Haluk Çağlayaner – Aile Hekimliği I – İYCÜ 155 PDF Oku indir
Haluk Çağlayaner – Aile Hekimliği I – İYCÜ 155 PDF Oku indir, e-kitap sitemizde Haluk Çağlayaner – Aile Hekimliği I – İYCÜ 155 kitabını araştırdık. Ayrıca Haluk Çağlayaner tarafından kaleme alınan Haluk Çağlayaner – Aile Hekimliği I – İYCÜ 155 kitap özetinin yanı sıra, Haluk Çağlayaner – Aile Hekimliği I – İYCÜ 155 pdf oku, Haluk Çağlayaner – Aile Hekimliği I – İYCÜ 155 yandex, Haluk Çağlayaner – Aile Hekimliği I – İYCÜ 155 e-kitap pdf, Haluk Çağlayaner – Aile Hekimliği I – İYCÜ 155 PDF Drive, Haluk Çağlayaner – Aile Hekimliği I – İYCÜ 155 Epub gibi indirme linklerini de bulacaksınızdır.
Haluk Çağlayaner – Aile Hekimliği I – İYCÜ 155 PDF indir Oku
Temel Kavramlar Aile Hekimi: (AH) Kendisine bağlı belirli bir popülasyona yaş, cinsiyet ve hastalık ayırımı yapmadan kişisel, kesintisiz bütüncül birinci basamak sağlık hizmeti veren, temel tıp eğitiminden sonra hususunda en az 2 yıl eğitim görmüş tıp doktorudur. Dünya Sağlık Örgütü 1978 Alma-Ata Konferansında aldığı kararlar ışığında “2000 senesinde herkese sağlık” projesinde birinci basamak sağlık hizmetlerinin önemini vurgulamış ve bu hizmetin aile hekimleri tarafından verilmesini öngörmüştür. Genel Pratisyen: (GP) Aile hekiminin eş manalısıdır. Bazı ülkelerde bu adlandırma kullanılmaktadır. (Aile Hekimliği ve Genel Pratisyen terimlerinin ülkeler arası kullanımları için 10. Bölüm’e bakınız.) Pratisyen: Ülkemizde temel tıp eğitimini alanlara pratisyen denilmektedir. Avrupa Topluluğu (AT), 1995 senesinden bu yana birinci basamak sağlık hizmetlerinin temel tıp eğitimi ardından en az 3 yıl eğitim almış aile hekimleri/genel pratisyenler tarafından verilmesini öngörmektedir. 1. ġEKĠL: Sağlık Hizmetinin Basamakları; Olması Gereken Durum 3. Basamak (özel dal ve üniversite hastaneleri) 2. Basamak (hastaneler) 1. Basamak (aile hekimi) 0. Basamak (kendi kendine bakım) ZEMĠN SAĞLIKLI ÇEVRE Türkiye’deki durum: 3. BASAMAK: Yaygın anlayışa göre kaliteli sağlık hizmeti fakat profesör muayenehanesi – özel hastane – üniversite üçgeni çerçevesinde alınabilir.
Bundan dolayı üçüncü basamak sağlık hizmetini vermekle yükümlü kuruluşlar görevlerini fakat, birinci ve ikinci basamak sağlık hizmetlerinden vakit buldukları miktarda yaparlar. 2. BASAMAK: Hastanelerimize başvuranların % 90’ının problemlerinin birinci basamakta çözümlenebileceği hesaplanmıştır.1 Hastanelerimizde yatak doluluk oranı (kapasite kullanımı) % 50 civarındadır.1 Hâlen hastanelerimiz pahalı birer poliklinik olarak çalışmaktadır. 1. BASAMAK: 1. Basamak sağlık hizmeti vermesi öngörülen sağlık ocakları görev tanımı ve hukukî yükümlülükler yönünden birer hükümet tabipliği konumundadır. 1920’li senelerda hekim rakamının azlığı sebebiyle insana yönelik koruyucu ve tedavi edici hizmetler, çevre ile alakalı görevleri ve yönetimle alakalı görevleri bünyesinde toplayan, hasta-hekim ilişkisini anonim bir çerçevede ele alan ve “hiçbir zaman bi hayli beğeni alan bir görev olmayan hükümet tabipliği”2 11 demografik, sosyal, bilimsel ve teknolojik gelişmeler neticesinde kullanım dışı kalmıştır. Sosyalizasyon kanunu, hükümet tabipliklerinin görev tanımını ve hukukî sorumluluklarını aynen sürdürmüştür. 0 BASAMAK: Kendi kendine bakım: Bizde pek bilinmez ve sözü edilmez. Oysa birinin sağlığını koruyabilmesi, sağlık hizmetlerinden gereğince yararlanabilmesi fakat kendi kendine bakımla olabilecekdür. 1961 Anayasasının sağlıklı alakalı 49. maddesinin yanlış yorumlanması bunda rol oynamış, devletin bireylerin sağlığından sorumlu olabileceği sanılmıştır. Oysa herkes kendi sağlığından sorumludur, bu sorumluluk özel istisnalar dışında başka kimse veya kuruluşlara devredilemez.
Devlet fakat tümüyle veya kısmen sağlığın finansmanından sorumlu olabilir. ZEMlN: İnsan sağlığı ile doğrudan alakalı olan temiz hava, temiz su, temiz gıda, uygun konut ve yerleşim düzeni, atıkların sağlığa zarar vermeyecek biçimde uzaklaştırılması, çalışanların ve işyerlerinin sağlığı hususunda yasalar düzeyinde dahi mühim noksanlıkler bulunmaktadır. Zeminin muhafaza edilmesi, iyileştirilmesi ve birinci basamak sağlık hizmetlerinin verilmesi içice girmiştir; ikisi de gerçekleştirilememektedir. 2. ġEKĠL: Sağlık Hizmetinin Basamaklarının Türkiye’deki Durumu 3. BASAMAK: (Özel dal ve üniversite hastaneleri) 2. BASAMAK: (Hastaneler) 1. BASAMAK: (Sağlık ocağı) O. BASAMAK: (Kendi kendine bakım: Pratik olarak yoktur) ZEMĠN: SAĞLIĞA UYGUN OLMAYAN ÇEVRE Özetle bizde sağlık hizmetleri piramidinin kaidesi hiç oluşturulmamış, piramit bir eşkenar dörtgene dönüşmüş, sağlığa uygun olmayan çevrenin yol açtığı zararlarla başa çıkmak mühim uğraşlardan biri hâline gelmiştir. Tarihsel Perspektif İnsanoğlu evreni tanımaya kendine en uzak bölümünden, yıldızlardan başladı. Bu bilgi, ağır ağır bütün tabiatı kapsayacak biçimde gelişti. Diğer bilgi dallarının ilerlemesi yanında insan vücudu hususundaki bilgi birikimi çok daha yavaş gelişti; dış dünyayı nesnel bir gözle değerlendirmek daha kolay, insanın kendi vücuduna karşı nesnel olması daha zordur. “insan vücudunun dokunulmazlığı”nın aşılması, vücudun bir “araştırma nesnesi” olarak ele alınması kolay olmamıştır. Bu nokta, günümüzü anlamamız yönünden mühimdir. İnsanlık tarihi boyunca süren vücuda yönelik bilgi birikimi 19.
yüzyılda büyük bir sıçrama gösterdi. – Sanayi, ulaşım ve iletişimin gelişmesi,. – Mikroskobun geliştirilerek bulaşıcı hastalıkların ufak canlılar tarafından oluşturulduğunun ispatlanması, – Anestezinin kullanılmasıyla uzun operasyon ve hayvan deneylerinin yapılabilmesi, – Büyük araştırıcı ve öğretici hekimlerin yetişmesi tıbbın 1850’den başlayarak büyük ilerlemeler göstermesini sağladı.” 3
Haluk Çağlayaner – Aile Hekimliği I – İYCÜ 155 PDF indir Tıklayın