Edebiyat Kitapları

Türk Dışişleri Teşkilatının Gelişimi: Hariciye Nezareti PDF indir

Türk Dışişleri Teşkilatının Gelişimi: Hariciye Nezareti PDF indir, e-kitap sitemizde Türk Dışişleri Teşkilatının Gelişimi: Hariciye Nezareti kitabı ile ilgili bilgi vereceğiz. Aydın Çakmak tarafından kaleme alınan Türk Dışişleri Teşkilatının Gelişimi: Hariciye Nezareti kitabı 515 sayfadan oluşup, Ciltsiz kapak olarak yayınlanmıştır. Türk Dışişleri Teşkilatının Gelişimi: Hariciye Nezareti kitabını 9786051559162 numarası ile kontrolünü yapabilirsiniz. Türk Dışişleri Teşkilatının Gelişimi: Hariciye Nezareti kitap özeti, Türk Dışişleri Teşkilatının Gelişimi: Hariciye Nezareti pdf oku, Türk Dışişleri Teşkilatının Gelişimi: Hariciye Nezareti yandex, Aydın Çakmak e-kitap pdf, Türk Dışişleri Teşkilatının Gelişimi: Hariciye Nezareti PDF Drive, Türk Dışişleri Teşkilatının Gelişimi: Hariciye Nezareti Epub ile alakalı indirme linkleri makalemizde.

Türk Dışişleri Teşkilatının Gelişimi: Hariciye Nezareti PDF Oku

Türk Dışişleri Teşkilatının Gelişimi: Hariciye Nezareti Kısa Özet

Bir Osmanlı modernleşmesi örneği olan Hariciye Nezareti, Reisü‘l-küttablıktan Hariciye Vekaleti’ne geçişte mühim bir aşamayı teşkil etti. 1836 senesinde kurulan nezaret, seksen altı yıllık faaliyet sürecinde devlet idaresinin mühim bir unsuru oldu. Zaman içinde, geleneksel bir devlet kurumundan merkezde ve yurt dışında birimleri olan modern bir teşkilata dönüştü.

Hariciye Nezareti, Osmanlı Devleti’nin son zamanında birden fazla olay ve problemle yüz yüze kaldı. Belki de çağdaşı olan hiçbir büyük devletin dışişleri bakanlığı, bu kadar yoğun bir gündeme sahip olmadı. Hem harici hem de dahili alanda yüklendiği sorumluluk, günümüz dışişleri bakanlıklarından değişiklikları olan bir çalışma anlayışı içinde bulunmasını gerekli kıldı.

Uzun seneler Osmanlı Devleti’nin dışa açılan kapısı hüviyetine sahip Hariciye Nezareti, Batılı anlayış ve hayat tarzının ülkeye girişinde mühim bir fonksiyon üstlendi. Devletin ve toplumun yeniliklerle karşılaşmasında genelde ön planda oldu. Buna ek olarak nezaret, diğer devlet dairelerine örnek olan ve onları kadro yönünden besleyen bir mahiyete de sahipti. Bu bakımdan Osmanlı Devleti için Hariciye Nezareti, yalnızca bir dışişleri bakanlığı değildi. En son yeni Türk devletinin dışişleri örgütü, başka bir isim ve mekân, değişiklik gösteren bir anlayış ve kadro yapısıyla da olsa Osmanlı Hariciyesinin üzerine bina edildi. Bir başka deyişle, yeni yapı eskinin temelleri üzerinde yükseldi.

Türk Dışişleri Teşkilatının Gelişimi: Hariciye Nezareti PdF indirmek için Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu