PDF İndir

Yar ile Gezdiğim Dağlar: Amasya PDF indir

Yar ile Gezdiğim Dağlar: Amasya PDF indir, e-kitap sitemizde Yar ile Gezdiğim Dağlar: Amasya kitabı ile ilgili bilgi vereceğiz. Filiz Özdem tarafından kaleme alınan Yar ile Gezdiğim Dağlar: Amasya kitabı 400 sayfadan oluşup, Ciltli kapak olarak yayınlanmıştır. Yar ile Gezdiğim Dağlar: Amasya kitabını 9789750830815 numarası ile kontrolünü yapabilirsiniz. Yar ile Gezdiğim Dağlar: Amasya kitap özeti, Yar ile Gezdiğim Dağlar: Amasya pdf oku, Yar ile Gezdiğim Dağlar: Amasya yandex, Filiz Özdem e-kitap pdf, Yar ile Gezdiğim Dağlar: Amasya PDF Drive, Yar ile Gezdiğim Dağlar: Amasya Epub ile alakalı indirme linkleri makalemizde.

Yar ile Gezdiğim Dağlar: Amasya PDF Oku

Yar ile Gezdiğim Dağlar: Amasya Kısa Özet

Yapı Kredi Yayınları İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Trabzon, Edirne, Diyarbakır, Adana, Konya, Urfa, Balıkesir, Mersin, Mardin, Kars, Gaziantep, Kastamonu, Maraş, Denizli, Çanakkale ve Kayseri üzerine hazırladığı şehir monografilerine bir yenisini ekledi: *Yâr ile gezdiğim dağlar*: Amasya.

Evliya Çelebi, seyahatnamesinde Tokat’tan söz ederken, Amasya’yla kıyaslama yaptığı cümleler kurar. Tokat Kalesi, *Amasya Kalesi’ne denk bir sağlam hisar ve dayanaklı bir set*e sahiptir. Tokat’ta *üstad mühendisler, var güçlerini harcayıp bu şehir yapılarını Amasya şehri yapılarından sanatlı olmak üzere* yapmışlardır. Görüldüğü gibi, Amasya bir mihenk taşıdır. Doğantepe Höyüğü’nde Geç Neolitik Çağ’ın son dönemlerine kadar geri giden izler bulunan Amasya, Şevket Dönmez’in yazısında dile getirdiği gibi, *tarihin derinliklerinden gelen adını (Amasea, Amaseia, Amasseia, Amaseia Hadriane, Amaseia Severiane Antoniane, Amaseia Severeia Alexandreia) hemen hemen hiçbir değişikliğe uğramaksızın koruyan ender Anadolu kentlerindendir. Hitit metinlerinde ‘Kummeşmaha’, Antik Dönem’de ise ‘İris’ olarak anılan Yeşilırmak’ın kireçtaşı ve traverten kayalıklar içinde yardığı batı-doğu yönünde uzanan dar bir boğaz üzerinde konumlanmış olan Amasya, nehrin kuzeyinde hemen dikleşen Harşena Dağı ile kentin kalesini de içerir.* Halkın gözünde, Ferhad ile Şirin’in aşkı da Amasya’da kendisine yuva bulmuştur. Şevket Dönmez, *Azerbaycan’ın Erzen kentinin kadın Hükümdarı Mehmene Banu’nun kızkardeşi Prenses Şirin ile yörenin usta nakkaşı Ferhad’ın aşk hikâyesini konu edinen destanın Anadolu’daki yansıması Amasya temelinde gelişmiş, kentin tarihsel topografyası ile tarihsel arkeolojisinde izler bırakmıştır. Günümüzde Ferhad Dağı üzerinde bulunan basit görünümlü ve birbirlerine bitişik iki mezarın Ferhad ile Şirin’e yakıştırılmış olması, bu olayla alakalı sürecin güncel ve popüler bir yansımasıdır* diye belirtmiş yazısında.

*Yâr ile gezdiğim dağlar*: Amasya, zengin bir halk ve inanç kültürüne beşiklik eden şehri, kültür mirasıyla konu alıyor. Bu kitap için, Şevket Dönmez şehri antik bir kent olarak değerlendirdi ve Oluz Höyük yazısıyla Pontik Kappadokia’yı anlattı. E. Emine Naza Dönmez, Harşena Kalesi ve Kızlar Sarayı’nın şehir için önemini vurguladığı gibi, Türk Dönemi mimarisine de odaklandı. Muzaffer Doğanbaş yörenin ahşap sanatına, bunun bunun yanında inanç dünyası ve yapılarına, şehzade saraylarına eğildi. İ. Hakkı Göztaş şehrin tarihî gelişimini ve sivil mimarisini irdeledi. Celal Özdemir Amasya Müzesi’nin yaptığı kurtarma kazılarını anlattı. Fergan Karaer şehrin doğasını, Mehmet Tektaş Amasya ve Türk hat sanatına katkılarıyla bir ekol olan Hattat Şeyh Abdullah’ı, Melih Duygulu ise şehrin müzik kültürünü yazdı. Kenan Mortan ile Osman S. Arolat’ın kaleme aldıkları ve şehri sosyo-kültürel olarak değendirdikleri yazı ise, bu kitap için olduğu kadar Amasya için de, şehrin bugünü ve geleceğine dair eleştiri ve önerileriyle mühim bir rol üstleniyor.

Filiz Özdem’in hazırladığı *Yar ile gezdiğim dağlar*: Amasya kitabında fotoğraf sanatçıları Ali Konyalı ve Tarkan Kutlu ise şehrin görsel boyutuna ayna tuttular.

Yar ile Gezdiğim Dağlar: Amasya PdF indirmek için Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu