PDF

Albert Champdor – Eski Mısır’ın Ölüler Kitabı PDF Oku indir

Albert Champdor – Eski Mısır’ın Ölüler Kitabı PDF Oku indir, e-kitap sitemizde Albert Champdor – Eski Mısır’ın Ölüler Kitabı kitabını araştırdık. Ayrıca Albert Champdor tarafından kaleme alınan Albert Champdor – Eski Mısır’ın Ölüler Kitabı kitap özetinin yanı sıra, Albert Champdor – Eski Mısır’ın Ölüler Kitabı pdf oku, Albert Champdor – Eski Mısır’ın Ölüler Kitabı yandex, Albert Champdor – Eski Mısır’ın Ölüler Kitabı e-kitap pdf, Albert Champdor – Eski Mısır’ın Ölüler Kitabı PDF Drive, Albert Champdor – Eski Mısır’ın Ölüler Kitabı Epub gibi indirme linklerini de bulacaksınızdır.

Albert Champdor – Eski Mısır’ın Ölüler Kitabı PDF indir Oku

Eski uygarlıklara, bizimle hiçbir ilişkisi kalmamış gibi görünen bir halkın yaşayış ve düşünüş şekillerinden bize kalan izlere yanaşmak zordur; ama yararsız değil… Bu geçmiş uygarlıkların verilerine bakarken iki çeşit önyargı ile yüz yüze bulunuruz: Birincisi «bilimsel» dediğimiz yaklaşım türü. Bilmeyiz ki yorumlarımız, içinde yaşadığımız dönemin geçer akçesi olan bir «değer yargıları sistemi »nin prizması ardından, asıl gerçeğe bakıldığında «bize göre» bir görüntü elde etmekten ileri gitmemektedir. İkincisi, bir tür okült, gizemci yaklaşımdır ki «ne varsa eskide var» şekilinde bir zihni faaliyete yol açmaktadır. Kuşku yok ki insanlığın bir şuur-altı birikimi geçmiş tecrübelerin izlerini taşımaktadır. İnsanlık bir bütündür. Bir evrim sürecini hep birlikte yaşamaktadır. Bu süreci incelerken, dönemleri pafta pafta ayırarak birbiriyle hiç ilgisi olmadığı sanılan adaları keşfe çalışmak bizi yanılgıya sürükler. O halde ne yapmalı? Sırf eleştirileri getirmek bize yararlı olan ipin ucunu yakalayıp, izlemeye yetmez. Eski uygarlıkların bize yansımış izleri varsa bu, bize bir bildiri, bugünkü yaşamımızla özleştirmemiz gereken bir bilgi yüküdür. Eski Mısır, Bâbil vb. uygarlıklarla birlikte, Batı uygarlığı dediğimiz bir sürecin başlangıcıdır. Elinizdeki özet yapıt, bir sürü alışılmamış sözcük, tanrı adı ve ilk bakışta saçma görünen imajlarla doludur. Lakin, şurasını unutmamak gerekir ki M.Ö. 3000 yıl süren bir uygarlık odağı olarak yaşanan bir dünya parçasının bu verilerini bir çırpıda.

«Vah zavallı putperestler!» yahut «niçin ölüm karşısında bu kadar ilgi ve zahmet?» şekilinde bön yorumlarla geçiştiremeyiz. Bu çevirisini sunduğumuz yapıt şu bakımdan yararlıdır: Size asıl Ölüler Kitabı’nın bilimsel ve karşı karşıya geldirmalı çevirilerini olduğu gibi aktarsaydık, daha ilk satırlarda hiçbir şey anlamamanın verdiği sıkıntıyla kaldırır atardınız. Oysa kitabın Fransız yazarı, -bütün ciddi incelemelerinı değerlendirmeyi bir borç biliriz- Mısır’a, on dokuzuncu yüzyılda moda, bir Pierre Loti romantizmi İle gitmiştir. Bu da, kaçınılmazdı. Birbirinden onca uzaklaşmış, birbirine onca yabancılaşmış iki kültürün çakışması, daha başka türlü olsaydı, yararlı olmazdı.

Albert Champdor – Eski Mısır’ın Ölüler Kitabı PDF indir Tıklayın

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu