PDF

Emile Bottigelli – Bilimsel Sosyalizmin Doğuşu PDF Oku indir

Emile Bottigelli – Bilimsel Sosyalizmin Doğuşu PDF Oku indir, e-kitap sitemizde Emile Bottigelli – Bilimsel Sosyalizmin Doğuşu kitabını araştırdık. Ayrıca Emile Bottigelli tarafından kaleme alınan Emile Bottigelli – Bilimsel Sosyalizmin Doğuşu kitap özetinin yanı sıra, Emile Bottigelli – Bilimsel Sosyalizmin Doğuşu pdf oku, Emile Bottigelli – Bilimsel Sosyalizmin Doğuşu yandex, Emile Bottigelli – Bilimsel Sosyalizmin Doğuşu e-kitap pdf, Emile Bottigelli – Bilimsel Sosyalizmin Doğuşu PDF Drive, Emile Bottigelli – Bilimsel Sosyalizmin Doğuşu Epub gibi indirme linklerini de bulacaksınızdır.

Emile Bottigelli – Bilimsel Sosyalizmin Doğuşu PDF indir Oku

AVRUPA’DA XIX. yüzyılın ikinci yarısının belirleyici niteliği, işçi partilerinin doğuşudur. 1863 : Lassalle’m Alman Emekçileri Genel Derneği 1867: Liebknecht ve Bebel’le birlikte Eisenach SosyalDemokrat Partisi 1880 : Fransız İşçi Partisi Yani XIX. yüzyılın bu ikinci yarısı, bunun yanı sıra hem ekonominin bi hayli hızlı gelişmesi, büyük sanayi ve tekel kapitalizmine geçiş, hem de proletarya örgütlerinin doğuşuyla belirlenmiştir. Parti kavramı, XIX. yüzyıl için yeni bir kavramdır. Örgütlenmiş kuruluş olarak parti, pratik olarak 1848’den sonra görülmektedir. îşçi partileri, burjuvazinin partilerinden, her şeyden önce temel olarak bir teoriye, bir Weltanschauung’a, yani bir felsefeye sahip bulunmaları olgusuyla ayrılırlar. Burjuvazinin partileri, çıkar koalisyonlarını, bu sınıf içinde ayrımlaşmış siyasal katmanların isteğini dile getiren toplulukları oranladıkları (temsil ettikleri) halde, işçi sınıfı partileri, tüm işçi sınıfını orurüama bunun yanı sıralığı savını güderler. Bir yandan işçi sınıfının özerk olduğu, toplumun öbür sınıfları karşısında türdeş bir bütün oluşturduğu düşününe, öte yandan da proletaryanın tarihsel bir görevle görevlendirilmiş olduğu düşününe dayanırlar. Hepsi de bayraklarının üzerine sosyalizmin kuruluşunu yazarlar, ve bugün kendini marksizme göre belirlemeyen bir işçi çalkantısı pek de yoktur. Bunun nedenleri açıktır: Marksizm bir.Weltanschauung, bir felsefe oluşturur, ve proletaryanın siyasal eylem kaidelerinı açıkça bildirir. Bilimsel sosyalizm olmak ister, yani toplumsal tarih, etkenlerinin bilgisi ve sürekli olarak irdelemesi üzerine yaslanır. Elbette başlarda işçi partilerinin hepsinin marksizmden yana olduklarını ileri sürdükleri söylenemez.

Çeşitli sosyalizm okullarının giriştikleri savaşımlar üzerine bir fikir vermek için, 1864 senesinde kurulmuş bulunan Birinci Enternasyonaİ’in halen prudoncularm, blankicilerin, marksistlerin ve anarşistlerin birbirleriyle çalıştıkları kapalı bir alan olduğunu anımsatmak yeter. Ama, gerçekte, tarih ilerlediği ölçüde, bu çeşitli okullar yerine marksist partilerin geçtikleri görülür. Ve 1917’den, yani Sovyetler Birliğinde sosyalizmin kurulmaya start verilmesindan buyana, işçi sınıfının eylem kılavuzu olarak marksizmin değeri, tarihsel bir olgudur.

Emile Bottigelli – Bilimsel Sosyalizmin Doğuşu PDF indir Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu