PDF

Malcolm Gladwell – Blink PDF Oku indir

Malcolm Gladwell – Blink PDF Oku indir, e-kitap sitemizde Malcolm Gladwell – Blink kitabını araştırdık. Ayrıca Malcolm Gladwell tarafından kaleme alınan Malcolm Gladwell – Blink kitap özetinin yanı sıra, Malcolm Gladwell – Blink pdf oku, Malcolm Gladwell – Blink yandex, Malcolm Gladwell – Blink e-kitap pdf, Malcolm Gladwell – Blink PDF Drive, Malcolm Gladwell – Blink Epub gibi indirme linklerini de bulacaksınızdır.

Malcolm Gladwell – Blink PDF indir Oku

Gianfranco Becchina adında bir sanat simsarı 1983 senesinin Eylül ayında Kaliforniya’daki J. Paul Getty Müzesi’ne gider ve elinde MÖ 6. yüzyıla ait mermer bir heykel olduğunu söyler. Kouros *1olarak anılan bu heykelin –sol bacağı önde ve kolları yanda duran, çıplak, genç bir erkek vücudu– dünya üzerinde ya ardından Evelyn Harrison da benzer bir yorumda bulundu. Yunan heykelleri üzerine dünyanın ileri gelen uzman kişilerından birisi olan Harrison, Getty Becchina ile satış işlemlerini neticelendirmadan hemen önce Los Angeles’taydı. Harrison, olaya ilişkin anımsadıklarını şöyle ifade ediyor: “O vakitler küratör olan Arthur Houghton bizi heykelin olduğu aşağı kata götürdü. Heykelin üzerindeki örtüyü bi hayli hızlı bir biçimde çekip, ‘Henüz bizim değil ama birkaç haftaya kadar bizim olacak’ dedi. Ben de ‘Bunu duyduğuma üzüldüm,’ dedim.” Harrison ne görmüştü? Aslını söylemek gerekirse kendisi de bilmiyordu. Houghton ilk örtüyü çektiğinde Harrison’ın hissettiği yalnızca bir önseziydi, bir şeylerin ters gittiğini söyleyen içgüdüsel bir his. Birkaç ay sonra Houghton bu sefer New York’taki Metropolitan Sanat Müzesi’nin eski yöneticisi Thomas Hoving’e gösterdi heykeli. Hoving, yeni bir şey gördüğünde aklından geçen ilk kelimeyi not ederdi ve kouros için kullandığı o ilk kelimeyi hiçbir zaman unutmayacaktı. “‘Taze’ydi – ‘taze’” dediğini hatırlıyor Hoving. Ve “taze”, iki bin yıllık heykele verilecek doğru bir tepki değildi. Geri dönüp baktığında, neden öyle bir tepki verdiğini anlıyor Hoving: “Daha önce, bu heykellerden kimi parçalar bulduğumuz Sicilya’da kazı yaptım.

Hiçbir heykel toprağın altından, adeta Starbucks’tan alınmış lezzetli bir caffè latte’ye batırılmış gibi çıkmadı.” Hoving, Houghton’a dönüp “Parasını ödediniz mi” diye sordu. Houghton’ın yüzündeki şaşkın ifadeyi bugün bile hatırlıyor Hoving. “Eğer ödediyseniz paranızı geri almaya çalışın, ödemediyseniz heykeli iade edin,” diye ekledi Hoving. Getty endişelenmeye başladı ve Yunanistan’da kouros ile alakalı bir sempozyum düzenlemeye karar verdi. Heykeli paketlediler. Atina’ya gönderdiler ve ülkenin ileri gelen heykel uzman kişilerını sempozyuma davet ettiler. Bu sefer heykelle alakalı eleştirilerin şiddeti daha da arttı. Harrison sempozyumda bir ara Atina Acropolis Müzesi yöneticisi George Despinis’in yanında duruyordu. Kourosa yalnızca bir kere baktı ve Despinis’in beti benzi attı: “Yerin altından çıkmış heykel gören herhangi biri, bu heykelin hiçbir zaman toprağın altında bulunmadığını söyleyebilir.” Atina Arkeolojik Topluluk yönetim kurulu başkanı Georgias Dontas, heykeli görür görmez donup kaldı: “Kourosu ilk gördüğümde benimle onun içinde bir cam varmış gibi hissettim.” Dontas’ı sempozyumdaki açıklamasıyla Atina Benaki Müzesi müdürü Angelos Delivorrias takip etti. Heykelin stili ve yapımda kullanılan mermerin Thasos’tan gelmesi içindeki tezatlık üzerine uzun uzun konuştu. Daha sonra sıra asıl konuya geldi: Neden heykelin sahte olduğunu düşünüyordu? Çünkü heykeli ilk gördüğü anda, diyordu Delivorrias, bir “ani tiksinme” dalgası ile alabora olmuştu. Sempozyum bittiğinde katılanların büyük çoğunluğunun ortak görüşü kourosun olması gerekenle uzaktan yakında zamandan alakasının olmamasıydı.

Getty’nin tüm avukatları, bilimadamları ile birlikte ve aylarca süren titiz araştırmanın sonunda ulaştığı sonuç ile dünyanın ileri gelen bir çok Yunan heykeli uzmanının –heykele şöyle bir bakıp hissettikleri “ani tiksinme” şeklinde yaşanan– vardıkları sonuç birbirine tamamen zıttı. Peki haklı olan kimdi? Uzun bir süre boyunca kimin haklı olduğu sorusuna bir yanıt bulunamadı. Kouros artık sanat uzman kişilerının konferanslarda kavga ettiği bir konu haline gelmişti. Ama sonra Getty ağır ağır davayı kaybedeceğine dair sinyaller vermeye başladı. Misal verilecek olursa Getty avukatlarının İsveçli fizikçi Lauffenberger’e kadar itina ile takip ettiği mektuplar sahte çıktı. 1952 tarihli bir mektupta kullanılan posta kodu, fakat 20 yıl sonra yürürlüğe girmişti. 1955 yılına ait başka bir mektupta gösterilen banka hesap numarası, 1963’e kadar açılmamıştı bile. Aslını söylemek gerekirse aylar boyunca süren araştırmanın sonunda varılan sonuç, Getty kourosunun Anavyssos kourosu tarzında olduğu idi. Lakin bu sonuca da artık kuşkuyla bakılmaya başlandı: Yunan heykeli uzman kişilerı heykeli ne kadar yakında zamandan inceledilerse o kadar farklı yere ve zamana ait, farklı stillerden bir araya gelen, içinden çıkılmaz bir potporiyle yüz yüze olduklarını gördüler. Genç adamın ince uzun ölçüleri, Münih’teki bir müzede bulunan Tenea kourosuna çok benziyordu; özel olarak şekil verilmiş, boncuklarla bezenmiş saçları da New York’taki Metropolitan Müzesi’nde sergilenen kourosu andırıyordu. Bunun yanı sıra ayakları da, tabiri caizse, “modern” görünüyordu. Sonuçta anlaşıldı ki kouros, 1990 senesinde bir İngiliz sanat tarihçisi tarafından İsviçre’de daha ufak boyutta ve parçalar halinde çıkarılmış bir heykele çok benziyor. Her iki heykel de benzer mermerden kesilmiş ve ikisine de hemen hemen aynı tarzda şekil verilmişti. Lakin İsviçreli kouros antik Yunan’a ait olmak şöyle dursun, 1980’lerin başında Roma’daki bir taklitçinin atölyesinden çıkmaydı. Peki, Getty kourosunun yüzeyinin yalnızca yüzlerce yahut binlerce yılda o hale gelebileceğini söyleyen bilimsel analizlere ne oldu? Aslını söylemek gerekirse her şeyin gün gibi aşikâr olmadığı yaşandı.

Başka bir jeolog tarafından daha derinlemesine yapılan bir incelemede görüldü ki, patates kalıp ile yalnızca birkaç ayda dolomit mermer heykelin yüzeyini “yıllandırmak” olabilecekdü. Sonuç olarak, Getty’nin kataloğunda kourosun fotoğrafının altında “MÖ 530’lu seneler yahut şimdilerde yapılmış taklit” ibaresi ile yer alıyor. Federico Zeri, Evelyn Harrison, Thomas Hoving ve Georgias Dontas –ve diğerleri– kourosa bakıp “ani tiksinme” hissettiklerinde haklıydılar. Sadece iki saniye, şöyle bir bakmakla bile heykelin niteliğiyle alakalı Getty’nin on dört ayda anlayamadığı kadar çok şey gördüler. Blink, işte bu iki saniye ile alakalı bir kitaptır.

Malcolm Gladwell – Blink PDF indir Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu