PDF

Haluk Yurtsever – Özgürlük ve Örgütlülük PDF Oku indir

Haluk Yurtsever – Özgürlük ve Örgütlülük PDF Oku indir, e-kitap sitemizde Haluk Yurtsever – Özgürlük ve Örgütlülük kitabını araştırdık. Ayrıca Haluk Yurtsever tarafından kaleme alınan Haluk Yurtsever – Özgürlük ve Örgütlülük kitap özetinin yanı sıra, Haluk Yurtsever – Özgürlük ve Örgütlülük pdf oku, Haluk Yurtsever – Özgürlük ve Örgütlülük yandex, Haluk Yurtsever – Özgürlük ve Örgütlülük e-kitap pdf, Haluk Yurtsever – Özgürlük ve Örgütlülük PDF Drive, Haluk Yurtsever – Özgürlük ve Örgütlülük Epub gibi indirme linklerini de bulacaksınızdır.

Haluk Yurtsever – Özgürlük ve Örgütlülük PDF indir Oku

Bu Önsöz’de, beni elinizdeki kitabı yazmaya, başka türlü değil de bu biçimde yazmaya iten siyasal yaşam deneyimimden kesitler sunacağım. Bir kitabın bilinmesinda, metnin kendisini anlatma gücü kadar, yazarının nereden gelip nereye gittiğinin, nasıl yaşadığının, hangi arayışlar içinde olduğunun bilinmesinin de mühim olduğunu düşünüyorum. CHP eğilimli bir memurun çocuğu olarak, 27 Mayıs 1960’tan sonra siyasetle alakadar olmaya başladım. Dürüst ve mesleğinde balakalı bir tapu kadastro görevlisi olan babam, 27 Mayıs “ihtilali”nden büyük heyecan duymuş, hatta Milli Birlik Komitesi üyelerine, sonradan “Bizim İdare” başlıklı bir kitap haline getirdiği uzun bir dilekçeyle başvurarak, “ihtilal”in kendi meslek bölgesindeki uygulamalarına katkı yapmayı denemişti. Muş Lisesi’nde okuduğum seneler, Türkiye’nin Yön’le, TİP’le, yayıncılıkla sola açıldığı dönemdi. Komünizmle alakalı okuduğum ilk kitap, lise kütüphanesinde onlarcası bulunan, büyük illerden birinin ticaret odası tarafından bastırılmış “Komünistlerin Söylediklerine İnanılır mı?” başlıklı ABD yazımı anti-komünist bir kitaptı. Akılda kalan bol örnekli argümanlarına karşın, yüzeysel geldi ve etkilenmedim. Babam ise “komünizm nedir?” soruma, bu hususta oldukça önemli şey okumadığını, ama komünizmin sömürüyü ve parayı kaldırdığı için “iyi”, toplumu “kışla disiplinine” soktuğu için “kötü” bir düzen olduğunu söyleyerek yanıt verdi. Antikomünizmin kuvvetli olduğu senelerdı. “Komünist” olarak anılan sanat tarihi ve resim öğretmenimin kişiliğinden ve ilgisinden etkilendim. Üniversiteye girdiğimde sol eğilimli bir sosyal demokrattım. Sol Yayınları’nın ardı sıra Marksist klasikleri paylaştığı senelerdı. Elime geçen tüm kitapları herhangi bir sıra, dizge gözetmeden okudum. Üniversiteler o senelerda son derece canlı tartışmaların yapıldığı, fıkır fıkır kaynayan yerlerdi. Üniversite gençliği toplumdan daha büyük bir hızla ve kitlesel olarak sola kayıyordu.

Marx’ın, Engels’in, Lenin’in, Stalin’in, Mao’nun, Che’nin kitapları, yazıldıkları yer, tarih, yazılma amaçları, polemikleri vb. bilinmeden büyük bir iştiha ile okunuyor, tartışmalarda savunulan tezleri ispatlamak üzere bu kitaplardan alınan pasajlar savaştırılıyordu. 1968 üniversite boykot ve işgallerine, tüm eylemlere sürekli olarak katıldım. Eylemlerin içinde TİP ve MDD örgütlülüklerinin dışında kaldım. Fakülteden mezun olduğumda Marksist ve komünisttim. TİP ve MDD’den farklı olarak, Türkiye’de devrim ve sosyalizmin fakat, işçi sınıfına dayanan, illegal bir komünist partisi öncülüğünde gerçekleştirilebileceğine inanıyor, Sovyetler Birliği’ni dünya komünist hareketinin öncü gücü olarak görüyordum. TKP’yi arıyordum…

Haluk Yurtsever – Özgürlük ve Örgütlülük PDF indir Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu