PDF

Can Başkent – Türkiye’de Anarşist Düşünce Tarihi -3- Ateş Hırsızı Dergisi Seçkisi PDF Oku indir

Can Başkent – Türkiye’de Anarşist Düşünce Tarihi -3- Ateş Hırsızı Dergisi Seçkisi PDF Oku indir, e-kitap sitemizde Can Başkent – Türkiye’de Anarşist Düşünce Tarihi -3- Ateş Hırsızı Dergisi Seçkisi kitabını araştırdık. Ayrıca Can Başkent tarafından kaleme alınan Can Başkent – Türkiye’de Anarşist Düşünce Tarihi -3- Ateş Hırsızı Dergisi Seçkisi kitap özetinin yanı sıra, Can Başkent – Türkiye’de Anarşist Düşünce Tarihi -3- Ateş Hırsızı Dergisi Seçkisi pdf oku, Can Başkent – Türkiye’de Anarşist Düşünce Tarihi -3- Ateş Hırsızı Dergisi Seçkisi yandex, Can Başkent – Türkiye’de Anarşist Düşünce Tarihi -3- Ateş Hırsızı Dergisi Seçkisi e-kitap pdf, Can Başkent – Türkiye’de Anarşist Düşünce Tarihi -3- Ateş Hırsızı Dergisi Seçkisi PDF Drive, Can Başkent – Türkiye’de Anarşist Düşünce Tarihi -3- Ateş Hırsızı Dergisi Seçkisi Epub gibi indirme linklerini de bulacaksınızdır.

Can Başkent – Türkiye’de Anarşist Düşünce Tarihi -3- Ateş Hırsızı Dergisi Seçkisi PDF indir Oku

Ateş Hırsızı, anarşizmin Türkiye’deki yolculuğunda iki açıdan oldukça önem taşır. İlk rakamının 1992 senesinin aralık ayında, 10. ve son rakamının ise Nisan 1999’da yayına girmesiyla, Ateş Hırsızı, kendisinden sonraki anarşist dergi geleneğinde, acısıyla tatlıyısla, belirleyici olmuştur. Dikkat edilirse ve önceden paylaştığımız Kara ve Efendisiz dergileri seçkileriyle karşı karşıya geldirılırsa fark edilir; Kara ve Efendisiz ihmal edilebilecek aksamalara rağmen enteresan derecede düzenli ve aksaksız çıkmışken, Ateş Hırsızı, hem bu iki dergiden daha fazla sayı yayınlamış, hem de yayınlanma süreci yedi (1992 – 1999) yılı bulmuştur. Ateş Hırsızı, bu manada, aperiyodik ve senelera yayılan anarşist dergicilik geleneğini başlatmıştır. Aynı zamanda, geniş sevkiyat ağıyla (ve kitapçılarda uzun süre kalabilmesiyle belki de) Türkiye politik sahnesinde, kendisinden önceki iki dergiye göre, bi hayli bilinir bir dergi olmuştur: Kara ve Efendisiz, birer sene yaşamışken, Ateş Hırsızı yedi yıl yaşamıştır. Kuşkusuz, bunda Türkiye’nin değişen politik yapısıyla, radikal sol ve anarşist düşüncenin (kibar bir ölçeğe göre) nispeten daha da tanınır olmasının rolü ihmal edilemez. İkincisi, Ateş Hırsızı, çok dilli bir dergidir. İlk sayısından bu yana, yalnızca birkaç sayfa olsa da, Kürtçe yazılara ve bildirilere yer vermiştir. Hatta, yalnızca Kürtçe değil, diğer batı dillerinde yazı özetleri ve bildirilere de rastlanır dergide. Ayrıca, Ateş Hırsızı, okur mektuplarına geniş bir biçimde yer ayırmasıyla, okuru derginin organik bir öğesi haline getirmeyi becerebilmiştir. Hemen söylemekte yarar var, Türkçe dışındaki yazılara ve dergide yayına giren mektuplara bu seçkide yer vermedik. Hatırlanmalıdır, Propaganda Yayınları seçkilerini hazırlarken, ilk ilkemiz, şimdilerde de geçerliliği olan, bu topraklardaki anarşizmin tarihinin bilinmesina hizmet edeceğini düşündüğümüz yazıları seçmek. Ateş Hırsızı, daha da genişleyen yazar kadrosuyla da, anarşizm düşüncesiyatını daha kapsamlı çerçeveden yansıtmayı mühim ölçüde başarır. Bunu yaparken, şimdilerde hala ilham verici olan yazılar ve kapak konularıyla, sarsıcı bir kuramsal ve pratik etki peşinde de koşar.

Bilhassa (şimdilerde ve gelecekte bu tartışmaların daha da büyüyeceğini üzülerek varsayarsak) Ateş Hırsızı’nda seçimler üzerine yazılan makalelerin önemi inkar edilemez. Benzer biçimde, Ateş Hırsızı, Kürt meselesi üzerine paylaştığı etkileyici yazılarla da anarşizmin güncele ve gündeme müdahalesini somutlaştırabilmiştir. Her ne kadar düzensiz ve aperiyodik yayına giren anarşist dergi geleneğinde, gündeme müdahale pratik olarak pek olabilecek olamasa da, Ateş Hırsızı, bunu elinden geldiğince becerebilmiş görünmektedir. Ateş Hırsızı’nı okurken, aklıma Meinhof’un ünlü sözü gelir çok fazla: ‘Üzgün olmaktansa, öfkeli olmayı tercih ederim!’ Ateş Hırsızı, bu anlamda, kendisinden önceki iki dergiden daha keskin bir biçimde ayrılabilmekte. Önceleri (bilhassa Kara’da) melankolik ve bıkkın duygulanımları görülmektediran yazılara aşina okura, Ateş Hırsızı’nın değindiğimiz melankoliyi politik bir öfkeye dönüştürmüş ve bunu cesurca sayfalarına taşımış yazıları enteresan ve dikkate değer gelecektir. Ateş Hırsızı Dergisi Seçkisi, paylaştığımız serinin üçüncü kitabı. Bu kitabın dizgisinde kara-kızıl kolektifinin dizgi ve redaksiyonundan yararlandık. Dolayısıyla, ilk ve en büyük teşekkürü karakızıl kolektifi hak ediyor – anarşizmin Türkiye’deki tarihinin yitip gitmesine direnirken harcadıkları emek ve göznuru için. Propaganda Yayınları olarak, Türkiye’de Anarşist Düşünce Tarihi serisinde, bu toprakların ilk anarşist dergilerinden seçkiler yayınlamaya sürdürmekteuz. Yayın programımızda Amargi ve A-Politika dergileri seçkileri de bulunmaktadır.

Can Başkent – Türkiye’de Anarşist Düşünce Tarihi -3- Ateş Hırsızı Dergisi Seçkisi PDF indir Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu