PDF

Michel Foucault – Kelimeler ve Şeyler PDF Oku indir

Michel Foucault – Kelimeler ve Şeyler PDF Oku indir, e-kitap sitemizde Michel Foucault – Kelimeler ve Şeyler kitabını araştırdık. Ayrıca Michel Foucault tarafından kaleme alınan Michel Foucault – Kelimeler ve Şeyler kitap özetinin yanı sıra, Michel Foucault – Kelimeler ve Şeyler pdf oku, Michel Foucault – Kelimeler ve Şeyler yandex, Michel Foucault – Kelimeler ve Şeyler e-kitap pdf, Michel Foucault – Kelimeler ve Şeyler PDF Drive, Michel Foucault – Kelimeler ve Şeyler Epub gibi indirme linklerini de bulacaksınızdır.

Michel Foucault – Kelimeler ve Şeyler PDF indir Oku

Théophile Gautier, Velâzquez’in Las Meninas’ını ilk kez gördüğünde, kendini “tablo nerede?” diye haykırmaktan alıkoyamamıştır. İlk bakışta, tablo basit bir konuyu işlemektedir. Kral ın beş yaşındaki kızı infante Margarita, nedimeleri (lasmeninas) ve soytarılarıyla çevrelenmiş olarak tablonun ortasındadır. En dip tarafta, saray naz ırının silueti görülmektedir, ama biraz daha yakında zamandan ve daha dikkatle bakılınca, tabloda başka bireylerin de olduğu fark edilmektedir. Dip duvarın üzerinde bir ayna mevcuttur ve aynadan İspanya kralı IV. Felipe ile kraliçe Avusturyalı Maria- Anna’nın fotoğrafları yansımaktadır. Ve ressam ın bizzat kendisi, üzerinde çalıştığı tuali bize ters dönmüş olarak görülmektedir. O halde, resmi yap ılan kimdir, kimlerdir? Tablonun ad ının dile getirdiği gibi, nedimeler mi, ufak prenses mi, yoksa kral ve kraliçe mi? Tablonun mekân ı nerededir? Ressamın çalıştığı atölyede mi, yoksa kral ile kraliçenin olduğu yerde mi? Acaba iki tablo mu mevcuttur? Biri gördüğümüz, diğeri de görmediğimiz, yapıldığını anladığımız. Asıl tablo hangisidir? Bunun yanı sıra, kral ile kraliçenin durdukları yer, ayn ı zamanda bizim de, seyircinin de durduğu yerdir. Las Meninas, bakanın bakılan olduğu ve tablonun bireylerinin arasına katıldığı tek resimdir; ayna, kral ile kraliçenin fotoğraflarıyle birlikte, bizimkini de yansıtmak durumundadır. Foucault, Kelimeler veŞeyler’i yazmaya, İnsan Bilimlerinin Arkeolojisi’ni oluşturmaya bu noktadan bu yana başlamaktadır. Théophile Gautier, Velâzquez’in Las Meninas’ini ilk kez gördüğünde, “tablo nerede?” diye haykırmaktan kendini alıkoyamamıştır. İlk bakışta, tablo basit bir konuyu işlemektedir. Kralın beş yaşındaki kızı infante Margarita, nedimeleri (las meninas) ve soytarılarıyla çevrelenmiş olarak tablonun ortasındadır. En dip tarafta, saray nazırının silueti görülmektedir, ama biraz daha yakında zamandan ve daha dikkatle bakılınca, tabloda başka bireylerin de olduğu fark edilmekledir.

Dip duvarın üzerinde bir ayna mevcuttur ve aynadan İspanya kralı IV. Felipe ile Avusturyalı kraliçe MariaAnna’nın fotoğrafları yansımaktadır. Ve ressamın bizzat kendisi, üzerinde çalıştığı tuvalde bize ters dönmüş olarak görülmektedir. O halde, resmi yapılan kimdir, kimlerdir? Tablonun adının dile getirdiği gibi, nedimeler mi, ufak prenses mi, yoksa kral ve kraliçe mi? Tablonun mekânı nerededir? Ressamın çalıştığı atölyede mi, yoksa kral ile kraliçenin olduğu yerde mi? Acaba iki tablo mu mevcuttur? Biri gördüğümüz, diğeri de görmediğimiz, ama yapıldığını anladığımız. Asıl tablo hangisidir? Bunun yanı sıra, kral ile kraliçenin durdukları yer, bunun yanı sıra bizim de, seyircinin de durduğu yerdir. Las Meninas, bakanın bakılan olduğu ve tablonun bireylerinin arasına katıldığı tek resimdir; ayna kral ile kraliçenin,fotoğraflarıyle birlikte, bizimkini de yansıtmak durumundadır. Böylesine bir tablo, bilgiyi bir kerede ebediyete kadar verilmiş sayanları, eğer anlarlarsa, altüst edecek bir ele alış tarzına sahiptir. Bilginin, bayrak yarışı gibi birikimli ilerlediğine inanan, buna iman eden (ne yazık ki bunların çoğu bizim ülkemizde yaşıyor) bireyler bu tabloda yalnızca nedimeleri göreceklerdir. Foucault, Kelimeler ve Şeyler’i yazmaya, İnsan Bilimlerinin Arkeolojisi’ni oluşturmaya bu noktadan bu yana başlamaktadır. Yazar bu çok mühim ve bi hayli fazla gürültü koparmış ve koparmakta olan eserinde, “biyoloji”den “psikoloji”ye, “dilbilim”den “iktisat”a kadar, insana ilişkin bütün bilgilerin ani değişimlerin ürünü olduklarını ortaya koymaktadır. Bu ani değişimler, bilgi edinmenin, bilgi sahibi olmanın örgütlenmesini tepeden tırnağa elden geçirmekte ve gelişimlerinin koşul ve sınırlarını her alanda tanımlayan epistemolojik bir bütünü (episteme) yeni baştan yaratmaktadır. Bilgi, bir kerede ebediyete kadar geçerli olmak üzere ne bulunur, ne de verilidir. Bilgi doğru yahut yanlış olmak zorunda değildir. Bilgi bir episteme’nin çerçevesi içinde belirir. Çözümlemesi yapılan dönemlere göre, Rönesans episteme’sine benzerlik yasasının egemen olduğu, XVII.

yüzyılda bunun yerine “akıl” gibi soyut bir kavramın hükmü altındaki bir çözümleme tarzının geçtiği görülmektedir. Foucault’ya göre, XIX. yüzyıl, “tarihsel zaman” düşüncesini devreye sokarak “temsiller” halinde örgütlenmiş olan analitik bilgiyi tahrip etmiş ve insana ilişkin “bilimsel” bir bilgi böylece olabilecek hale gelmiştir; ama bu bilgi de yok olmaya mahkûmdur. Bu müthiş kuvvetlikteki ve derinlikteki kitabı, felsefesiz, düşüncesiz ve bu yüzden de “dilsiz” bir toplumun diline çevirmeye kalkışmanın en müthişinden bir saçmalık olduğunu biliyorum; ama Las Meninas o kadar büyüleyici ki…

Michel Foucault – Kelimeler ve Şeyler PDF indir Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu