PDF

Sabri Kaliç – Tarihimizdeki Garip Olaylar PDF Oku indir

Sabri Kaliç – Tarihimizdeki Garip Olaylar PDF Oku indir, e-kitap sitemizde Sabri Kaliç – Tarihimizdeki Garip Olaylar kitabını araştırdık. Ayrıca Sabri Kaliç tarafından kaleme alınan Sabri Kaliç – Tarihimizdeki Garip Olaylar kitap özetinin yanı sıra, Sabri Kaliç – Tarihimizdeki Garip Olaylar pdf oku, Sabri Kaliç – Tarihimizdeki Garip Olaylar yandex, Sabri Kaliç – Tarihimizdeki Garip Olaylar e-kitap pdf, Sabri Kaliç – Tarihimizdeki Garip Olaylar PDF Drive, Sabri Kaliç – Tarihimizdeki Garip Olaylar Epub gibi indirme linklerini de bulacaksınızdır.

Sabri Kaliç – Tarihimizdeki Garip Olaylar PDF indir Oku

Tarihi hiç sevmezdim. Ta ki 14 yaşında Reşat Ekrem Koçu’nun “Tarihimizde Garip Vakalar” adlı kitabını okuyana kadar. Kendi zamanında bazı çevreler tarafından “tarihi magazinleştirmek”le suçlanan ve bundan dolayı kıymeti kendinden menkul akademisyen çevreler tarafından hakir görülen bu adam bana bir anda, tek kitapla sevdirdi tarih okumayı. Sonraları uzun uzun düşününce yol açtığunu anladım: O güne dek okuduğum tüm tarih kitaplarında (özellikle Türk tarihi kitaplarında) tüm padişahlar aslan yürekli, tüm padişah eşleri güzeller güzeli, tüm şehzadeler pırlanta tanesi, tüm devlet adamları dirayetli idi… Oysa Reşat Ekrem Koçu herkese hak ettiği kadar değer veriyor, özel bir önemi olmayanlara laf etmese de üzerlerine fazla eğilmiyordu. Zaten 629 yıllık Osmanlı İmparatorluğu tarihindeki herkesin “aslan parçası” olması hem olanaksız, hem de gereksizdi, ama bunu bana ilk kez hissettiren Reşat Ekrem olmuştu… Bu kitabı hazırlarken internette dolaşan ve kaynağı belirsiz, ama gerçekten enteresan görünen olaylara yer vermekten kaçındım. Neredeyse on beş senedir topladığım notları ve basılmış, ciddi kitapları kaynak olarak kullandım. Bunlar dışında hiçbir bilgiye yer vermedim. “Filanca padişahın bir kılıç darbesiyle adamı ikiye böldüğü” yahut “falanca padişahın bir cirit atışıyla beş yüz metre uzaktaki kuşu vurduğu” türünden “bilimsel” hikayelere hiç yer vermediğim gibi, tarihimizde çok bol miktarda olan nüktedan anekdotlara da çok az yer verdim. Tamamen o tür anekdotlardan bir araya gelen başka bir kitap hazırlıyorum zaten… Neredeyse “internet icat oldu, araştırmacılık bozuldu” noktasına gelmeme ramak kaldığından, kaynakçamda fazla internet sitesine yer vermedim. İnternetten yararlandığımda ise, bu sitelerin çok seçkin olmasına özen gösterdim. Bu sitelerde bile gördüğüm hemen her bilgiyi başka kaynaklarla karşı karşıya geldirmayı da unutmadım. Birçok da hata buldum zaten. Bilhassa akademisyenler tarafından hazırlanan dosyaların PDF formatlarına rahatlıkla ulaşılabildiğim siteler şüphesiz en güvendiğim kaynaklar oldu. İnternetin en tehlikeli yanı “copy-paste” mantığı olduğu için, rastgele bir sitede sözgelimi “I. Abdülhamit” yerine farkında olmadan “II.

Abdülhamit” yazılmayagörsün, bir ay içinde yüzlerce sitede aynı yanlış bilgi bir virüs gibi yayılmayı sürdürüyor. Çünkü internet kullanan bireylerin çok büyük bölümü hoşuna giden bir yazı gördü mü hemen “kes-yapıştır” yapıveriyor, yazılanların gerçeğe uygunluğunu hiç kontrol etmeden hem de. Bu nedenle, elinizdeki kitap için, benzeri kitaplardan yararlanıldığını, ama hemen her bilginin temel kaynağa kadar inilerek kontrol edildiğini söyleyebilirim. Bazı yerlerde, kaynakta yazılan bilgiyi bir türlü onaylatamadığım durumlarda çekincelerimi de dipnot olarak belirtmeyi zorunlu gördüm… Yıllar önce “Hayat Tarih Mecmuası” yahut “Yıllarboyu Tarih” gibi dergilerin sayfalarında gördüğüm kısa ve enteresan bilgileri derlemekle başlayan bu zevkli hobimin sonucu olan bu mütevazı, ama keyifli kitabı kıymetli yazar ve araştırmacı Reşat Ekrem Koçu’nun (1905 – 1975) aziz anısına ithaf ederek bitiriyorum kelimelerimi. Bu kitap onun bana aşıladığı “tarih okuma zevkini” bir tek çocuğa yahut gence aşılarsa, seneler yılı topladığım tüm o irili ufaklı notlara verdiğim emek yerini bulacaktır…

Sabri Kaliç – Tarihimizdeki Garip Olaylar PDF indir Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu