Frankenstein ya da Modern Prometheus PDF indir
Frankenstein veya Modern Prometheus PDF indir, e-kitap sitemizde Frankenstein veya Modern Prometheus kitabı ile ilgili bilgi vereceğiz. Mary Shelley tarafından kaleme alınan Frankenstein veya Modern Prometheus kitabı 272 sayfadan oluşup, Ciltsiz kapak olarak yayınlanmıştır. Frankenstein veya Modern Prometheus kitabını 9786053327325 numarası ile kontrolünü yapabilirsiniz. Frankenstein veya Modern Prometheus kitap özeti, Frankenstein veya Modern Prometheus pdf oku, Frankenstein veya Modern Prometheus yandex, Mary Shelley e-kitap pdf, Frankenstein veya Modern Prometheus PDF Drive, Frankenstein veya Modern Prometheus Epub ile alakalı indirme linkleri makalemizde.
Frankenstein veya Modern Prometheus PDF Oku
Frankenstein veya Modern Prometheus Kısa Özet
.product-desc p,li{
line-height:20px!important
}
Frankenstein Kitabını Satın Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nedir?
Frankenstein romanı, İngiliz yazar Mary Shelley tarafından 1 Ocak 1818 tarihinde Londra’da isimsiz olarak yayımlanan gotik kurgudur. Kitapta genç, çılgın bilim insanı Victor Frankenstein’ın yarattığı şekli garip fakat akıllı bir yaratığın öyküsünü ifade etmektedir. Yazarın gördüğü bir kabus sonrası kaleme aldığı Frankenstein romanı literatüre “çılgın bilim adamı” tiplemesini kazandırmıştır.
Mary Shelley (30 Ağustos 1797 – 1 Şubat 1851), Londra’da dünyaya gözlerini açan, yazdığı romanlar ile dünya çapında büyük bir üne kavuşmuş İngiliz yazardır. En ünlü kitabı olan “Frankenstein” romanını yazmaya başladığında halen 18 yaşındadır. Farklı türlerde romanlar kaleme alan Mary Shelley, 53 yaşındayken vefat etmiştir.
Frankenstein Kitabının Fiyatı Nedir ve Nasıl Belirlenir?
Frankenstein kitabının fiyat aralığı 7 TL ve özel baskılar dahil 43 TL içinde değişmektedir. Frankenstein kitabının fiyatını tespit eden etkenler aşağıda listelenmiştir:
- Yayıncının büyüklüğü
- Kitabın amaçlandığı pazar
- Yayın tarihi
- Kitaplarda kullanılacak olan malzemeler
- Yazar, illustrator yahut yazar-ressamın şöhreti
- Kitabın pazarlanması
- Kitabın sayfa sayısıdır.
Frankenstein Kitabının Yazarı Kimdir?
Frankenstein kitabının yazarı Mary Shelley’dir. Mary Shelley (30 Ağustos 1797 – 1 Şubat 1851), radikal siyasal görüşleriyle ön plana çıkan gazeteci, politik filozof ve yazarWilliam Godwin ile kadın hakları savunucusu, yazarMary Wollstonecraft’ın çocuğu olarak Londra’da dünyaya gelmiş İngiliz yazardır.
Mary Shelley’nin annesi doğumdan kısa süre sonra öldüğü için yazar annesini tanıyamamıştır. Yazarın bakımını babası ve üvey kardeşi üstlenmiştir. Çocukluk zamanında çokça kitap okuyan ve hikayeler yazan Mary Shelley, babasının Mary Jane Clarimont ile evlenmesinden sonra zor bir çocukluk dönemi geçirmiştir. Mary Jane Clarimont, iyi eğitim almış, iki çocuk sahibi İngiliz yazar, yayımcı ve kitapçıdır.
Mary Shelley, döneminin şartlarına göre iyi eğitim görmüş bir kız çocuğudur. Mürebbiye ile büyüyen yazar babası tarafından kaleme alınan Roma ve Yunan tarihi ile ilgiliki çocuk kitaplarını okumuş, az da olsa resim eğitimi almıştır.
Mary Shelley 1814 senesinde, zamanında bi hayli ünlü romantik şair Percy Bysshe Shelley’e aşık olmuştur. Aşık olduğu zamanda halen 16 yaşında olan Mary Shelley, sevgilisi şair Percy Bysshe Shelley evli olduğu için sevgilisiyle İsviçre’ye kaçmıştır. Babası bu ilişkiyi onaylamamıştır. Sevgilisinin evli olduğu kadın vefat edene kadar Londra’ya geri dönemeyen Mary Shelley, sevgilisinin eşinin ölmesi üzerine 1816’da Londra’ya dönmüş ve Percy Bysshe Shelley ile evlenmiştir. Londra’nın ardından İtalya’ya yerleşmişlerdir. Percy Bysshe Shelley, 1822 senesinde İtalya açıklarında boğularak vefat etmiştir. 4 çocuk sahibi olan Mary Shelley’nin yalnızca Percy Florence Shelley isimli oğlu yetişkinlik dönemine kadar hayatta kalmıştır. Diğer çocuklarının hepsi ufak yaşta vefat etmiştir. Çocuklarının vefatı yazarın depresyon yaşamasına neden olmuştur.
Mary Shelley, eşinin ölümünün ardından İngiltere’ye geri dönmüştür. İngiltere’ye döndükten sonra çocuğu ile ilgilenirken öte yandan da yeni romanlar kaleme almıştır. Beyin tümörü sebebiyle vefat ettiği 1851 yılına kadar yazarlıkla uğraşan Mary Shelley’ninKaranlık Yazılar, Maurice, veya Balıkçının Kulübesi ve Son İnsan isimli eserleri de Türkçeye tercüme edilmiştir.
Mary Shelley adına İngiltere, Bath’de 4 katlı bir müze açılmıştır. Müzenin bir kısmı Frankenstein’a adanmıştır. Bazı kısımlarına çocukların ve astım, epilepsi gibi hastalıkları olanların girmesi tavsiye edilmemektedir. Müze “Mary Shelley’s House of Frankenstein” adını taşımaktadır.
Frankenstein Kitabının Sayfa Sayısı Kaçtır?
Frankenstein kitabı 288 sayfadan buluşmaktedir. Yayınevine ve özel baskılara göre sayfa sayısında değişiklikler olmaktadır.
Frankenstein Kitabının Türü Nedir?
Frankenstein kitabı gotik roman türündedir. Bu türün ilk örneği Horace Walpole’ın 1765’de yazılan “Otranto Şatosu” isimli romanıdır. Bu roman türünde romantizm akımının etkisi de mevcuttur. Türün en popüler olduğu dönem 1800’lü seneler ve 1900’lü senelerın başıdır. Gotik türdeki eserlerde genelde ana karakterler yalnızdır. Eserlerde bir kahraman karakter, zor durumda kalmış kadın karakterler ve gotik mimariye sahip mekanlar çok fazla kullanılmaktadır. Bu türdeki eserlerde genelde korku ve gizem bir arada kullanılmaktadır. En temel özelliklerinden birisi de eserlerin doğaüstü olaylara yer vermesidir. Hayalet, zombi gibi canavarla çok fazla kullanılmaktadır. Eserlerin geneli kasvetli bir atmosfere sahiptir. Kitaplarda genelde çözülmesi gereken bir gizem mevcuttur. Merak ögesi yaygın biçimde kullanılmaktadır. Gotik türde edebi eserler kaleme almış bazı isimler aşağıda listelenmiştir.
- Shirley Jackson
- Daphne Du Maurier
- Toni Morrison
- Anne Rice
- Richard Marsh
- Matthew Lewis
- Samuel Taylor Coleridge
- Ann Radcliffe
Frankenstein Kitabının Konusu Nedir?
Frankenstein kitabının yazarı Mary Shelley bir rüya görmüştür. Gördüğü rüyayı “Karanlık sanatlarla uğraşan soluk yüzlü bir öğrencinin, parçalarını birleştirdiği şeyin yanında diz çöktüğünü gördüm. Güçlü bir makineye bağlı biçimde yaşam belirtisi gösteren iğrenç bir adamın silueti vardı karşımda. Hem uykuda hem de uyanıktı. Öğrenci, perdeyi açtığında karşısındaki korkunç şeye sararmış, sulanmış ve endişeli gözlerle baktı.” şeklinde ifade etmektedir. Uyandıktan sonra yaşadıklarını ise “Beni korkutan şey, başkalarını da korkutur,” diye düşündüğünü ve kitabını yazmaya başladığını anlatmıştır.
Kitabı yazmaya başladığında halen 18 yaşındadır ve o zamanda hem üvey kız kardeşi intihar etmiş hem de çocuğunu kaybetmiştir. Bu durumlardan bi hayli etkilenmiştir ve “Bebeğimin hayata döndüğünü hayal ediyorum. O kadar soğuk ki onu ateşin yanında ısıtmaya çalışıyoruz. Ardından uyanıyorum ve bebeği göremiyorum. Tüm gün onu düşünüyorum.” kelimeleri ile acısını belirtmiştir. Aynı zamanda kitapta adı geçen kalenin gerçekte var olduğu bilinmektedir. Tüm bunların kitaba ilham verdiği kanısına varılmaktadır.
Frankenstein kitabı, mektup roman şeklinde yazılmış bir eserdir. 18. yüzyılda belirtilmemiş bir zamanda geçen olaylar Kaptan Robert Walton ve kız kardeşi Margaret Walton Saville içindeki mektuplar vasıtası ile anlatılmaktadır.
Kaptan Robert Walton’un ekibinin denizde, hemen hemen boğulmakta olan Victor Frankenstein’ı kurtarmıştır. Bundan sonra da Victor Frankenstein, ölmüş bireylerin parçalarını birbirine dikerek oluşturduğu canavarı ve bu canavarın neler yaptığını ifade etmektedir.
Yaratığın “İlk kez şefkat aradığımda, tüm benliğime dolup taşan erdem duyduğum sevgi, mutluluk hissi ve şefkatti paylaşmak istediklerim. Lakin, bu erdem benim için artık yalnızca bir gölgeden ibaret. (…) Tüm insanoğlu bana günahkâr davranırken, suçlu olan tek kişi ben miyim? Arkadaşını kapısından hakaretlerle kovan Felix’ten neden nefret etmiyorsunuz? Çocuğunun kurtarıcısı öldürmeye çalışan köylüye neden lanet etmiyorsunuz? (…) Frankenstein… Bana hala intikam besliyor olsaydın, bana hayat verdiğinde doyuma ulaşmalıydın, yok olduğumda değil. Lakin öyle olmadı, daha büyük kötülüklere sebebiyet vermemem için, sonumu dört gözle bekledin.” bu kelimeleri yaşananları özetler niteliktedir.
Kitap yayımlandıktan bir süre sonra revize edilmiş ve tekrar yayımlanmıştır. Yayımlanan ikinci eserde Mary Shelley’nin önsözü de bulunmaktadır. Eser 1910 senesinde Thomas Edison’tarafından filme çevirilmiştir. Film 16 dakikadır ve çekilmiş ilk korku filmlerinden biridir. Kitap ardındandan bir çok kez tekrar filme çevirilmiştir. Bu filmlerin ve dizilerin bazıları aşağıda listelenmiştir.
- 1931 senesinde James Whale’in yönetmenliğinde “Frankenstein” adıyla filme çevirilmiştir. Oyuncular ise: Colin Clive, Mae Clarke, John Boles, Boris Karloff’tur.
- 2004 senesinde “Frankenstein “adını taşıyan dizisi çekilmiştir. Yönetmeni Kevin Connor’dır. Oyuncular: Luke Goss ve Alec Newman’dır.
- 1935 senesinde “Frankenstein’ın Gelini ” adı ile filme çevirilmiştir. Filmin yönetmeni James Whale’dır. Oyuncular: Boris Karloff ve Colin Clive’dır. Filmin süresi ise 75 dakikadır.
- 1939 senesinde “Frankenstein’ın Oğlu” adıyla filme çevirilmiştir. Filmin yönetmeni Rowland V.Lee’dir. Oyuncular: Basil Rathbone, Boris Karloff, Béla Lugosi ve Lionel Atwill’dir. Filmin süresi ise 99 dakikadır.
- 1994 senesinde “Mary Shelley’den Frankenstein” adıyla filme çevirilmiştir. Filmin yönetmeni Kenneth Branagh’dır. Oyuncular: Kenneth Branagh, Robert De Niro, Helena Bonham Carter, Ian Holm, Tom Hulce ve John Cleese’dir. Filmin süresi 123 dakikadır. Türkiye’de ise 24 Şubat 1995’te gösterime girmiştir.
Frankenstein Ana Karakterleri Kimlerdir?
Frankenstein kitabının karakterleri aşağıda listelenmiştir.
- Victor Frankenstein: Eserin başkişiliğidir. Çılgın bilim adamı tiplemesinin edebiyattaki ilk örneğidir. Cenevreli yargıç Alphonse Frankenstein ve karısı Caroline Beaufort Frankenstein’ın en büyük çocuğudur. Tıp okumak için gittiği Ingolstadt’da kitapta bulunan yaratığı yaratmıştır.Faust, Johann Konrad Dippel ve ı Giovanni Aldini’den esinlenerek oluşturulmuş bir karakterdir.
- Yaratık (Frankenstein’ın canavarı): Yapay bir insan karakterdir. Çeşitli cesetlerden toplanmış parçalardan bir araya getirilerek ve dikilerek oluşturulmuştur. İyi bir kalbe sahiptir fakat çirkin görüntüsü sebebiyle yalnız kalmıştır. Bu yalnızlık sebebiyle kalbi katılaşmıştır ve kendisine gelin yapmayan Victor Frankenstein’dan intikam almak istemektedir.
- Bayan Margaret Saville: İngilizdir ve Robert Walton’ın kızıdır. Yazılan mektupların almaktadır.
- Kaptan Robert Walton: Bayan Margaret Saville’nin kardeşidir ve Victor’u alan teknenin kaptanıdır. Mektupları da yazan kişidir.
- Beaufort: Caroline Beaufort’un babasıdır ve tüccardır. Victor’un babasının en içten dostlarındandır.
- Caroline Beaufort: Beaufort’un kızı, Victor’un annesi.
- Ernest: Victor’un kendisinden yedi yaş ufak kardeşidir.
- Henry Clerval: Cenevre tüccarının oğludur ve Victor’un çocukluğundan beri en yakın dostudır.
- Justine Moritz: Madame Moritz’in kızıdır ve 12 yaşından beri Frankenstein ailesiyle birlikte yaşamıştır.
- Elizabeth Lavenza: Annesi bir Almandır ve doğum esnasında vefat etmiştir. Milano asıllıdır. Frankenstein evinde Victor’un “kuzeni” olarak yetişmiştir.
- William: Victor’un en ufak kardeşidir.
- M. Krempe: Doğa felsefesi profesörüdür ve Ingolstadt Üniversitesi’nde çalışmaktadır. Bilme karşı tutku duymaktadır. Tuhaf biri olma özelliğini taşır fakat Victor’un ilham aldığı kişidir.
- M. Waldman: Ingolstadt’taki bir profesördür ve Victor’un ilham aldığı bireylerdendir.
- Agatha: Felix’in kız kardeşinin kızıdır.
- Felix: De Lacey’in oğludur.
- De Lacey: Kör bir yaşlıdır. Fransa’da iyi bir ailenin soyundan gelmektedir. Agatha ve Felix’in babasıdır. Yaratık ailesini gizlice izlenmiş ve onlardan konuşmayı ve okumayı öğrenmiştir.
- Safie: Türk bir tüccar ile Hristiyan bir Arap’ın kızıdır.
- Bay Kirwin: Hâkimdir.
- Daniel Nugent: Cinayet davasında Victor’a karşı tanıklık eden kişidir.
Frankenstein Kitabı Kimler için Uygundur?
Frankenstein kitabı tüm kitapseverler için uygundur. Frankenstein kitabını okuyabilecek yaş grupları aşağıda listelenmiştir.
- 16-22 yaş arası
- 25-34 yaş arası
- 35-44 yaş arası
- 45-54 yaş arası
- 55-64 yaş arası
- 65-75 yaş aradı
- 75-85 yaş arasıdır.
Frankenstein Kitapları Kişisel Gelişime Nasıl Katkı Sağlar?
Frankenstein kitabını okumak gotik edebiyatın en bilinen emsallarinden birini okumuş olmayı sağlamaktadır. Türün gelişimini izlemek isteyenlere yardımcı olmaktadır. Frankenstein kitabının kişisel gelişime katkılarından bazıları aşağıda listelenmiştir.
- Frankenstein kitabı hafızayı kuvvetlendirir.
- Frankenstein kitabı hayal gücünün gelişmesine katkı sağlar.
- Frankenstein kitabında yaşanan maceralar okurların empati kurma kabiliyetini geliştirir.
- Frankenstein kitabı analitik düşünme kabiliyetini geliştirir.
- Frankenstein kitabı entelektüel birikimi yükseltmektadır.
Frankenstein Kitabı için Kapak Fotoğrafı Nasıl Çizilir?
Bilgilenme ve kültürel gelişme aracı olan kitap, günümüz iletişim ve bilgi çağında hem görsel hem içerik alanı içinde sayfa düzeni, kapak tasarımı ile bir sanat yapıtı ve yazar ile okur içinde ilk iletişimi sağlayan kaynaktır. Kitap kapağı, içindeki mesajı görsel iletişim yoluyla hedef kitleye duyurma işlevini, estetik nitelikleriyle birlikte, resim ve yazıyı birbirini tamamlayan bir düzenleme içinde önem arz etmektedir. Kitap kapağı, yazar ile okur içindeki mühim bir köprüdür. Kapak fotoğrafları bunun yanı sıra içerikteki şakayi, konunun anlamını ve dinamizmini görsel açıdan güzel bir görünüm içinde yansıtmalıdır. Çünkü kitap tüketiciye yani okura sunulmak üzere, kapağıyla paketlenmiş bir nesne durumundadır. Kitap kapağı ile kendisinin reklamını yapar ve kitap ile okuyucunun içinde bağ kurmasını sağlar.
İllüstrasyon, grafik tasarım içinde mühim bir yere sahiptir. İllüstrasyon bilgiyi arada bir tasvir etmek, arada bir yorumlamak arada bir de belgelemek için kullanılmaktadır. Kitap kapağı illüstrasyonları yayın illüstrasyonlarına girer. Yayın illüstrasyonları; gazete, dergi, kitap ve ansiklopedilerdeki makale, haber, öykü, roman, şiir ve açıklamalara eşlik eder. Yayın sektöründe çalışan bir illüstratör, üzerinde çalışacağı metnin içeriği ile ilgili bilgi ve görüş sahibi olmalı, metindeki mesaj ve duyguyu resim diline aktarabilmelidir. Yayın illüstrasyonu içinde en rahat ve esnek çalışabilecek alan çocuk öykü kitaplarıdır. İllüstratör, metne estetik ve fantastik destek vermek için kendi yorumunu katabilir. ( T.C. Milli Eğitim Bakanlığı) 1984 kitabı için kapak fotoğrafının çizilme aşamaları aşağıda listelenmiştir.
- Eskiz hazırlama: Eskiz hazırlamak kitap kapak fotoğrafı için ön çalışma aşamasıdır.
- Kapakta kullanılacak resmin konusuna karar verilir.
- Görsellerin yüzey üzerinde kullanılacak alan belirlenir.
- Görseller okuyucu kitlesine göre belirlenir.
- Görsellerin kitabın içeriği ile uygun olması kontrol edilir.
- Boyama teknikleri ile çalışma sonlandırılır.
Frankenstein Kitabı için Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
Frankensteinkitabı için kullanılan malzemeler ve bu malzemeler kullanılırken önemle üstünde durulması gerekenler aşağıda listelenmiştir.
- Bir cilt, birbirine bağlı yaprak kümesidir. Her kitap bir cilttir ve ciltlere bölünmektedir.
- Cildi sağlam, dayanıklı olmalı ve sayfalar dağılmamalıdır.
- Sayfaları kalın, temizlenebilir, kullanışlı olmalıdır.
- Kapak fotoğrafları kitabın konusuyla alakalı, canlı ve çekici olmalıdır.
- Kitabın kâğıdı olabildiğince sağlam ve en az ikinci hamurdan olmalıdır. Mat renkli kâğıda öncelik verilmelidir.
Frankenstein Benzeri Roman Türündeki Diğer Eserler Nelerdir?
Frankenstein benzeri bazı kitaplar aşağıda listelenmiştir.
- Operadaki Hayalet
- Büyük Umutlar
- Drakula
- Dr. Jekyll ile Bay Hyde
- Doktor Ox’un Deneyi
- R. U. R. – Rossum’un Uluslararası Robotları
- Çocukluğun Sonu
- Dune
- Yerdeniz Büyücüsü
- Kuyu ve Sarkaç
- Dorian Gray’in Portresi
- Medyum
- Hayvan Mezarlığı Gecenin Pençesi
- Sessiz Köşe
- Cehennemlik Yürek
- Deliliğin Dağlarında
- Ezelistan
- Sicilya’da Bir Aşk Hikayesi
- Carmilla
Mary Shelly Benzeri Diğer Yazarlar Kimlerdir?
Mary Shelly andıran bazı yazarlar aşağıda listelenmiştir.
- Jules Verne
- Karel Capek
- Arthur Charles Clarke
- Frank Patrick Herbert
- Ursula Kroeber Le Guin
- Edgar Allan Poe
- Oscar Wilde
- Robert Louis Stevenson
- Bram Stoker
- Stephen King
- Dean Koontz
- Clive Barker
- Gaston Leroux
- Howard Phillips Lovecraft
- Wilkie Collins