PDF

Ali Şeriati – Kültür ve İdeoloji PDF Oku indir

Ali Şeriati – Kültür ve İdeoloji PDF Oku indir, e-kitap sitemizde Ali Şeriati – Kültür ve İdeoloji kitabını araştırdık. Ayrıca Ali Şeriati tarafından kaleme alınan Ali Şeriati – Kültür ve İdeoloji kitap özetinin yanı sıra, Ali Şeriati – Kültür ve İdeoloji pdf oku, Ali Şeriati – Kültür ve İdeoloji yandex, Ali Şeriati – Kültür ve İdeoloji e-kitap pdf, Ali Şeriati – Kültür ve İdeoloji PDF Drive, Ali Şeriati – Kültür ve İdeoloji Epub gibi indirme linklerini de bulacaksınızdır.

Ali Şeriati – Kültür ve İdeoloji PDF indir Oku

Bu toplantının düzenleneceği önceden bana anlatamadığından, bu gece sunacağım planlanmış bir konuşmamın olmadığım söylemeliyim. Öğren-cüerimle bir sohbet yapabileceğimi düşünmüştüm. Lakin bu gece tam anlamıyla bir toplantı sözko-nusu ve benim de bir konuşma yapmam bekleniyor. Dediğim gibi, sunacağım hazırlıklı bir konuşmam yok; yine de dün akşamki tezimin düşünce sonrası olan bir konu ile ilgili konuşacağım. O, genç neslin zihnini kurcalayan bir dizi zorluklarla ümitvar biçimde bizi aşina kılacak bir soruna özel yaklaşımın analizi olacaktır. Bu yaklaşım, bunun yanı sıra, gençlerin toplum ve dinle alakalı poblemlerinı anlamada bize yol gösterecektır; o, entellektüelin toplumdaki rolünü anlamamıza yol gösterecektır; o, yüz yüze olduğumuz fakat kendi kendimizi bu münasebetle açıklamamız gereken Doğu-Batı ilişkilerinde yaşanan birden çok sorun ile ilgili bize bazı şeyler anlatacaktır. Bu geceki konuşmamın dün akşamkinin aksine bir tez olmadığım hatırlatmama izin verin. O, tarihin ardışık dönemlerindeki çeşitli entellektüel ve kültürel konulan ve değişimleri onun vasıtasıyla açıklamaya çabalayacağı bir yöntemden başka bir şey değildir. Yöntem kişisel olabilir fakat onu, herhangi bir öğretmenin deneyim yoluyla kendi yöntemini keşfetmesi gibi, öğretim deneyimi aracılığıyla geliştirdim. Kültürel sosyolojinin, tarih ve uygarlığın, ve dinler tarihinin bir öğretmeni olarak, tarihin çeşitli dönemlerindeki entellektüel ve tarihsel değimleri bilgilendirmede ve analiz etmede çok faydalı olduğunu gördüm. Ve ümit ediyorum ki, bu yöntem tarihi ve onun temel değişimlerini başka bir perspektiften görmenizi sağlayacaktır. Uygarlık tarihini yahut kültürler tarihini ve bir devirden başka bir devire uygarlık ve kültür gelişimini, bir sosyal dönemin diğerine geçişini irdeleyelim Kanaatimce, bir tarih dönemi, halkın belirgin ve yaygın zihinsel, dinsel, bilimsel, kültürel, toplumsal ve varoluşçu özellikler yüklendiği andaki belirgin dönemdir. Çok sık olarak bu özellikler, bu belirgin zaman sürecinde kendilerini o zaman ispatlayacak olan belirli kişiliklerde billurlaşırlar. Lakin, bir kültürel dönemin özelliğini ve farklı yapışım simgeleyen bu özellikler; savaş, dış tesirler, temaslar ve diğer böylesi biribirini etkileyen türdeki toplumsal, ekonomik, siyasal, tarihsel etkenler ve koşullar tarafından etkilenmek suretiyle aşama aşama değişirler. Sonuçta bu belirgin dönemin insanının özel kişiliği de değişmektedir.

Onun önceki özellikleri sönecek, unutu-tulacak; ardından yenilerince etkilenmek suretiyle onun tarafından terkedileceklerdir. Yıllar ve yüzseneler sonra, önceki zamanda yaşamayan yeni düşüncelere, duygulara, görüşlere ve özelliklere sahip yeni bir insan tezahür edecektir. Bundan dolayı, toplum eski devirlerden yenilerine hareket eden, daima değişen bir akış durumunda görülür. Dünyanın bu kesiminin gençleri, entelektüelleri, aydın sınıfı olan bizler toplumlunuzda oldukça önemli çelişki ile yüzyüze olduğumuzu anlamalıyız. Eğer bu çelişki hissedilmezse, algılanmazsa, görülmektedirılmazsa, analiz edilmezse, değerlendirmeye tabi tutulup üzerinde karar kılınmazsa ve ardından cesaretle göğüslenmezse, gelecek bir başka tarih dönemince etken olacak şartların oyuncakları bulunacağız. Lakin, çelişkinin tabiatını ve onun varoluşumuza olan etkilerini algılayabilirsek ondan vazgeçmeye yahut onu seçmeye karar verebilmemiz için onu ayırıma tabi tutma ve analiz etme gücüne sahipsek, o zaman tarihimizin kaderini oluşturmada ve belirlemede gerçek entellü-ektüel rolümüzü oynayacağız. Yoksa, kaderin kör ve bilinçsiz kuklalarından başka şeyler olmayız. Veya, kaderi, onun inşam ve yaşamını nasıl tespit ettiğini konuşan ve hala servet ve iktidar toplamaya devam eden yazarlar gibi oluruz.

Ali Şeriati – Kültür ve İdeoloji PDF indir Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu