığı çözeceğiniz zaman ise, iri balıkları buzdolabının normal kısmına alıp bir gün dinlendirerek çözebilirsiniz. Haşlanmış ufak karidesleri ise hemen sıcak suya atabilirsiniz. Balıkları dondurmadan önce hafifce tuzlamakta yarar mevcuttur. Eti diriliğini muhafaza eder. Balıkları donmuş olarak muhafaza ederken dikkat edilecek mühim bir husus ta çözülmüş balıkları tekrar dondurmamaktır.

Süreyya Ayçe – Balık Tarifleri – Denizden Gelen Lezzet PDF indir Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu