PDF

Tevfik Çavdar – İttihat ve Terakki PDF Oku indir

Tevfik Çavdar – İttihat ve Terakki PDF Oku indir, e-kitap sitemizde Tevfik Çavdar – İttihat ve Terakki kitabını araştırdık. Ayrıca Tevfik Çavdar tarafından kaleme alınan Tevfik Çavdar – İttihat ve Terakki kitap özetinin yanı sıra, Tevfik Çavdar – İttihat ve Terakki pdf oku, Tevfik Çavdar – İttihat ve Terakki yandex, Tevfik Çavdar – İttihat ve Terakki e-kitap pdf, Tevfik Çavdar – İttihat ve Terakki PDF Drive, Tevfik Çavdar – İttihat ve Terakki Epub gibi indirme linklerini de bulacaksınızdır.

Tevfik Çavdar – İttihat ve Terakki PDF indir Oku

İttihat ve Terakki (bundan böyle ÎT olarak anılacaktır) ülkemizin siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamında doğrudan veya dolaylı etkileri olan bir kuruluştur. Buna yalnızca kuruluş demek de doğru olamaz, gerçek anlamda bir akımdır. Türkiye’nin bugün içersinde olduğu dar boğazların temelinde bu akımın olduğunu söylemek yerinde olacaktır. Dikkat edilirse biz İT nin yalnızca siyasi değil, diğer alanlardaki etkilerine de değindik. Ne var ki bu yapıtta özellikle siyasal yönü üzerinde duracağız. Lakin diğer konulara da sürekli olarak göndermeler yapacağız. ÎTyi bir siyasal akım olarak ele aldığımız zaman bunun başlangıcını 18601ı senelera kadar uzatmamız olabilecekdür. İTnin düşünsel kökenleri “Yeni Osmanlılar’a dayandınlabilir. Daha sonra “Jön Türkler” ve nihayet yurt içersinde çekirdek örgütlerini kuran asker ve sivil aydınlar bu doğrultuda yer alır. İT, şimdilerde bile etkilerini gördüğümüz bir çizginin başlangıç noktasıdır. Partinin 1918’de feshedilmesinden sonra İttihatçılık ruhu ve düşünce modeli kaybolmamış, Cumhuriyet zamanında de Kemalizm şekilinde adlandırdığımız resmi ideolojinin genel boyutlarını, belirlemiştir. Derinliğine incelenecek olursa bugün Atatürk Devrim ve İlkeleri diye bildiğimiz, ilkokuldan bu yana öğrenim kurumlanmızda yinelenerek okutulan modelin ana ilkeleri İTnin yapısı, düşünce sistemi ve eylem pratiğinde bulunmaktadır. Devletçilik, halkçılık, milliyetçilik, laiklik ve devrimciliğin özellikle vurgulandığı ünlü altı ilke İTnin oluşumuna kadar uzatılabilir. Halide Edip’in 19101u senelerın başında büyük bir heyecanla kaleme aldığı Yeni . Turanı okuduğumuzda 19301u senelerın Halk Fırkası’mn ütopik toplum modelinin ilk izlerini görürüz.

Yakup Kadri’nin Ankara romanının son bölümünde anlattığı, ulusal bay7 ramın coşkuyla kutlandığı Cumhuriyet Ankara’sı hayalinin de kaynaklan aynı akımdadır. İTnin siyasal modeli tek parti yaklaşımına dayanmaktadır. Gerçi ilk etapta parlamenter bir yaşamın seçildiğini söyleyenler varsa da model, Babıâli baskınından sonra, bilhassa Mahmut Şevket Paşa’nın öldürülmesiyle tek parti yönetimi anlayışıyla iyice su yüzüne çıkmıştır. Cumhuriyet’in ilk iki senesindeki çoğulcu siyasal yapımn Takrir-i Sükun Yasası’nın kabul edilişiyle hızla tek parti yönetimine kaydığım bilmekteyiz. Bu tek parti yaklaşımı, devletçi deyiminin tüm boyutlarıyla tanım lanabilir. Devlet ekonomiden kültürel yapılanmaya kadar toplumun bütün sınıflan ve katm anlan üzerinde egemendir, şekillendiricidir. Devletçiliği yalnız ekonomik bir gereksinim olarak kabul etmek yanlış olur. ÎT ile demokrasi içinde ters bir ilişki mevcuttur. Hürriyet sözcüğü cemiyetin ilk kuruluşundan bu yana dokunulmazlığı olan, sihirli bir sözcüktür. Buna karşın hürriyet, bireysel hak ve özgürlükleri güvence altına alacak bir biçimde hiçbir zaman algılanmamıştır. Bu sözcük, programlan, söylevleri süsleyen bir ziynet olmaktan ileriye gitmemiş, yani yaşama geçmemiştir. Bu yaklaşım günümüze kadar süregelmiştir. Halk Fırkası’nın tek başına iktidar olduğu senelerda özgürlükler kamu görevleri ve yükümlülükleri ile sınırlandınlmıştır. Temel insan haklan, “Hak yok vazife mevcuttur” zihniyetinin ürünü olarak kısıtlanmıştır. Milli Mücadele yıllannda Meclis’e sunulan, ve Birinci Meclis’in son aylannda îkinci Grup’un baskılan sonucu yasalaşan “Masunıyet-i Şahsiye” yani Bireyin Dokunulmazlığı yasası ilk fırsatta rafa kaldınlmış, sonra da değiştirilmiştir.

Oysa çağdaş demokrasinin temelinde bireyin özgürlüğü ve haklan yatmaktadır. Halk Fırkası despotik, birey yerine devleti öne çıkaran eğilimini ÎTden miras almıştır. Ekonomide, sosyal yaşam ın. düzenlenmesinde, kültürde, devlet düzenleyici bir rolü üstlenmiştir. Daha sonralan çok partili yaşama geçildiğinde aynı yaklaşımlann değişik görünümlerde sürdüğini görmekteyiz. Geçirdiği evrime karşın CHP’- de bu eğilim belirli ölçüde süregitmiştir. Bülent Ecevit’in çabalan bireyi öne çıkaran bir anlayışın partide egemen 8 olmasına yetmemiştir. 1960’dan sonra, her on yılda bir yinelenen askeri müdahaleler de ÎTye ait olan, bu, devleti öne çıkaran yaklaşımı sürdürmüştür. Bugün de SHP içersinde, yani sosyal demokrat olma savında olan bir partide aynı eğilimin izlerini farklı zamanlarda göze çarpıyor. Bilhassa bazı grupların sosyal demokrasiyi Atatürk İlke ve İnkılaplan’na dayandırmaları bunun en güzel örneğidir. Ne var ki yenilerde İTden günümüze yansıyan bu tu ­ tumların irdelenmesi, özellikle Kemalizm’in sorgulanması şekilinde başlamıştır. Bu bireyin haklan ve özgürlükleri yönünden um ut verici bir eğilimdir. ÎTyi kökenlerinden başlayarak, kadrolannın tasfiyesine kadar ana çizgileri ile ele alan bu kitapta, özellikle bir önce ileri sürdüğimüz açılardan öne çıkan olaylara ve ilişkilere değineceğiz. Böylelikle geçmişle günümüz içinde bir köprü kurmayı ve demokratikleşme sürecinde toplumumuzun önündeki önüne geçeri daha iyi anlayacağımızı da umut etmekteyiz.

Tevfik Çavdar – İttihat ve Terakki PDF indir Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu